Pokreće se FairBnB, „pravednija“ alternativa Airbnb-u

Airbnb je pokrenut prije skoro 11 godina i u tom periodu se nametnuo kao jedan od vodećih servisa za iznajmljivanje privatnog smještaja. U okviru poduzetništva i inovacija, Airbnb je...

Airbnb je pokrenut prije skoro 11 godina i u tom periodu se nametnuo kao jedan od vodećih servisa za iznajmljivanje privatnog smještaja. U okviru poduzetništva i inovacija, Airbnb je izuzetna kompanija. Ideja servisa je vrlo jednostavna – omogućiti turistima vrlo brz, učinkovit i intuitivan način najma smještaja. Kompanija danas vrijedi preko 2 milijarde dolara i usluga je dostupna u gotovo svim državama na svijetu, prenosi The Next Web.

No, velika popularnost Airbnb-a donosi niz problema. Mnogo gradova navodi upravo Airbnb kao bitan čimbenik u porastu najma, pomanjkanju smještaja, gentrifikaciji i sličnim disruptivnim efektima na turizam. Iz tih razloga su Sito Veracruz i njegovi partneri odlučili pokrenuti „pravedniju“ i bolju alternativu – FairBnB.

„Bio sam vrlo optimističan oko Airbnb-a u početku jer sam vidio turistički potencijal takvih platformi za manje zajednice“, objašnjava Veracruz. „No, ono što nisam predvidio je u kojoj mjeri će se takve platforme bazirati na profitu. Kada shvatite da 20 posto korisnika servisa ostvaruje 80 posto profita, znate da tu nešto ne valja“.

FairBnB.coop

Prva razlika koju FairBnB čini je transparentnost i legalnost. „Mi želimo raditi s vladama. Zato smo jako strogi s pravilom „jedan domaćin – jedan dom“. Također, želimo plaćati porez na lokalnoj razini i pritom biti u potpunosti transparentni“, ističe Veracruz.

„Druga razlika je što će se 50 posto komisije iskoristiti u financiranju projekata zajednica“. Cijene FairBnB-a će biti slične kao i kod Airbnb-a, no komisije će biti manje i struktura drugačija. Samo 50 posto komisija će ići na upravljanje platforme.

No, možda najveća razlika je u kooperativnosti. „Platforma je u vlasništvu grupe ljudi koji sudjeluju u projektu, plaće u kooperativi su limitirane i sve je vrlo transparentno“, objašnjava Veracruz. „S vremenom plan je širiti kooperativu te time dati investitorima i iznajmljivačima priliku sudjelovati u poslovanju platforme“.

Veracruz je vrlo optimističan te predviđa veću ekspanziju FairBnB-a unutar dvije godine, uz pomoć zajednica. „Naša razvojna strategija se bazira na lokalnim zajednicama – u poslu, marketingu i svemu ostalome.“

S vremenom, FairBnB će vjerojatno stići i na hrvatsko tržište te će biti vrlo zanimljivo vidjeti na koji način će utjecati na sliku turizma u okvirima privatnog smještaja te hoće li stvoriti zdravu konkurenciju titanskom Airbnb-u.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN