Predstavljen sustav najma električnih bicikli u Pazinu

„Pazin bike“ naziv je novog sustava za iznajmljivanje i popravak električnih bicikli koji je Grad Pazin postavio u samom centru grada Pazina, a koji je od danas dostupan građanima...

„Pazin bike“ naziv je novog sustava za iznajmljivanje i popravak električnih bicikli koji je Grad Pazin postavio u samom centru grada Pazina, a koji je od danas dostupan građanima i turistima Pazina.

Sustav uključuje energetski neovisni sustav javnog iznajmljivanja električnih bicikli korisnicima (e-bike share) sa dodatkom usluge male servisne stanice za bicikle (bike point) i informativne stanice za sve cikloturiste i druge posjetitelje. 

E bike share/point u Pazinu čini prvi javni sustav za iznajmljivanje e-bicikli u Istri postavljen izvan sustava priobalnih turističkih središta.

Razvoj Istre kao destinacije za biciklistički te općeniti aktivni (outdoor) turizam jasan je prioritet razvoja u trenutnom i budućem razdoblju, a novi sustav koji predstavlja dodatnu turističku ponudu u Pazinu, ali isto vremeno promiče zelene tehnologije predstavili.

Sanja Kantaruti, direktorica Turističke zajednice središnje Istre navela je da je Turistička zajednica središnje Istre je, odlukom Turističkog vijeća, financirala nabavku tri od ukupno četiri električne bicikle koje će biti na raspolaganju građanima i posjetiteljima Pazina. Osim sustava iznajmljivanja servisnastanica sadrži i zaseban punjač za privatne bicikle posjetitelja koji je kompatibilan sa drugim punionicama postavljenima na području (središnje) Istre. E –bike punionice u okolnim mjestima središnje financirala je Turistička zajednica Istarske županije i jedinice lokalne samouprave s ciljem daljnjeg razvoja i što boljeg pozicioniranja Istre kao biciklističke destinacije. Pazinska će stanica upotpuniti postojeću mrežu i time osigurati cjeloviti sustav kako bi korisnici nesmetano mogli koristeći električne bicikle posjetiti različite lokacije središnje Istre. Tome pridonosi i karta biciklističkih puteva na području središnje Istre koja je izrađena u sklopu projekta sufinanciranog iz EU fondova pod vodstvom LAG-a Središnja Istra. Mapa osimstaza ima obilježene i glavne atrakcije za posjetitelje, od kulturnih i prirodnih znamenitosti pa sve do ugostiteljskih i smještajnih objekata. Informacije o cikloturističkim turama, e-bike stajalištima i punionicama iz čitave središnje Istre, prirodnim i kulturnim atrakcijama i baštini ovoga područja te gastronomskoj i drugoj ponudi koju središnja Istra nudi doprinijet će i boljoj cirkulaciji posjetitelja, terazvijenosti područja i većoj turističkoj potrošnji, odnosno generalno razvoju poduzetništva i ugostiteljstva u turizmu” istaknula je Kantaruti.

Usluge sustava – najam, punjenje i popravak električnih bicikli u centru grada

Korištenje sustava je u cijelosti automatizirano pa će se korištenje i naplata provoditi skeniranjem QR koda i kartičnim plaćanjem putem pametnih telefona i/ili pilona koji je postavljen na stanici. Sustav je opremljen sa četiri MTB bicikle, a iznajmljivanje će se vršiti ove godine od kolovoza do kraja listopada. Sustav za iznajmljivanje bit će dostupan svaki dan od 6 do 20 sati, dok će se iznajmljene bicikle na sustav moći vratiti 24 sata dnevno. Uvedene su tri tarife za iznajmljivanje bicikle: 1 sat 20,00 kuna, poludnevno (7 sati) 120,00 kuna i cjelodnevni najam (14 sati) 200,00 kuna.

Sustav u svom stražnjem dijelu ima i malu servisnu stanicu opremljenu sa postoljem za bicikle, alatom za sitne popravkei zasebnim punjačem. Servisnu stanicu moći će, bez naknade, koristiti privatni vlasnici mehaničkih i električnih bicikala. Električni bicikli imaju autonomiju 40 do 70 kilometara, ovisno o tipu vožnje i terenu. 

Aktivni turizam jedan je od glavnih turističkih proizvoda područja Središnje Istre te je krajolik i teren unutrašnjosti optimalan za razvijanje cikloturizma i popratnih sadržaja.

Foto: TZ Središnja Istra

Povezane vijesti: