Predstavljena prva maketa karlovačke Zvijezde na otvorenom

Turistička zajednica grada Karlovca u ponedjeljak 13. srpnja povodom rođendana Karlovca predstavila je prvu maketu karlovačke Zvijezde na otvorenom.  Radi se o kompozitnoj maketi koja prikazuje stanje tvrđave u skladu...

Turistička zajednica grada Karlovca u ponedjeljak 13. srpnja povodom rođendana Karlovca predstavila je prvu maketu karlovačke Zvijezde na otvorenom. 

Radi se o kompozitnoj maketi koja prikazuje stanje tvrđave u skladu s planom grada i tvrđave Karlovac iz 1783. godine dok su u 3D formi prikazane građevine koje svojom važnosti i danas dominiraju starom gradskom jezgrom. 

Maketu su svečano otkrili karlovački turistički vodiči, a za lokaciju makete odabran je park u kojemu je skulptura Vjekoslava Karasa, na povijesnom revelinu, jednom od najvažnijih tvrđavskih elementa koji je služio za obranu grada.

Lokacija je prirodna poveznica dvije karlovačke turističke mikrodestinacije – Zvijezde i Korane, te povezuje prostor Foginovog kupališta i Aquatike s povijesnim sadržajima u staroj gradskoj jezgri. Prostor je prilagođen za prihvat većeg broja posjetitelja i može služiti kao početna točka priče o Zvijezdi. 

„Sigurni smo da će maketa doprinijeti boljem razumijevanju kako od strane naših mlađih sugrađana za koje želimo da odrastaju uz snažniji osjećaj lokalnog ponosa, tako i od strane posjetitelja grada koji često imaju problema s percepcijom što je Zvijezda. Našim lokalnim turističkim vodičima bit će velika pomoć u interpretaciji grada. Želja nam je da ovo bude početak i poticaj da Karlovac dobije još koju maketu jer ima bogatu povijest i sadržaja koji zaslužuju predstavljanje i interpretaciju“ istaknula je Marina Burić, direktorica TZ grada Karlovca.

Maketa je djelo Deminutiv studia i arhitekte Marka Ambroša te akademskog kipara Predraga Pavića uz konzultacije stručnjaka s Instituta povijesti umjetnosti. Izlivena je u Ljevaonici Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Proces izrade makete trajao je nekoliko mjeseci. Izrađivali smo ju prema izvornim planovima iz druge polovice 18. stoljeća te prema naputcima Konzervatorskog odjela u Karlovcu. Bilo je vrlo zanimljivo stvarati ovakvo djelo jer smo otkrivali nekadašnju obrambenu arhitekturu koja, kada ju krenete istraživati, djeluje jako bajkovito“ istaknuo je akademski kipar Predrag Pavić.

Ukupna vrijednost projekta je 310.000 kuna, a trajao je godinu i pol dana. Maketa je financirana sredstvima Grada Karlovca i Turističke zajednice grada Karlovca.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN