Produljen rok za legalizaciju bespravne gradnje

Konsenzusom je Hrvatski Saboru donio odluku o produljenju roka za predaju zahtjeva za ozakonjenje nelegalnih građevina do 30. lipnja 2018., ali uz napomenu da bi trebalo pojačati inspekcijski nadzor...
Konsenzusom je Hrvatski Saboru donio odluku o produljenju roka za predaju zahtjeva za ozakonjenje nelegalnih građevina do 30. lipnja 2018., ali uz napomenu da bi trebalo pojačati inspekcijski nadzor na terenu kako se ne bi nastavila nelegalna izgradnja.

Nije riječ o novoj legalizaciji, jer se ovaj rok odnosi samo na osobe koje su pravo na predaju zahtjeva imali i 2012. godine, kada je zakon stupio na snagu, istaknula je državna tajnica Ministarstva graditeljska i prostornoga uređenja Dunja Magaš predstavljajući konačni prijedlog izmjena Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama.

Rok se produžuje do 30. lipnja 2018. zbog velikog broja neriješenih slučajeva, ali i zbog ozakonjenja što većeg broja zgrada. Naime, kako je rekla Maguš, s jučerašnjim danom od 826 tisuća zahtjeva za legalizacijom, 558 tisuća predmeta pravomoćno je riješeno. Država je pak od naknada za legalizaciju do kraja 2016. uprihodila 1,318 milijardu kuna, kazala je.

Zakonskim izmjenama povećava se i postotak sredstava ostvarenih od naknada za legalizaciju za jedinice lokalne samouprave s 20 na 30 posto, što su zastupnici također pozdravili.

Zastupnici su poslijepodne poduprli i konačni prijedlog izmjena Zakona o prostornom uređenju, kojim se on usklađuje s direktivom EU-a i koji  omogućuje prostorno planiranje u zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu i epikontinentalnom pojasu Hrvatske.

 

Povezane vijesti: