Pokrenut prvi portal specijaliziran za putovanja s djecom

Family Welcome, portal specijaliziran za obiteljski turizam i putovanja s djecom, službeno je započeo s radom 27. rujna, simbolično upravo na Svjetski...

Autor:  HrTurizam.hr

30. rujna 2023.

Family Welcome, portal specijaliziran za obiteljski turizam i putovanja s djecom, službeno je započeo s radom 27. rujna, simbolično upravo na Svjetski dan turizma, a obiteljima će nuditi praktične savjete i inspirativne preporuke kako bi pronašli idealna odredišta za svoja putovanja u Hrvatskoj, regiji i šire. 

Obiteljski turizam je oblik turizma usmjeren na potrebe i interese obitelji kao cjeline, s ciljem stvaranja pozitivnih iskustava i uspomena tijekom putovanja, a uključuje užu i širu obitelj – roditelje i djecu te ostale članove obitelji poput baka i djedova, rođaka i prijatelja. 

Kao što samo ime sugerira, Family Welcome nadilazi koncept family-friendly destinacije te nudi raznolik izbor preporuka odredišta u kojima su obitelji s djecom dobrodošle, kao i inspirativnih aktivnosti koje odgovaraju njihovim potrebama”, objasnila je Željka Balja, osnivačica portala Family Welcome.

Popularnost obiteljskog turizma raste, a prema istraživanju US Family Trends iz 2022. u sljedeće dvije godine više ljudi planira obiteljski odmor s djecom (44 %) nego s prijateljima (40 %). Čak 95 % ispitanika koji putuju s djecom ističu kao prioritete tijekom putovanja opuštanje i zabavu, a 45 % roditelja milenijalaca bira obiteljska putovanja za zbližavanje i stvaranje uspomena. Od velike je važnosti ponuditi obiteljima aktivnosti u kojima mogu uživati svi njezini članovi jer 62 % njih daje prednost odredištima koji nude odmor i aktivnosti za roditelje i djecu.

Zeljka balja foto vedran tolic family welcome
Željka Balja, Foto: Vedran Tolić

Posebnosti obiteljskog turizma

Ostale značajke obiteljskog turizma jesu: višegeneracijska i proširena obiteljska putovanja, potraga za nekonvencionalnim obiteljskim odredištima (uz tradicionalna odredišta), uživanje u trenutku (tzv. slow travel), kulturno-obrazovna putovanja, putovanja inspirirana zabavom, posjet zanimljivim odredištima i atrakcijama. Kako bi obiteljski odmor bio ispunjavajući i zanimljiv svim članovima obitelji, među trendovima posebno se ističe važnost planiranja i informiranje na internetskim portalima. 

Kako bismo podržali razvoj turističke ponude u smjeru obiteljskog turizma u Hrvatskoj i okolici, svojim ćemo partnerima svaki mjesec pripremiti izvješće Family Welcome Trends Report jer im želimo pružiti dodatne informacije o trendovima u obiteljskom turizmu i olakšati strategiju upravljanja takvom ponudom prilagođenom današnjim obiteljima”, kazala je Balja.

Ponuda i potražnja obiteljskog turizma današnjice uvelike će se odraziti na sveukupnu budućnost turističkog sektora. Obiteljski turizam predstavlja prvi kontakt djece s turizmom, njegovim prednostima i potencijalima, stoga vrlo je bitno oblikovati turističko iskustvo koje će ih i kasnije inspirirati na putovanja, dodaje Balja. 

Family Welcome postao ekskluzivni medijski partner Family Travel Associationa koji ovom oznakom jamči visoke standarde informacija za obiteljska putovanja.

Family Travel Association renomirana je organizacija posvećena promicanju putovanja za obitelji koja producira godišnja globalna istraživanja vezana za obiteljska putovanja te organizira godišnje summite koji okupljaju sve vodeće stručnjake iz različitih sektora za obiteljska putovanja s djecom.

Autor:  HrTurizam.hr

30. rujna 2023.