Predstavljen prijedlog Operativnog plana razvoja cikloturizma Zagrebačke županije

TZ Zagrebačkoj županiji dodijeljeno je 350.000 kuna temeljem programa Ministarstva turizma za razvoj cikloturizma na kontinentu u 2017. godini, a upravo kroz spomenuti program u suradnji sa Zagrebačkom županijom,...

TZ Zagrebačkoj županiji dodijeljeno je 350.000 kuna temeljem programa Ministarstva turizma za razvoj cikloturizma na kontinentu u 2017. godini, a upravo kroz spomenuti program u suradnji sa Zagrebačkom županijom, Regionalnom razvojnom agencijom i Institut za turizam izrađen je prijedlog Operativnog plana razvoja cikloturizma Zagrebačke županije.

Predmet sufinanciranja su izrada operativnog plana razvoja cikloturizma županije sa standardima, trasiranje cikloturističkih ruta, uređenje i označavanje cikloturističkih ruta, izrada karata, zakup zajedničke web domene na razini županije, izrada web stranice na razini županije, izrada mobilne aplikacije. Kako ističu iz TZ Zagrebačke županije Operativni plan razvoja cikloturizma biti će predstavljen kroz mjesec dana.

U posljednjih nekoliko godina biciklistički promet u Zagrebačkoj županiji sve više dobiva na važnost, a velika ponuda biciklističkih staza i ruta u Zagrebačkoj županiji može zadovoljiti široki spektar rekreativnih biciklista svih dobnih skupina. Osim postojećih 13 izdanja karata biciklističkih staza (u ukupnoj dužini od 1.317 km), u posljednje dvije godine TZZŽ je izradila nove cikloturističke rute: Savsku rutu, u dužini od 87,59 km (u sklopu koje su Jezerska ruta, Ruta ptica i kornjača, Ruta drvenih mostova), Rutu slapova, u dužini od 47,79 km, te Zagrebačku rutu, 41,06 km.

Sve rute nalaze se na mobilnoj biciklističkoj aplikacija Zagrebačke županije „ZG bike“, uz ostale popratne sadržaje (ugostiteljska ponuda, smještaj, atrakcije).

Foto: TZ Zelina

POSTAVLJENE SERVISNE STANICE ZA BICIKLE NA 12 LOKACIJA

Početkom godine u sklopu projekta „Bike self servise” na 12 odabranih lokacija u svih devet gradova Zagrebačke županije te općinama Krašić, Pisarovina i Brdovec, postavljene su servisne stanice za bicikle.

Stanica se sastoji od stalka za brzi servis koji sadrži držač bicikla, pumpu s manometrom te set osnovnog alata za servis (imbus ključ, viličasti ključ, francuski ključ, odvijač, set za servis guma), a uz servisno mjesto postavljen je i podni spiralni držač za bicikle. Namjena ovih stalaka nije pohrana bicikala, već samo privremeno odlaganje bicikala prilikom odmora biciklista i upotrebe servisnog stalka i ostale opreme na punktu. Stanica i svi alati koriste se bez naknade.“Velika ponuda biciklističkih staza u Zagrebačkoj županiji privlači domaće rekreativne bicikliste svih dobnih skupina, a i one iz susjednih zemalja. Kroz vožnju biciklisti se upoznaju s lokalnim stanovništvom, kulturnom baštinom i gastronomijom te uživaju u prirodnim bogatstvima zelenog zagrebačkog prstena.” ističu iz Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Cikloturistička ruta Zagrebačke županije

 

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN