Vesna Ferenac: Novigrad svoju posezonsku ponudu oblikuje prema konceptu u kojem je u glavnoj ulozi sport

Posezona u Novigradu u znaku gastronomije i sporta

Autor:  HrTurizam Promo

22. listopada 2022.

Iako je špica turističke sezone daleko iza nas, u Turističkoj zajednici Novigrad-Cittanova naveliko rade i u posezoni. Jesenski, pretežito sportski program, krajem listopada pojačat će i izvrsnom gastro manifestacijom. No krenimo redom.

Sjeverozapadna Istra danas je popularna turistička destinacija za profesionalne i rekreativne sportaše koji cijene odlične uvjete za rekreaciju u prirodi i sportsku infrastrukturu. Novigrad svoju posezonsku ponudu oblikuje upravo prema konceptu u kojem je u glavnoj ulozi sport.

"Sve je počelo još prije dvanaest godina kada smo se udružili kao klaster i kada smo započeli s razvojem definiranih turističkih proizvoda. Tako smo imali gurmanske dane poput Dana šparoga, švoja, školjaka i dr, zatim Wellness dane, a organizirali smo i zimski nogometni turnir na koji su dolazili klubovi iz europskih liga. To je utjecalo na dolazak mladih nogometnih ekipa na pripreme, pa smo krenuli organizacijom turnira za mlade nogometaše do 16 godina, a među ostalima, ugostili smo Barcelonu, Milan, Romu, LA Galaxy, Manchester City, koji je naš stalni gost.

Krenula je tako priča s nogometom i radilo se na tome da u pred i posezonu ovdje dovedemo ekipe i da se to pročuje. Priča se počela razvijati, pa tako i infrastruktura. Sada imamo dobre terene, a sve to dobro prati i kvalitetan smještaj i gastronomska ponuda. Priča se nastavila i sa tenisom i biciklizmom, i sada se proširila i na druge sportove kao što je plivanje, futsal, plesanje i dr...", objasnila je direktorica Turističke zajednice Novigrad-Cittanova, Vesna Ferenac.

Novigrad 2022 turnir nogomet u17

Novigrad mazoret sport 2022

Ovogodišnja sportska jesen započela je europskim plivačkim natjecanjem, a nakon toga uslijedio je turnir budućih nogometnih zvijezda svjetski poznatih klubova. Oko 400 trkača zatim je nastupilo na međunarodnoj utrci Novigrad Cittanova Run, a održan je i međunarodni futsal turnir. Tome treba dodati i kako je Novigrad po prvi puta domaćin 6. Kupa Mediterana u mažoret sportu.

No sportski program samo je jedan dio napora koje u Turističkoj zajednici Novigrad-Cittanova ulažu u produženje sezone. Drugi dio posebno je zanimljiv ljubiteljima gastro užitaka.

Naime, nakon vrlo uspješno realizirane manifestacije Park Food Fest u listopadu 2019. godine i sa željom da se manifestacija nastavi i proširi nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije, Turistička zajednica Novigrada-Cittanova, u suradnji s Klasterom sjeverozapadne Istre, organizira drugo izdanje eno-gastronomske manifestacije Park Food Fest koja će se održati u Novigradu u subotu 29. i nedjelju 30. listopada 2022. u gradskoj luci Mandrač.

Riječ je o manifestaciji koja spaja dva koncepta gastronomske ponude: street food ponudu ugostiteljskih partnera i showcooking renomiranih ugostitelja s područja sjeverozapadne Istre.

Okosnica koncepta je sadržaj koji će se održati u Parku novigradskih ribara, uz luku gdje se sidre ribarski brodovi, gdje će chefovi u različitim vremenskim terminima imati showcooking, dok će gastro partneri nuditi istarske specijalitete tokom cijelog dana. Osim gourmet ponude, biti će tu i bogata ponuda renomiranih vinara s područja SZ Istre.

Park food fest novigrad 2022 plakat

Park food fest novigrad 01

"Fine dining restorani svoju će ponudu predstaviti svim posjetiteljima. Naime, djelatnici restorana izaći će iz svojih kuhinja i pokazati kako izgledaju jela koja pripremaju. Kako se radi o sezonskim namirnicama, mi do trenutka stvaranja ne znamo što će točno pripremati, ali znamo da će koristiti domaće proizvode koji se spajaju s vinima i extra djevičanskim maslinovim uljem iz sjeverozapadne Istre. Tako je cijela priča povezana s domaćim i sezonskim proizvodima koji se predstavljaju široj masi ljudi, što i jest koncept Park Food Festa", priča Ferenac.

Na lokaciji organizator će pripremiti unificiranu logistiku za eno-gastronomske sadržaje, opremljenu odgovarajućom ugostiteljskom opremom koja će omogućiti adekvatnu pripremu i distribuciju hrane i pića. Imperativ je da jelo bude inspirirano sezonskom namirnicom, odnosno istarskim kuhinjom, te da je operativno prilagođeno pripremi i konzumaciji hrane u zadanim uvjetima. Gastro partneri eventa pripremit će i nuditi svoju gastronomsku ponudu na temu istarske kuhinje prema street food konceptu.

Jela će se servirati tijekom cijeloga dana (od 12 do oko 20 sati), dok će poznati chefovi u različitim vremenskim terminima imati gastro show tijekom kojeg će pripremati posebna jela, koja će publika moći degustirati. Primjerice, jedan će punkt nuditi burgere, drugi tapase, a treći jela na bazi ribe, dok će chefovi tijekom showcookinga demonstrirati pripremu maštovitih jela. Moguće su, naravno, i određene kombinacije hrane, ovisno o interesu i mogućnostima partnera.

Dakle, riječ je o konceptu na tragu globalno aktualnog trenda street fooda, koji zadržava koncept jednostavne i brze pripreme i posluživanja, ali u ovom slučaju kvalitetnih, autohtonih namirnica i pomno osmišljenih jela. S obzirom na to da se pivarstvo inače veže uz street food koncept gastronomije, osim kvalitetnih istarskih vina, posluživati će se i istarska craft piva.

Kompletna ponuda jela i pića naplaćivat će se na centralnoj blagajni. Biti će tu i zabavno-glazbeni i animacijski sadržaj prilagođen lokaciji, od popodnevnih do večernjih sati.

Treba svakako istaknuti da će se posebna briga voditi o ekološkoj održivosti eventa, tako da će se sva hrana posluživati u vizualno dopadljivim posudicama od reciklabilnog materijala, za jelo će se koristiti drveni ili bio-razgradivi pribor, vino će se točiti u brendirane staklene vinske čaše koje gosti mogu ponijeti sa sobom kao suvenir, kao i reciklabilne pivske čaše za višekratno korištenje.  

Manifestacija će ponovno imati svoju glazbenu kulisu uz nastup tri manja benda kao i voditelja programa te bit će to prilika za druženje i dobru zabavu.

Park food fest novigrad 02

Cilj manifestacije je valoriziranje bogate eno-gastronomske ponude sjeverozapadne Istre, kao i Istre u cjelini, uz popularizaciju atraktivnih lokaliteta sjeverozapadne Istre. Riječ je o specifičnom obliku promocije eno-gastronomije, a time i o važnoj sastavnici u razvoju turističkog proizvoda gourmet turizma u destinaciji.

Dan ranije, u petak 28. listopada, održat će se još jedno gastro događanje - Aminess Wine & Gourmet Nights.

"Ovo bih posebno izdvojila jer je Aminess naš partner, a ovaj projekt razvijaju već nekoliko godina. Aminess ulaže mnogo u svoj kadar, svake godine održava radionice za kuhare, konobare i svoje djelatnike kako bi i oni mogli promovirati specifičnu kuhinju ovog područja", ističe Ferenac.

Aminess Wine & Gourmet Nights održat će se u restoranu Oliveto Aminess Maestral Hotela, a za jelovnik od pet sljedova pobrinut će se poznati chefovi David Skoko i Hrvoje Zirojević, dok će članica Aminess gourmet tima, Martina Labinjan biti zadužena za izradu slastica. Gosti će imati priliku uživati i u posebno odabranoj vinskoj ponudi vinarije Matošević iz Krunčići.

Izvor fotografija: Turistička zajednica Novigrad-Cittanova

Autor:  HrTurizam Promo

22. listopada 2022.