Povjerenstvo za turizam Istarske županije usvojilo četiri zaključaka

Na prvoj sjednici Povjerenstva za turizam Istarske županije, održanoj putem konferencijskog poziva, glavna teme su bile vezane uz epidemiju koronavirusa i njene implikacije na turističku sezonu 2020. godine, te...

Na prvoj sjednici Povjerenstva za turizam Istarske županije, održanoj putem konferencijskog poziva, glavna teme su bile vezane uz epidemiju koronavirusa i njene implikacije na turističku sezonu 2020. godine, te je zaključeno kako je Prioritet je pripremiti Istru za otvaranje granica i dolazak gostijua koje se odnose na koordinaciju aktivnosti s istarskim Stožerom civilne zaštite, Vladom RH, istarskim gradovima i općinama, ali i tijelima Europske unije, posebice po pitanju otvaranja granica.

Prioritet je pripremiti Istru za otvaranje granica i dolazak gostiju – glavni je fokus Povjerenstva za turizam Istarske županije te se na sjedcnici razmatrala situacija na glavnim emitivnim tržištima Istarske županije, kao i očekivanja pojedinih sektora, odnosno hotelijera, ugostitelja, turističkih kampova, privatnog smještaja i nautike. 

Povjerenstvo je jednoglasno ustvrdilo da je nužan dogovor između javnozdravstvenog sustava, odnosno epidemiološke struke i one turističke, koji bi u konačnici trebao omogućiti zaštitu zdravlja ljudi i realizaciju djela turističke godine. Kako je naglašeno na sjednici, dionici u turizmu nalaze se u posljednjoj fazi pripremnosti svojeg poslovanja u novim okolnostima, međutim očekuju upute epidemiologa, kako bi od 11. svibnja mogli početi otvarati svoje objekte, a nakon otvaranja granica i dočekivati inozemne goste.

Povjerenstvo usvojilo četiri zaključaka

Prvo, potrebno je definirati epidemiološke uvjete pod kojima će se moći vršiti turistička i ugostiteljska djelatnost (hoteli, kampovi, obiteljski smještaj, restorani, marine…) sa svim svojim sadržajima, uz koordinaciju Stožera civilne zaštite i turističke struke.

Drugo, uputiti upit prema Nacionalnom stožeru civilne zaštite o otvaranju granica, odnosno datum i uvjete otvaranja granica RH. Ukoliko nije moguće još uvijek definirati točan datum otvaranja granica, zatražiti datum kada se takav podatak može očekivati. Također, za nužne pripreme neophodna je informacija o otvaranju granica najznačajnijih emitivnih tržišta Istarske županije, poput Slovenije, Austrije i Njemačke.

Treće, krenuti u pripremu promotivne kampanje koja bi bila usmjerena upravo na najznačajnija emitivna tržišta Istarske županije, te bi se Istra dodatno promovirala kao auto-destinacija.

Četvrti, ujedno i posljednji zaključak je pitanje suradnje s istarskim jedinicama lokalne samouprave, a koja bi se odnosila na definiranje konkretnih mjera korištenja plaža, trgova i drugih javnih površina, koje su proteklih godina bila mjesta masovnih okupljanja gostiju.

S ciljem aktivnog praćenja daljnjeg razvoja epidemiološke situacije te ostvarivanja maksimalnih rezultata u realizaciji ovogodišnje turističke sezone, dogovoreno je i kako će se Povjerenstvo sastajati najmanje jednom tjedno. 

Povezane vijesti: