Ponikve postale 17. zaštićena oznaka izvornosti vina na razini EU

Europska komisija je u Službenom listu Europske unije objavila da su „Ponikve“ upisane u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOI), čime su postale 17. zaštićena oznaka...

Europska komisija je u Službenom listu Europske unije objavila da su „Ponikve“ upisane u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOI), čime su postale 17. zaštićena oznaka izvornosti hrvatskih vina čiji je naziv registriran u EU.

Označavanje proizvoda, odnosno vina te isticanje naziva lokaliteta Ponikve je u skladu s propisima EU zbog lakšeg prepoznavanja posebnosti svih odlika vinogradarskog lokaliteta. 

Proces zaštite naziva lokaliteta Ponikve počeo je 16. srpnja 2013. godine, nositelj projekta je udruga “Pelješki vinski puti”, a izrada je povjerena Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. Izradu Studije zaštite lokaliteta Ponikve podržali su Općina Ston, Županijska gospodarska komora i Dubrovačko-neretvanska županija. Zaštićena oznaka izvornosti “Ponikve“ pokriva vinogradarski položaj Ponikve koji se nalazi na području katastarske općine Boljenovići na poluotoku Pelješcu u blizini grada Stona, unutar vinogorja Pelješac u podregiji Srednja i Južna Dalmacija. 

Zaštićene oznake izvornosti vina na razini Europske unije: Ponikve, Dalmatinska zagora, Dingač, Hrvatska, Istra, Hrvatsko Podunavlje, Hrvatsko primorje, Istočna kontinentalna Hrvatska, Moslavina, Plešivica, Pokuplje, Prigorje-Bilogora, Primorska Hrvatska, Sjeverna Dalmacija, Slavonija, Srednja i Južna Dalmacija, Zagorje-Međimurje te Zapadna kontinentalna Hrvatska. Dok je Muškat momjanski trenutno u postupku registracije na nacionalnoj razini.

Foto: TZ Ston

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN