Projektom “Riviera4season2” do zajedničke suradnje Portoroža i Opatijske rivijere

U sklopu Programa Interreg V A Slovenija-Hrvatska, Gradu Opatiji, Općini Piran, Turističkoj zajednici grada Opatije, Turističkoj zajednici Portoroža, Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Ike i Fakultetu...

U sklopu Programa Interreg V A Slovenija-Hrvatska, Gradu Opatiji, Općini Piran, Turističkoj zajednici grada Opatije, Turističkoj zajednici Portoroža, Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Ike i Fakultetu Turistica iz Portoroža odobren je projekt „Riviera4season2“. 

Projekt se provodi za dvije destinacije, Portorošku i Opatijsku rivijeru, ali djeluje kao cjelina, kao zajednička nit koja povezuje dvije Rivijere. 

Tema projekta je aktivna zaštita baštine kroz održivi razvoj turizma u okolici i zaleđu Opatije i Pirana, a s ciljem proširenja kulturno-turističke ponude u novonastale itinerare. Projekt uključuje inovativne pristupe za povećanu integraciju i zajednički nastup destinacije na međunarodnim tržištima (zajednički su portal, itinerari, događaji i promocija). Budući da će se pritisak turizma smanjiti u korist zelenog održivog turizma u ruralnim područjima, glavni korisnici projekta će biti lokalno stanovništvo, turisti/posjetitelji, neprofitne organizacije područja, tvrtke, njihovi zaposlenici i potencijalni start-upovi, povezani s korištenjem prirodne i kulturne baštine, a pokrenut je i ciklus obrazovnih radionica kojima se želi podići svijest o održivom upravljanju te promicanju sudionika za stvaranje zelenih radnih mjesta. 

Ukupan budžet zajedničkih aktivnosti iznosi oko 840 tisuća eura od čega polovica otpada na hrvatsku, odnosno druga polovica na slovensku stranu. Osnovni je zadatak kreirati novi prekogranični proizvoda „Feel&Taste“ koji će uspostaviti tri nova prekogranična tematska itinerara, a koji će biti povezani s gastronomijom, obrtništvom i kulturnom i prirodnom baštinom i prezentirani kroz zajednički portal i aplikaciju za pametne telefone. Na našem području kao dio su projekta i nadogradnja dosadašnjih aktivnosti na razvoju turističkih proizvoda: kulture, gastronomije, outdoora i wellnessa, odnosno manifestacija: Oaza wellnessa, Gourmet priča Opatijske rivijere, Advent u Opatiji (doček Nove godine i Novogodišnja zdravica 2019.) te Marunada na Dobreću i kulturno-zabavna i gastro ljetna manifestacija u Voloskom. 

U svibnju ove godine Grad Opatija i TZG Opatija organizirali su dvije uspješne manifestacije „Walk, Art & Wine in Učka, Veprinac & Volosko“. Kroz prvu, održanu 1. svibnja Učka i Veprinac postali su mjesto na kojem se spaja aktivan odmor, rekreacija, boravak u prekrasnoj prirodi s tradicionalnom proslavom Praznika rada uz ponudu autohtonih proizvoda i kulturne sadržaje, dok je posljednjeg dana svibnja fuzijom izvrsne vološćanske gastronomije i atraktivnih zabavnih sadržaja za sve uzraste Volosko postalo epicentrom uzbudljive turističke priče  koja je predstavila sve atribute ovog pitoresknog primorskog mjesta. Kroz ovaj projekt zadatak je Grada Opatije i uložiti u popravak, sanaciju i obilježavanje jedna dionice puta prema Veprincu te u uspostavu interpretacijskog centra o povijesti i sadašnjosti mjesta Volosko.

Slovenski partneri nadogradit će postojeće manifestacije u zaleđu Portoroža poput Praznika česna in vina u Novoj Vasi, Praznika olja in bledeža u Padni, praznika kakijev u Strunjanu i dodati im nove. 

U svakom slučaju pozitivan primjer kako zajedničkom suradnjom se mogu privući novci Eu fondova, kao i generirati neki novi budući turistički proizvod. Pouka ove turističke priče je kako nam je potrebno puno više sinergije i suradnje, a ne konkurencije. Premali smo da bi si bili međusobna konkurencija.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN