Prezentirani rezultati terenskog istraživanja karlovačkih manifestacija

U Karlovcu je održana prezentacija rezultata istraživanja karlovačkih manifestacija: Proljetne promenade, Ivanjski krijes, Festival balona i Dani piva Karlovac u 2019. godini. Prema istraživanju, koje su proveli studenti karlovačkog...

U Karlovcu je održana prezentacija rezultata istraživanja karlovačkih manifestacija: Proljetne promenade, Ivanjski krijes, Festival balona i Dani piva Karlovac u 2019. godini. Prema istraživanju, koje su proveli studenti karlovačkog Veleučilišta na uzorku od 892 ispitanika, sve četiri manifestacije dobile su prosječnu ocjenu 4.

Proljetne promenade ocijenjene su sa 4,23, a Ivanjski krijesovi sa 4,18. Kod Proljetnih promenada posjetitelji ističu da manifestacija ima veliki značaj za lokalnu zajednicu, dok za krijesove naglašavaju kako je prepoznatljiva i pozitivno utječe na imidž grada. Festival balona koji je ove godine organiziran po prvi puta dobio je prosječnu ocjenu 4,0, a ističe se kako je riječ o vrijednom obogaćivanju gradske ponude. Dani piva imaju ukupnu ocjenu 3,68, a životni ciklus manifestacije je očekivano u fazi ponovnog oživljavanja. Radi se o manifestaciji dugogodišnje tradicije koja čini značajan udio na tržištu događanja grada Karlovca.

„Terenska istraživanja radila su se od travnja do rujna, a na temelju dobivenih rezultata zaključili smo kako su posjetitelji zadovoljni. Radili smo na mjerenju i ocjenjivanju stavova, što je samo jedan od faktora za turističku valorizaciju manifestacije. Ocjene pokazuju kako su posjetitelji jednako zadovoljni sa svima i prosječna ocjena kojom su ocjenjivali zadovoljstvo, doživljaj i iskustvo ocijenili su četvorkom. Velikih zamjerki nije bilo ali su preporučili nekoliko momenata koji bi unaprijedili sadržajnu ponudu, prije svega bolja i bogatija eno-gastronomska ponuda“, komentirala je rezultate terenskog istraživanja Silvija Vitner Marković profesorica Poslovnog odjela Veleučilišta u Karlovcu i mentorica na ovom projektu.

Foto: Igor Čepurkovski, FB TZ Karlovac
Marko Lopac, FB Dani piva u Karlovcu

Direktorica Turističke zajednice grada Karlovca, Marina Burić, istaknula je da se rezultati poklapaju s očekivanjima koja su imali i prije ovog istraživanja.„Rezultati su motivacija da dodatno unaprijedimo kvalitetu manifestacija, s posebnim naglaskom na Dane piva na kojima zbog prepoznatljivosti moramo najviše raditi, a upravo kod njih ima i najviše prostora za unaprjeđivanje gastro ponude. Proljetne promenade manifestacija su koja je sazrela i ove dobre ocjene daju nam zadatak da dobro promislimo u kojem ćemo ih smjeru dalje obogaćivati i razvijati“, rekla je direktorica Burić.

„Za sve koji se bave turizmom ali i one koji od njega žive, ova anketa je pokazatelj kako idemo u dobrom smjeru, ali i da ima prostora za poboljšanje kvalitete destinacije i ponude“, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić.

Projekt su zajednički proveli Veleučilište u Karlovcu i TZ grada Karlovca, a prezentaciju su održali studenti Stručnog studija ugostiteljstva, koji su sudjelovali u istraživanju. Njima i njihovim mentoricama su na kraju dodijeljena priznanja za sudjelovanje.

Naslovna fotografija: Marko Lopac, FB Dani piva u Karlovcu

Povezane vijesti: