regiojet

Prvi vlak RegioJeta stigao iz Praga u Rijeku s više od 500 putnika

Prvi vlak češkog prijevoznika RegioJeta, koji će od srpnja do kraja kolovoza prometovati na relaciji Prag-Brno-Bratislava-Ljubljana-Rijeka, uspješno je stigao na željeznički kolodvor u Rijeci zajedno s više od 500...

Prvi vlak češkog prijevoznika RegioJeta, koji će od srpnja do kraja kolovoza prometovati na relaciji Prag-Brno-Bratislava-Ljubljana-Rijeka, uspješno je stigao na željeznički kolodvor u Rijeci zajedno s više od 500 čeških, slovačkih i slovenskih turista koji su bili dijelom ovog premijernog putovanja.

Prema riječima Radima Jančure, CEO RegioJeta, ova je kompanija vodeća za duge željezničke poveznice u Središnjoj Europi, a godišnje bilježe 20 milijuna putnika i to 11 milijuna u željezničkom i 9 milijuna u autobusnom prijevozu. 

Potražnja je rekordna i najveća u povijesti naše kompanije pa smo upravo zbog toga odlučili prometovati na ovoj relaciji svaki dan do kraja kolovoza, a ne samo tri puta tjedno kako je prvotno bilo planirano. Linija ostaje i u 2021. godini“, zaključio je Jančura, dodavši kako svi putnici mogu kupiti i autobusnu kartu za brojne hrvatske destinacije s polaskom iz Rijeke.

 
Na spomenutoj relaciji prometuju moderni i kvalitetni vlakovi koji korisnicima nude vrhunsku uslugu tijekom putovanja do krajnje destinacije. Prvi vlak je stigao s maksimalnim dopuštenim kapacitetom od 12 vagona, od kojih su devet 9 spavaćih i tri Astra standard vagona.

Osim brojnih čeških, slovačkih i slovenskih turista u Hrvatsku su stigli i diplomatski predstavnici navedenih zemalja, kao i 30 vodećih čeških i slovačkih medija koji će tijekom boravka u našoj zemlji izvještavati o hrvatskoj turističkoj ponudi.
 
Značaj češkog i slovačkog tržišta za Rijeku potvrđuje i direktor TZ Rijeka Petar ŠkarpaČeški i slovački turisti u Rijeci u protekle tri godine ostvaruju značajan rast turističkog prometa te se nadam da će vlak RegioJeta ove godine pridonijeti povratku čeških i slovačkih turista kako je bilo prije pandemije. Izuzetno mi je drago da je Rijeka i u ovom smislu prepoznata od češkog partnera RegioJeta, odnosno vlasnika gospodina Radima Jančure koji je ovom linijom povezao Češku i Slovačku sa Hrvatskom i Rijekom“, poručio je Škarpa.

 
Dolazak vlaka iz Praga simbolički je povratak naših tradicionalnih turista iz Češke i Slovačke, a trasa koja prolazi kroz više država dokaz je dobre povezanosti, važne za turistička kretanja. O interesu za našom zemljom svjedoče i ulaganja kakvo je češkog investitora u hotel Hilton na Costabelli vrijedno 80 milijuna eura čime se podiže kvaliteta turističke ponude Kvarnera“, zaključio je ministar turizma Gari Cappelli. 

Prodano je otprilike 30 tisuća karata

Do 11. srpnja vlakovi će prometovati 3 puta tjedno, a nakon tog datuma će vlak na relaciji Rijeka – Prag putovati svakodnevno sve do kraja kolovoza. U rujnu će vlakovi opet prometovati 3 puta tjedno, a zadnji vlak iz Rijeke kreće 26. rujna 2020.

Ponosni smo na suradnju s RegioJetom koji je prepoznao važnost povezivanja Češke, Slovačke, ali i Slovenije s Hrvatskom koja na tim tržištima uživa status jedne od najomiljenijih i najpopularnijih inozemnih turističkih destinacija. Ova željeznička trasa značajno će doprinijeti turističkim tijekovima između naših zemalja, a navedeno potvrđuje i podatak o prodaji više od 30 tisuća karata u prvih desetak dana prodaje. U ovom trenutku Češka se nalazi na odličnom trećem mjestu inozemnih tržišta s kojih ostvarujemo najveći turistički promet, dok se Slovačka nalazi na osmom mjestu, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Zanimljivo, ovu vijest popratio je i  The New York Times.

Foto: RegioJet CZ

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN