Proglašeni šampioni Vinistrinog ocjenjivanja: Na ovogodišnje ocjenjivanje pristiglo 435 uzoraka vina i jakih alkoholnih pića

Tradicionalno, najbolja uvertira za Vinistru međunarodno je ocjenjivanje Svijet malvazija koje se održalo 12. put, u porečkom hotelu Parentium Plava Laguna i koje iz godine u godinu obara rekorde...

Tradicionalno, najbolja uvertira za Vinistru međunarodno je ocjenjivanje Svijet malvazija koje se održalo 12. put, u porečkom hotelu Parentium Plava Laguna i koje iz godine u godinu obara rekorde i po kvaliteti i po broju uzoraka. Tako je na ovogodišnje ocjenjivanje pristiglo 435 uzoraka vina i jakih alkoholnih pića, od čega 220 uzoraka malvazija.

Novo ime na vinskoj sceni Denis Bernobić iz Markovca pokraj Višnjana, osvojio je šampionsku titulu u kategoriji svježe Malvazije. U pripetavanju s još tri vrhunske malvazije njegovo vino odnijelo je pobjedu. Ovo je ujedno najveće iznenađenje na ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića i 12. Svijetu Malvazija koje se sredinom travnja tradicionalno održalo u porečkom hotelu Parentium Plava Laguna.

Loza je oduvijek bila temelj egzistencije nas Istrijana. Moja obitelj je u vinarstvu već četiri generacije, ali posljednjih nekoliko godina fokus je na vinima vrhunske kvalitete. Šampionska titula veliki je uspjeh, moram priznati i iznenađenje, ali i priznanje i poticaj da nastavimo dalje u istom smjeru“, ističe Denis Bernobić.

Malvazija Collina iz 2016. vinarije Cattunar iz Nove Vasi pored Brtonigle šampion je u kategoriji zrelih malvazija; Teran Barbarossa Vina Tomaz iz Motovuna šampionsku je titulu osvojio u kategoriji svježih terana; dok je u kategoriji zrelih ta titula pripala vinu Santa Lucia iz 2018. Vinarije Kozlović iz Momjana.

U kategoriji zrelih refoška šampion je Capo d’Istria iz 2013. slovenskog Vinakoper, a dodijeljeno je i pet velikih zlatnih medalja vinima koja su osvojila više od 92 boda. To su San Salvatore Muškat bijeli iz 2015. Benvenuti vina iz Kaldira; Muškat žuti iz 2019. Capo vina iz Fernetića; Malvazija volcanica iz 1956. španjolskog proizvođača El Grifo Canari; Merlot iz 2017. Vina Siljan iz Krnice, a veliko zlato dobila je i Aura biska ekstra iz 2021. buzetske destilerije Aura.

„Iznimno smo zadovoljni što smo u ovim neobičnim vremenima uspjeli organizirati ovako zahtjevno natjecanje. Veseli me vrhunska kvaliteta šampionskih vina i činjenica da je čak pet vina prešlo prag od 92 boda i osvojilo veliko zlato“, istaknuo je Nikola Benvenuti ispred Vinistre.

Podijeljeno je još 139 zlatnih i 16 srebrnih medalja, dok su ostali proizvođači dobili diplome. Ove godine pravo na oznaku IQ – istarska kvaliteta ostvarilo je 24 vinara za malvazije i sedam vinara za teran. Sve rezultate možete pregledati ovdje.

Oznaka IQ – Istarska kvaliteta prvenstveno je namijenjena označavanju vina visoke kvalitete proizvedenih od grožđa sorte malvazija istarska i teran i poticanju razvoja proizvodnje tih autohtonih vina, podizanju razine njihove kvalitete i proizvodnih tehnologija te promociji i prodaji na domaćem i svjetskom tržištu. Znak IQ omogućuje potrošaču da prepozna ona istarska vina čija je kvaliteta viša od kvalitete koju propisuje zakon za kvalitetna vina sa zemljopisnim porijeklom, te viša od one koju kupac uobičajeno zahtijeva i očekuje.

Riječ je o jedinstvenom, aktivnom sustavu nadzora vina u Hrvatskoj gdje vinari sami postepeno podižu bodovni prag za vina koja nose oznaku IQ – Istrian Quality, a sve sa svrhom ujednačenja i podizanja kvalitete proizvoda. Oznaka IQ garantira aktivan sustav kontole kvalitete koja se odvija na četiri razine: u vinogradu (kontrola prinosa), u podrumu (kontrola vinifikacije), kemijskom analizom i organoleptičkim ocjenjivanjem, a nakon dodjele oznake obavlja se kontrola tržišta.

Upravo tako se strateški diže kvaliteta i brendira vinska regija. Važno je naglasititi kako je Udruga vinara i vinogradara Istre, osnovana je 1994. godine. Dakle, radi se o kontinuiranom procesu i strateškom cilju podizanja kvaliteta istarskih vina i brendiranja Istre kao vinske regije.

Više o oznaci IQ- Istarska kvaliteta saznajte OVDJE

Vinistra će se održati u lipnju?

Sjajni rezultati i šampionske titule najbolja su najava 27. Vinistre, koja se ove godine prvi put održava na otvorenom, u porečkoj uvali Peškera. Iako je prvotno najavljeno kako će se 27. po redu Vinistra održati od 07. do 09. svibnja u Poreču, zbog epidemiološke situacije u cijeloj Hrvatskoj, organizatori su najavili kako mijenjaju datum i mjesto održavanja.

Još se ne zna točan datum, za sada se je u fokusu mjesec lipanj. Organizatori Vinistre su optimistični i ne odustaju od organizacije ovogodišnje Vinistre.

Foto: Danilo Dragosavac

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN