Prva turistička tvrtka u Hrvatskoj postala certificirani Poslodavac prijatelj bicikliranja

SPOT d.o.o. prva je tvrtka za održivi turizam u Hrvatskoj kojoj je uručen europski certifikat “Poslodavac prijatelj bicikliranja” za lokaciju Trg bana Jelačića 4 u Varaždinu. Ovime se SPOT...

SPOT d.o.o. prva je tvrtka za održivi turizam u Hrvatskoj kojoj je uručen europski certifikat “Poslodavac prijatelj bicikliranja” za lokaciju Trg bana Jelačića 4 u Varaždinu.

Ovime se SPOT pridružio međunarodnoj inicijativi društveno odgovornih kompanija čiji je cilj smanjenje stakleničkih plinova i pozitivno utjecati na zdravlje i životne navike svojih zaposlenika.

U Hrvatskoj certificiranje provodi Udruga “Sindikat biciklista”, koja je dio europskog konzorcija “Cycle Friendly Employer Certification”. „Poticanjem svojih zaposlenika, klijenata i partnera na korištenje biciklom kao prijevoznim sredstvom, SPOT služi kao pozitivan primjer zagovaranja i prakticiranja održivog oblika kretanja među svojim zaposlenicima te odgovornosti prema zdravlju, okolišu i javnom prostoru, ali i uštedama”, izjavili su iz Sindikata biciklista.  

S obzirom na to da nam je jedna od glavnih djelatnosti razvoj cikloturističkih destinacija i proizvoda, poticanje bicikliranja i kretanja, nekako nam je normalno da na sve moguće načine i sami bicikle koristimo za commuting i rekreaciju. Drago nam je da smo dobili ovaj certifikat, prvenstveno jer se pronalazimo u vrijednostima koje Sindikat biciklista i kroz ovu akciju promovira, ali i zbog činjenice da time dokazujemo da i mi nismo samo promotori biciklizma, već je to naš način života.”, izjavio je direktor SPOT-a, Karlo Kučan.

Foto: Sindikat biciklista

U SPOT-u često dolaze na posao biciklom, a nude im se na korištenje i službeni električni bicikli. Osigurani uvjeti zaposlenicima su i parkiranje bicikala unutar zgrade, brošure o prednostima bicikliranja i edukacije o prometnoj sigurnosti. Također, zaposlenici sudjeluju i na sportskim aktivnostima u sklopu kojih bicikliraju.

Sindikat biciklista je volonterska udruga koja se zalaže za poboljšanje uvjeta za korištenje bicikla kao efikasnog, održivog i zdravog prijevoznog sredstva. Zagovaraju i rade na transformaciji gradova u čiste, sigurne, ugodne i zelene gradove, po mjeri čovjeka, promičući bicikliranje kao poželjan oblik prijevoza. „Upravo građani i građanke koji svakodnevno putuju na posao naša su ciljana skupina, i to vrlo velika! Njihov odabir načina putovanja uvelike utječe na prometnu situaciju u gradovima” – napomenuli su iz Sindikata biciklista. Certificiranjem se potiče poslodavce na motivaciju svojih zaposlenika da što češće biraju bicikl kao primarno sredstvo odlaska na posao” dodaju iz Sindikata.

U Sindikatu biciklista provode program certificiranja, tzv. “Cycle Friendly Employer” organizacija, nakon što su postali koordinator certifikacije za Hrvatsku od strane Europske biciklističke federacije. Program se sastoji od konzultacija, evaluacije i samog certificiranja, a sve organizacije koje bi također željele postati “poslodavac prijatelj bicikliranja” i time doprinijeti potvrdi svojeg društveno odgovornog poslovanja mogu se javiti Sindikatu biciklista.

Poticanjem zaposlenika na korištenje bicikla, osim zdravog života i manjeg negativnog utjecaja na okoliš, stvaramo i nove cikloturiste ili bicikliste koji će se natjecati na raznim natjecanjima i turističkim manifestacijama. Dakle, stvaramo buduće turiste i posjetitelje naših manifestacija i turiste.

Foto: Sindikat biciklista

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN