plava laguna zlatna nagrada

Plava Laguna osvojila zlatnu nagradu Global Chemical Leasing za 2021. godinu

Riječ je o nagradi koju je Plava Laguna osvojila zajedno sa Ecolabom kao dobavljačem kemije, a koja je vezana uz procese i kvalitetu pranja. Nagrada se dodjeljuje u tri...

Riječ je o nagradi koju je Plava Laguna osvojila zajedno sa Ecolabom kao dobavljačem kemije, a koja je vezana uz procese i kvalitetu pranja. Nagrada se dodjeljuje u tri glavne kategorije: studije slučaja, inovacije i istraživanje, te u kategoriji posebne nagrade, inicijative i startup-ovi koje vode žene.

Plava Laguna osvojila je nagradu u glavnoj kategoriji studije slučaja “case study”. Naime, pranje rublja, odnosno higijena su važni u hotelskoj industriji, a visoki standardi traže upotrebu deterdženata i dezinficijensa kao i potrošnju velikih količina vode.

Plava Laguna i Ecolab su počeli surađivati još prije deset godina koristeći poslovni model s kojim su uspjeli zamijeniti korištenje praška za pranje rublja s tekućim praškom u kojem se nalaze neopasne kemikalije te osigurati da se pranje i dezinfekcija uz istu kvalitetu odvijaju na nižim temperaturama. Proces je optimiziran uz korištenje automatskog dozatora za tekući deterdžent te je implementirano rješenje za recikliranje odnosno ponovno korištenje vode.

U sustav za pranje je instaliran i izmjenjivač topline otpadnih voda. Tako je korištenje kemikalija smanjeno za 30%, korištenje vode za 21 milijun litara u godinu dana, odnosno čak 50%, a korištenje vodene pare za 4 milijuna kilograma godišnje, što je značilo veliku uštedu i novca i energije.

“Održivo upravljanje kemikalijama je jako važno za turističku industriju jer je naš osnovni resurs upravo prostor te su zato zelene tehnologije i energetska održivost za nas izrazito bitni”, rekao je direktor profitnog centra Sport i praonica Plave Lagune Saša Pilat.

“Žiri je pregledao 92 vrlo impresivne prijave iz 21 zemlje, a Plava Laguna je u svojoj kategoriji izabrana kao dobitnik jednoglasno”, izjavila je Gabriela Eigenmann, koordinatorica Globalnog programa kemijskog leasinga.

Na kraju recimo kako je prva nagrada za globalni kemijski leasing organizirana 2010. godine. Poslovni model kemijskog leasinga razvili su austrijska vlada i Organizacija Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO) početkom 2000-ih.


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN