Projekt 'Digitalni nomadi - Živi i radi u središnjoj Istri' ide dalje uz potporu HTZ-a

TZ-u središnje Istre za provedbu projekata od HTZ-a dodijeljeno 126.173 eura potpora.

Autor:  HrTurizam.hr

9. travnja 2024.

Hrvatska turistička zajednica dodijelila je Turističkoj zajednici središnje Istre 126.173,00 eura financijskih potpora iz Fonda za udružene turističke zajednice.

Navedenim će potporama biti sufinancirana tri značajna projekta kojima će se gostima središnje Istre ponuditi dodatan motiv dolaska u ovo područje.

Turistička zajednica središnje Istre (TZSI) u siječnju ove godine vrijedno je pisala projekte koji će biti dodatan motiv dolaska na područje središnje Istre.

Raspisani projekti nastavak su već uhodanih projekata i manifestacija ovoga područja te su kandidirani na Javni natječaj za dodjelu sredstava za projekte udruženih turističkih zajednica u 2024. godini iz Fonda za udružene turističke zajednice, koji je raspisala Hrvatska turistička zajednica. 

Sukladno odluci s 32. sjednice Turističkoga vijeća Hrvatske turističke zajednice, održanoj 8. travnja 2024., Turističkoj zajednici središnje Istre za tri je projekta dodijeljeno sveukupno 126.173,00 € financijskih potpora.

/// Digitalnim nomadima još uvijek daleko najprivlačnija Europa

Sredstva će biti iskorištena za tri projekta:

1. Digitalni nomadi - Živi i radi u središnjoj Istri - „Central Istria ViNomad workation week“, koji je sufinanciran s 37.480,00 €;

2. Otkrij središnju Istru, koji je sufinanciran s 39.693,00 € te

3. Suorganizacija i organizacija značajnih manifestacija središnje Istre, koji je sufinanciran s 49.000,00 €.

Projekt Digitalni nomadi - Živi i radi u središnjoj Istri - Central Istria ViNomad workation week nastavak je projekta Živi i radi u središnjoj Istri, koji se provodi od 2021. godine, a za cilj ima privući novi profil gostiju - digitalne nomade - u našu destinaciju. Svi digitalni nomadi o prilikama u središnjoj Istri mogu se informirati putem istoimene web stranice.

/// Oživljavaju li digitalni nomadi lokalne zajednice ili ih zagušuju?

Program integrira lokalnu enogastronomiju, autohtone tradicionalne proizvode, vođene šetnje, biciklizam i radionice - uz redovan rad na daljinu. Sudionici će se prepustiti bogatstvu okusa središnje Istre kroz odabrane doživljaje lokalne kuhinje, destilata i autohtonih proizvoda.

sredisnjaistra

Projekt Otkrij središnju Istru provodit će se tijekom glavne turističke sezone te će zahvaljujući njemu gosti uživati u kino projekcijama, koncertima, vođenim turističkim razgledima mjesta i organiziranim šetnjama pitoresknim mjestašcima, istražujući tako zeleno srce Istre.

/// Središnja Istra provodi projekt "Gourmet Getaway" namijenjen privlačenju digitalnih nomada u destinaciju

Posljednji, ali ne manje važan projekt je Suorganizacija i organizacija značajnih manifestacija središnje Istre. Važne i prepoznatljive manifestacije, zahvaljujući kojima središnja Istra tijekom cijele godine broji veliki broj dolazaka I noćenja, to su ISAP, S klobasicom u EU, Izložba vina u Gračišću, Žive jaslice, Advent u srcu Istre te nova manifestacija "Hook & Cook Central Istria”, novi gastro festival na bajkovitoj lokaciji bara Cerovlje, koja će biti održana u kolovozu.

Financijska potpora HTZ-a od iznimnog je značaja za daljnje produljenje turističke sezone, ali daljnji razvoj općina u sastavu TZSI, a isto tako potvrda je da HTZ podupire formalno udružene TZ-ove, a TZ središnje Istre nedvojbeno je dobar primjer održivog i racionalnog financijskog upravljanja u turizmu na području Istre.

/// Turistička zajednica središnje Istre za 2024. manifestacijama dodijelila 16.170 eura bespovratnih sredstava

TZ središnje Istre obuhvaća 9 JLS-ova - Grad Pazin te općine Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Pićan, Sveti Lovreč, Sveti Petar u Šumi i Tinjan, koje se brendiraju i razvijaju pod sloganom „Središnja Istra - Izvorna Istra“, a sve aktivnosti provode se iz zajedničkog ureda TZ-a u Pazinu. Zahvaljujući financijskoj podršci HTZ-a, TZ središnje Istre realizira projekte predviđene programom rada, što predstavlja značajan vid podrške turistički nedovoljno razvijenom području.

Fokus je na ujednačenom i održivom razvoju obuhvaćenog područja, razvoju selektivnih oblika turizma, koji doprinose produljenju turističke sezone i dugoročnom cilju - cjelogodišnjem turizmu.

/// Novalja, Središnja Istra, Lošinj i Hvar kao pozitivni primjeri iz prakse

HTZ i MINTS potiču formalno udruživanje malih, lokalnih TZ-ova, a upravo TZSI se često i ističe kao primjer dobre prakse. „TZSI pokriva područje petine Istre. Suradnja i komunikacija sa svim našim JLS-ovima odvija se na dnevnoj bazi i svi smo vrlo operativni i kooperativni te je upravo tu ključ uspjeha i rasta TZSI posljednjih nekoliko godina“.

Kako ističemo u TZSI, svi zajedno radimo na poboljšanju vlastitih lokalnih zajednica, ali i čitave destinacije te se vrlo dobro nadopunjujemo i surađujemo, a što je i vidljivo prema iz godine u godinu sve boljim rezultatima TZSI. Sve ostale vijesti, informacije o projektima i događanja na području Turističke zajednice središnje Istre možete pronaći na mrežnoj stranici TZSI, Facebooku, Instagramu.

/// Turističkim zajednicama dodijeljeno preko 6 milijuna eura za 155 projekata

Foto i izvor: Turistička zajednica središnje Istre

Autor:  HrTurizam.hr

9. travnja 2024.