Predstavljen digitalni turistički vodič Turopolja: platforma sadrži 24 lokacije, virtulane šetnje i turopoljske priče

Velika Gorica i Turopolje dobili su digitalni turistički vodič pod nazivom Touropolje.com koji će gostima približiti ljepote, povijest i baštinu turop...

Autor:  HrTurizam.hr

28. veljače 2024.

Velika Gorica i Turopolje dobili su digitalni turistički vodič pod nazivom Touropolje.com koji će gostima približiti ljepote, povijest i baštinu turopoljskog kraja.

Web platforma koja turistima, ali i domaćim posjetiteljima, omogućuje doživljaj osobnog turističkog vodiča koji raspolaže informacijama o lokalitetima, aktualnostima iz turizma na području županije i Turopolja.

Ova web platforma pruža digitalno iskustvo istraživanja Velike Gorice putem mobilnog uređaja. Kroz nju, posjetitelji će imati pristup obilasku raznim lokalitetima s bogatom kulturnom i povijesnom baštinom, uz deset intrigantnih priča koje oživljavaju duh turopoljskog kraja.

"Ponosan sam i sretan što prezentiramo aplikaciju koja će posjetiteljima omogućiti da upoznaju ljepote Velike Gorice i okolice kroz virtualne sadržaje, šetnje, priče. Aplikacija će promovirati bogatu kulturu i baštinu Velike Gorice i Turopolja, uistinu je to velika stvar za turizam u Velikoj Goricu za koju često naglašavam da imamo jaču, snažniju i ljepšu povijest nego što smo je do sada prezentirali, i ovo smatram velikim iskorakom i želim zahvaliti svima koji su sudjelovali i vrijedno radili na ovoj aplikaciji." rekao je gradonačelnik grada velike Gorice, Krešimir Ačkar.

Web platforma sadrži 24 lokacije i deset turopoljskih priča, među kojima su povijest Velike Gorice, obrtništvo u Velikoj Gorici, zaštitnici Turopolja sveti Juraj i sveta Lucija, priča o podgutnici i poculici, turopoljskoj svinji, tradicionalnoj drvenoj arhitekturi, gradu zrakoplovstva, turopoljskom banderiju i Plemenitoj općini turopoljskoj.

409072142 18338160721097683 168951391719569074 n

Posebnost web platforme su i virtualne šetnje. Do sada je snimljeno deset sakralnih objekata, a do kraja godine bit će dodano još pet.

Touropolje.com nije samo alat za turističko istraživanje, to je naša vizija transformacije na koje sve načine posjetiteljima možemo produbiti doživljavaj Zagrebačke županiju, naglasila je Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije i dodala kako aplikacija nije samo korak naprijed, već je presjek prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, spoj tradicije i tehnologije koji čini našu regiju neodoljivom svima koji ju posjete.

"Turistička zajednica Zagrebačke županije zna da biti u korak s vremenom znači razmišljati ne samo o našim posjetiteljima danas, već i potrebama naših posjetitelja sutra. Svih onih mlađih, budućih generacija koje uvijek traže drugačije. Interaktivno iskustvo upoznavanja naše regije kroz virtualne šetnje u 10 lokaliteta omogućuju nam da ljepote Velike Gorice približimo svima, bez obzira na njihovu lokaciju i to na 67 svjetskih jezika. Ova inovacija ne samo da otvara vrata turopoljskoj baštini, već stvara mostove između povijesti i suvremenosti. Povrh svega ona je još jedan pokazatelj na koliko sve održivih načina možemo pričati svoju prošlost, ali i približiti ljepote svoga kraja. Održivo i pametno, koristeći suvremene tehnologije kao alat u službi promocije i osuvremenjivanja ponude. Naša je zadaća neprestano promišljanje i inoviranje." istaknula je Alilović.

Web platforma je rezultat dugogodišnjeg rada i suradnje, te predstavlja jedinstveni turistički vodič kroz ljepote Velike Gorice i turopoljskog kraja, pa sve do Vukomeričkih gorica i Vrhovja. 

Budući da su naše drvene kapele uglavnom zatvorene i za obilazak je potrebna prethodna najava, posjetitelji će moći stati ispred kapele i sa svojim mobitelom pokrenuti virtualnu šetnju i tako pogledati unutrašnjost kapele.

Zanimljivo je da će i strani turisti korištenjem aplikacije moći istovremeno čitati i slušati priče na svome jeziku. Korištenjem umjetne inteligencije Touropolje.com prevodi tekst na 20 jezika s mogućnosti proširenja na čak 67 svjetskih jezika.

429648165 18338160757097683 7427571222056957980 n

"Drago nam je da je naš turistički vodič ugledao svjetlo dana i da ga danas promoviramo jer smo s ovakvim alatom u korak s vremenom, digitalno, održivo i zeleno, i ovaj vodič ide u korak s tim trendovima. Intenzivno ćemo u narednom razdoblju promovirati ovaj naš alat kako bi bio dostupan i kako bi za njega čuli svi potencijalni korisnici, stranci ali i naši sugrađani koji su možda zaboravili priče našega kraja. U korak s trendovima u vodiču je moguće npr. Na korejskom poslušati sve što vas zanima jer je Croatia Airlines upravo uvela novu avioliniju za posjetitelje iz Južne Koreje." rekla je Maja Toth, direktorica Turističke zajednice Grada Velika Gorica.

Na 20 lokacija postavljeni su i QR kodovi čije skeniranje direktno vodi do sadržaju o lokalitetu, a korištenje navigacije odvest će vas do drugih znamenitosti. Također, web platforma prenosi aktualne informacije iz Turističke zajednice grada Velike Gorice, kao i poveznice na gastro ponudu, smještajne kapacitete i biciklističke rute.

Posjetite web platformu i pogledajte što sve nudi ovaj inovativni mobilni vodič: https://touropolje.com/

Foto: Katarina Drvodelić i Turistička Zajednica Velike Gorice 

Autor:  HrTurizam.hr

28. veljače 2024.