U sklopu PP Papuk otvara se Geo info centar u Voćinu

Čitavu 2019. godinu iz Parka prirode Papuk stižu informacije o rekordnoj posjećenosti Park šume Jankovac koja bilježi porast posjetitelja od 30 % u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. ...

Čitavu 2019. godinu iz Parka prirode Papuk stižu informacije o rekordnoj posjećenosti Park šume Jankovac koja bilježi porast posjetitelja od 30 % u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.  Jednakim rastom može se pohvaliti i kamp odmorište Duboka, a novootvoreni adrenalinski park popunjen je danima unaprijed i u svega mjesec dana od otvorenja po broju posjetitelja u stopu prati Jankovac.

Dodamo li na to odjek koji je postignut balonom na vrući zrak, možemo reći da se u Parku prirode Papuk ovoga proljeća dogodilo buđenje kontinentalnog turizma u punom njegovom smislu. I da, ako niste znali Park prirode Papuk nalazi se u “ravnoj” Slavoniji i svakako je jedan od velikih turističkih aduta slavosnkog turizma. A svakako važna informacija je kako se radi i o prvom UNESCO geoparku u Hrvatskoj.

U sklopu projekta „Geopriče UNESCO geoparka“ otvara se i Geo info centar u Voćinu, investicija vrijedna oko 40 milijuna kuna, a koja se prostire na preko 800 četvornih metara.

Geo info centar, zamišljen kao početna točka za upoznavanje posjetitelja s karakteristikama Geoparka Papuk te općenito sustavom zaštite prirode u Republici Hrvatskoj u svojoj suštini informacijski osuvremenjuje geološku, biološku i kulturnu baštinu Papuka.

Interaktivni multimedijalni centar bit će mjesto putovanja kroz čitavu prošlost do samog početaka našeg planeta, a 3D dvorane omogućit će zaustavljanje na povijesnim i geološkim aspektima Papuka.

Postav geologije posvećen je geologiji općenito i geološkim specifičnostima Papuka, a uz ostale izloške uključuje i 8 multimedijalnih prezentacija u obliku interaktivnih ekrana koji su u određenim slučajevima dodatno obogaćeni mehaničkim elementima ili projekcijama.

Na postavu biologije u Geo info centru moći ćete vidjeti modele, skulpture i fotografije zanimljivih živih bića. Park prirode Papuk zaštićen je između ostalog zbog svoje bioraznolikosti, a sam Papuk ima preko 1200 vrsta biljaka, što je četvrtina cjelokupne hrvatske flore.

Postav arheologije sadržavat će interaktivni ekran na kojem će posjetitelji moći izabrati neko od 7 razdoblja (neolitik, eneolitik, brončano doba, željezno doba, antika, srednji vijek i 18. stoljeće) i detaljnije se upoznati s njime, uključujući i detalje o kulturi, nalazištima i artefaktima iz tog razdoblja na Papuku.Osim edukativnih elemenata, objekt će sadržavati suvenirnicu te prostore za odmor i  okrijepu.

Rastu i razviju se oni koji žele tržišni razvoj, a PP Papuk svoj tržišni razvoj našao je kroz, više nego uspješno, korištenje EU fondova kroz ulaganje u infrastrukturu. Slavonija ima toliko toga za pokazati i ponuditi, a Park prirode Papuk je svakako jedan od odličnih turističkih priča koja poziva da ga istražite.

Foto: PP Papuk


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN