Poslodavci će moći isplatiti 13. plaću, veću božićnicu ili regres bez plaćanja poreza

Foto: Pixabay.com

Poslodavci će moći isplatiti 13. plaću, veću božićnicu ili regres bez plaćanja poreza, što je odlična vijest za sve poduzetnike, a pogotovo one u turizmu jer će svakako ove nove mjere biti jedan od alata kako zadržati kvalitetne radnike ili privući nove. Prema procjenama za sljedeću turističku sezonu sektoru turizma nedostajat će do 20.000 zaposlenika. 

Vlada RH je prihvatila prijedloge proračuna za iduću i rebalansa za ovu godinu. Proračun za 2019. za temelj ima projekciju gospodarskog rasta od 2,9%, pri čemu se predviđaju prihodi od 136,1 milijardu kuna i rashodi od 140,3 milijarde kuna. Raspravljeni su i konačni prijedlozi izmjena devet poreznih zakona, koji su prošli prvo čitanje u Saboru, a sada su spremni za drugo.

Prema prijedlogu Vlade, prihodi državnog proračuna iznosit će u 2019. godini 136,1 milijardu kuna, ili 5,5 posto više u odnosu na originalno planirani proračun za 2018. Rashodi za iduću godinu planirani su, pak, na 140,3 milijarde kuna, što je 6,9 milijardi više u odnosu na originalno planirane rashode u ovoj godini. Preraspodjela u okviru rebalansa ovogodišnjeg proračuna ide u nekoliko bitnih smjerova – na zdravstveni sektor oko 400 milijuna kuna, za unutarnje poslove zbog migracija, dio ide za politiku demografije, otprilike 230 milijuna kuna za indeksaciju mirovina, za kulturu, graditeljstvo, znanost, pravosuđe i regionalni razvoj.

Poslodavci će moči isplatiti 13. plaću, veću božićnicu ili regres bez plaćanja poreza

Vlada je uredbom omogućila poslodavcima da od 1. prosinca poslodavcima isplate “13. plaću”.

Naime, poslodavac će nakon 1. prosinca moći isplatiti i do 7.500 kuna za nagradu, regres i božićnicu svojim zaposlenicima te na taj iznos neće morati platiti porez. Dosad se oporezivao iznos veći od 2500 kuna, a sada neoporezivi primici povećavaju se na 7.500 kuna.

Usvojeni su i konačni prijedlozi devet poreznih zakona među kojima i Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojima je predviđeno proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto od 2019. na dječje pelene, isporuku živih životinja, mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, ribe i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, jestivoga povrća, korijenja i gomolja, voća i orašastih plodova te isporuku jaja, kao i smanjenje opće stope poreza na dodanu vrijednost (PDV-a) na 24 posto od 2020.

Vlada predlaže i smanjenje stope PDV-a na usluge i povezana autorska prava pisaca, skladatelja i umjetnika s 25 na 13 posto. Ukida se i vrijednosni prag od 400 tisuća kuna za priznavanje predporeza od 50 posto kod nabavke i održavanja automobila.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN