Poništen natječaj za izbor direktora TZ Bol. Marinković poslao zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona

Izbor za direktora/cu Turističkih zajednica koji su krenuli od ove godine, neki još traju ili će tek biti raspisani, u nekim destinacijama događaju se...

Autor:  HrTurizam.hr

9. svibnja 2022.

Izbor za direktora/cu Turističkih zajednica koji su krenuli od ove godine, neki još traju ili će tek biti raspisani, u nekim destinacijama događaju se u najnezgodnije vrijeme – upravo pred početak turističke sezone.

Kako prenosi Brač danas, izbor u općini Bol za rukovodeće mjesto TZ Bola ukazuje i na problem, kao i potencijalne buduće sudske procese. 

Predmetni je natječaj bio objavljen 1. travnja, a rok za prijavu na natječaj 21 dan. Turističko vijeće općine Bol 05. svibnja je trebalo obaviti razgovor s kandidatima koji su se prijavili, te se upoznati s njihovim četverogodišnjim planom i programom rada, koliko prema odredbama novoga Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskoga turizma u budućnosti treba trajati mandat direktorima turističkih zajednica.

Na dan kada se troje kandidata za direktora TZ Bol trebalo predstaviti članovima Turističkoga vijeća, došlo je do poništenja natječaj za izbor direktora Turističke zajednice.

Dan ranije je višegodišnji direktor ureda TZ općine Bol i prvi čovjek bolskoga turizma Markito Marinković zahvalio članovima Turističkoga vijeća na suradnji i povjerenju koje su mu pružali svih proteklih godina kao direktoru bolskoga TZ-a. No, Marinković je tom prigodom naglasio i da se na natječaj za direktora Turističke zajednice u Bolu nije javio, jer bi time bila značajno smanjena njegova stečena radna prava. 

Naime, kao višegodišnji direktor Marinković s Turističkom zajednicom ima sklopljen ugovor na neodređeno radno vrijeme i prema njegovim riječima, njemu je jednostavno neprihvatljivo da ugovor na neodređeno radno vrijeme postane ugovor na određeno radno vrijeme. Poziva se na valjan i zakonit ugovor o radu koji ima s Turističkom zajednicom, sklopljenim u skladu sa Statutom Turističke zajednice općine Bol iz 2009. godine. 

U priopćenju Marinković navodi kako mu u prilog ide i tumačenje Ministarstvo turizma iz 2012. godine na koje se poziva. „Radno mjesto direktora turističkoga ureda u tome je pogledu izjednačeno s radnim mjestima ostalih zaposlenika u turističkome uredu, te stoga nema zapreke da se ugovor o radu za obavljanje poslova direktora zaključi na neodređeno vrijeme, sukladno Zakonu o radu, kao općem propisu u radu, izričito stoji napisano u odgovoru Ministarstva iz kojega jasno i nedvosmisleno proizlazi da direktor TZ Bol ima pravo na ugovor o radu na neodređeno radno vrijeme”, izjavio je Marinković.

Takvo tumačenje Ministarstva turizma proizlazilo je ne samo iz Statuta TZ-a, već i iz ondašnjega Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskoga turizma koji nije propisivao da direktori turističkih zajednica odrađuju poslove s ugovorima o radu na određeno radno vrijeme. Tek novi Zakon iz 2019. godine, a koji je stupio na snagu početkom 2020. godine, propisao je da turističke zajednice od 1. siječnja 2022. godine trebaju raspisati natječaj za izbor direktora turističke zajednice na četverogodišnji mandat. 

Također, Marinković navodi kako je prije mjesec i pol dana, predao zahtjev Ustavnom sudu Republike Hrvatske za ocjenu ustavnosti Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma. 

Nove odredbe koje se odnose na obvezu raspisivanja natječaja za izbor direktora, i sklapanje ugovora o radu na određeno radno vrijeme, na razdoblje od četiri godine, mogle bi dovesti do niza radnih sporova ako ih pokrenu aktualni direktori s ugovorima na neodređeno radno vrijeme. To znači da bi radni sporovi svoj epilog mogli imati na sudu.

Izvor: Brač danas / Slobodna Dalmacija / Foto: Dieter_G, Pixabay.com

Autor:  HrTurizam.hr

9. svibnja 2022.