Postojeće mjere na granicama se produžuju, uz par važnih izmjena: Brzi testovi će se priznavati prilikom prelaska granice

U protekla 24 sata zabilježeno je 2.007 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14.507. Među njima je 2.237 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga...

U protekla 24 sata zabilježeno je 2.007 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14.507. Među njima je 2.237 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 253 pacijenta. U protekla 24 sata oporavilo se 2.337 osoba, a testirano je njih 9.282.

Ono što je važno za istaknuti, a veže se uz turistički sektor, sa današnje konferencije za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite je kako je došlo do par važnih izmjena oko prelaska granice.

Promjene na granici: Produžuju se i postojeće mjere na granicama, uz par važnih izmjena

Za osobe koje dolaze u Hrvatsku iz država EU i schengenskog prostora i prostora povezanog sa Schengenom, a kojima je ulazak omogućen na temelju brzog antigenskog testa, neće više morati ponoviti testiranje nakon ulaska u Hrvatsku ako ostaju duže od 10 dana, rekao je Davor Božinović, prenosi Index.hr.

Hoće li strani državljani morati raditi testiranje kada se vraćaju u svoje države, ovisit će o mjerama tj. zahtjevima zemljama u koje se vraćaju. Osobe koje su preboljele covid i cijepljene su jednom dozom, neće morati predočiti negativan test i ići u karantenu.

Osobe koje su preboljele koronu dobit će samo jednu dozu cjepiva

Osobe koje su preboljele Covid trebaju se cijepiti sa jednom dozom. Sada ima dovoljno znanstvenih podataka da druga doza cjepiva nakon preboljenja bolesti ne pridonosi razini imunosti i antitijela. To je pokazano istraživanjem profesorice Markotić, rekao je Capak.

Brzi testovi će se priznavati prilikom prelaska granice

Brzi testovi će se sada koristiti u turizmu kao i kod prelaska granice. Naime, brzi testovi su se poboljšali te sada imaju osjetljivost preko 90 posto.

Mi smo već rekli da naša baza prihvaća one koji su imali pozitivan antigenski, ali ga ne pribrajamo ovom broju. To se radi u većini zemalja. Mi smo prihvatili brzi test prilikom prelaska granice u onom trenutku kad je to učinilo preko pola europskih zemalja. S znanstvenog stajališta smo preuzeli i određeni rizik. U zadnja dva mjeseca došlo je do poboljšanja osjetljivosti, imaju višu osjetljivost. Od početka je osjetljivost krenula s 40 posto, sad možemo reći da imaju preko 90 posto“, objasnio je Capak kao odgovor na pitanje zašto će se sada priznavati brzi testovi za prelazak granice.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN