Postotak procijepljenosti populacije bit će važan podataka u procjeni sigurnosti destinacije ove turističke sezone

Ministar zdravstva Vili Beroš procjenjuje da bi Hrvatska mogla do kraja ožujka procijepiti milijun ljudi, odnosno oko 25 posto čitave populacije. Cilj Ministarstva zdravstva je osigurati što prije procijepljenost...

Ministar zdravstva Vili Beroš procjenjuje da bi Hrvatska mogla do kraja ožujka procijepiti milijun ljudi, odnosno oko 25 posto čitave populacije. Cilj Ministarstva zdravstva je osigurati što prije procijepljenost od 70 posto te je uvjeren da će se u tome uspjeti.

Upravo postotak procijepljenosti populacije bit će jedan od važnijih podataka u procjeni sigurnosti destinacije ove turističke sezone. Uz naravno defniranje svih protokola kao što je narapvila Turksa, Portugal i druge zemlje.

Na današnjoj sjednicu vlade, premijer Andrej Plenković izjavio je kako je Hrvatska povećala narudžbe cjepiva te kako će se većina populacije cijepiti do kraja travnja.

Do sada je cijepljeno 38.000 ljudi. Povećali smo narudžbe cjepiva od Pfizera i Moderne. Dodatno smo uzeli milijun Moderninog cjepiva. 29. siječnja će biti odobreno oxfordsko cjepivo, a od njih smo naručili 2.5 milijuna doza. Velike količine doza možemo očekivati u veljači i ožujku. Tako se očekuje da će se većina populacije cijepiti do kraja travnja” izjavio je Plenković

U skladu je to i s procjenama njemačke vlade prema kojima bi već do kraja drugog kvartala trebala biti procijepljena većina građana, što bi značajno potaknulo turistički promet unutar Europske unije ovog ljeta. Ostvari li se takva procjena koju je iznio povjerenik njemačke vlade za turizam Thomas Bareiss, to će značiti i početak oporavka interkontinentalnih putovanja i normalizacije ukupnog turističkog prometa.

Hrvatska mora osigurati status i percepciju sigurne destinacije ove godine jer je to preduvjet dolaska turista i uspješne sezone. Procijepljenost građana je ključna, zbog čega je na Vladi ali i na svima nama velika odgovornost. Osobno sam veliki zagovornik cijepljenja jer je to jedini način normalizacije života i ukupnog gospodarstva. Što se tiče turističkih kompanija, standardi sigurnosti su podignuti značajno već prošle godine, što je i omogućilo situaciju da nismo imali slučaj zaraze u komercijalnim objektima cijele sezone. S obzirom na sve dostupne informacije i pripremljenost i odgovornost cijelog sektora, optimistično gledam na ovu sezonu i smatram da Hrvatska ima sve preduvjete da ponovno budemo najsigurnija i najpoželjnija destinacija na Mediteranu”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Uz cijepljenje, Ministarstvo turizma i sporta najavilo je da će uskoro predstaviti protokole zdravstvene sigurnosti za sve dionike u turizmu, a koje će i marketinški prezentirati na emitivnim tržištima. Također, unutar Ministarstva turizma i sporta osnovan je i poseban savjet za pripremu sezone kojem je cilj da sektor i svi turistički djelatnici budu maksimalno spremni za sezonu.

/ / / GLASNO RAZMIŠLJANJE: TURSKA JE “SIGURNA”, A MI?

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, u razdoblju od 24.12.2020. do 6.1.2021., tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, u Hrvatskoj je ostvareno 33.924 turističkih dolazaka i 141.492 noćenja. Najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu (58.978 noćenja) te hotelima (40.054 noćenja). Tijekom promatranog razdoblja domaći su turisti ostvarili najviše noćenja (64 posto od svih ukupnih noćenja u navedenom razdoblju), a zatim slijede turisti s tržišta Njemačke, SAD, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Gledajući po destinacijama, najviše noćenja u promatranom razdoblju ostvareno je u Zagrebu, Rovinju, Splitu, Opatiji i Poreču.

Da je Hrvatska tražena destinacija u Njemačkoj, ključnom emitivnom tržištu, potvrđuje Selimir Ognjenović iz njemačkog ID Riva Toursa koji je izjavio da nije prošao ni jedan dan cijelu jesen i zimu da se u njegovoj agenciji ne napravi barem jedna rezervacija za ljetni odmor u Hrvatskoj ove sezone.

Turisti u Hrvatskoj prosječno dnevno troše 98 eura

Redovito istraživanje Stavovi i potrošnja turista Instituta za turizam pokazalo je nastavak trenda rasta prosječne potrošnje turista u Hrvatskoj, barem do početka pandemije COVID-19.

Posljednji podatak koji se odnosi na razdobolje od svibnja 2019. godine do ožujka 2020. godine pokazuje da turisti u Hrvatskoj prosječno dnevno troše 98 eura, što predstavlja značajan porast u odnosu na primjerice 2017. godinu kada je ta prosječna potrošnja iznosila 79 eura dnevno ili 2014. godinu kada je potrošnja iznosila 66,3 eura dnevno.

Prema emitivnim zemljama, istraživanje pokazuje da najviše prosječno troše turisti iz Japana (206 eura dnevno), SAD-a (174 eura dnevno), Republike Koreje (157 eura dnevno), Kine (150 eura) i Velike Britanije (143 eura).

Također, nedavno je objavljena interaktivna mrežna stranica – TOMAS Hrvatska 2019 na kojoj su prikazani rezultati istraživanja o obilježjima turističke potražnje Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj – TOMAS HRVATSKA 2019.

Foto: Morgengry, Pixabay.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN