Proglašene Riječke gastronomske luke za 2024.

Ove je godine 37 restorana ispunilo kriterije za 64 titula Riječkih gastronomskih luka.

Autor:  HrTurizam.hr

1. svibnja 2024.

Luke pružaju utočište od loših vremenskih prilika, mjesta su novih susreta, mjesta u kojima možete obnoviti zalihe, osjećati se zaštićeno, izaći iz njih u boljem stanju nego što ste u njih ušli.

Duga je lučka povijest Rijeke, a brend grada kao lučkog grada, prenosi se i na druge segmente života. Dobrobiti 'luka' možete doživjeti i ugostiteljskim objektima koji nose titule Riječkih gastronomskih luka, a profilirani su prema ponudi i ambijentu koji nude.

U 2024. godini 37 restorana je ispunilo kriterije za 64 titula Riječkih gastronomskih luka, koje će su im dodijeljene u 10 kategorija: Luke lokalnih namirnica; Ribarske luke; Veganske luke; Barbeque luke; Poslovne luke; Romantične luke; Obiteljske luke; Luke za vinske entuzijaste; Luke posebnosti i Luke okusa drugih zemalja. 

Usidrite se u gastronomskim lukama koje najviše odgovaraju vašim trenutačnim potrebama i raspoloženjima, zaplovite okusima i atmosferama i iz luka izađite jači i obogaćeni lijepim iskustvima!

Foto: Riječke gastronomske luke

Na izboru su:

  • Ribarske luke - Konoba Ugor, "Girica"konoba i ribarnica, Nautica Restaurant&Bar, Konoba Ribica, Konoba BORIK, Bistro La Scarpetta, @Konoba Feral, Bistro Mornar i Konoba Fiume;
  • Luke lokalnih namirnica - Tarsa Konoba, Nautica, Restaurant Antack, Girica, Mornar, Fiume, Conca d'Oro i La Scarpetta;
  • Barbeque luke - Grill Lovorka, Bodega Grill & Beer, Batak, Kooglana Food&Fun i @Barbacoa - Barbeque luka s pogledom;
  • Veganske luke: Vegetarijanski bistro "Tifan Co.", @Rica gluten free i @KOYA - ASIAN NOODLES;
  • Poslovne luke - restoran Kamov, hotel Bonavia; Botel Marina; Lovorka i Feral;
  • Romantične luke  - Nautica,  Spagho, Restaurant Antack i Capote y Olé;
  • Obiteljske luke - La scarpetta, Tarsa, Botel Marina, Kooglana, The Kitchen - hotel Hilton, Mornar i Lovorka;
  • Luke za vinske entuzijaste - Hidden wine bistro, Ribica,  Botel Marina,  Spagho i wine & dine "Kod Zajca";

Foto: Riječke gastronomske luke

Riječke gastronomske luke okusa drugih zemalja:

  • Azijatska i luka sushia - TAIYO Sushi Restaurant;
  • Španjolska luka - Capote y Olé;
  • Talijanska luka - Spagho
  • Talijanska luka - Destino 
  • Azijska street food luka - Koya  Asian Noodles.
  • Riječke gastronomske luke posebnosti:
  • Fine - dining luka - Nebo Restaurant & Lounge; 
  • Najstarija gastronomska luka - Conca d’oro;
  • Luka Bistronomije - Hidden Wine Bistro;
  • Povijesna luka - Tarsa; 
  • Dnevna luka - Mezanin;
  • Dnevna korčulanska luka - Blato 1902;
  • Dnevna luka - Užanca;
  • Gastronomska pivska luka - King's Caffé Food pub;
  • Bowling luka - Kooglana; 
  • Bezgutenska luka - Rica; 
  • 100 % vegetarijanska dnevna luka - Tifan; 
  • Luka langosa - Langos bar;
  • Luka šurlica sa pogledom - Trsatica; 
  • Piratska luka - Bistro Pirati. 

Proglašenje Riječkih gastronomskih luka 2024., održano je 30. travnja 2024. u Hilton Rijeka Costabella. U uvodnom dijelu proglašenja, prisutnima su se obratili gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa i inicijatorica i voditeljica projekta Karin Mimica iz tvrtke Abisal, Gastronaut.

Foto: Riječke gastronomske luke

Nakon proglašenja, neke od aduta svojih gastronomskih luka prezentirali su domaćini iz Hiltona koji je osvojio titule Riječke gastronomske obiteljske luke za restoran The Kitchen i Luke posebnosti - Fine dinig luke za restoran Nebo Restaurant & Lounge; Bodega - Barbeque luka čiji je vlasnik Bojan Cvetković ujedno i vlasnik BBQ partner poduzeća, koje sa mesnim proizvodima za barbeque snabdijeva i druge ugostiteljske  objekte te Massimo Liao, iz restorana TAIYO Sushi Restaurant, Riječke gastronomske azijatske luke sushia.

Kuća Krčkog Pršuta Žužić, ponudila je na kušanje svoj pršut, šampion 10. Dana hrvatskog pršuta, a sa vinima su proglašenje Riječkih gastronomskih luka, popratile vinarije: Vinska kuća Pavlomir i PZ Vrbnik.

Projekt Riječke gastronomske luke provodi Turistička zajednica Rijeka u suradnji s riječkom tvrtkom Abisal, Klub Gastronaut.hr.

Fotografije: Rino Gropuzzo i Voljen Grbac

Autor:  HrTurizam.hr

1. svibnja 2024.