Prvo izdanje konferencije Proceed with Care bavit će se pitanjima zaštite prirodne i kulturne baštine

Međunarodna stručno-znanstvena konferencija naziva „Proceed with Care – Nastavimo s brigom“ održati će se u Šibeniku od 2. do 5. svibnja. Naime, riječ je o konferenciji koja će se...

Međunarodna stručno-znanstvena konferencija naziva „Proceed with Care – Nastavimo s brigom“ održati će se u Šibeniku od 2. do 5. svibnja. Naime, riječ je o konferenciji koja će se baviti pitanjima poput održivog upravljanja baštinom i turizmom u područjima koja imaju vrijednu kulturnu i prirodnu baštinu, s naglaskom na svjetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku priznati svjetski stručnjaci bavit će se pitanjima poput rastućih konflikata između prekomjernog turizma te zaštite kulturnog okruženja, povijesnih gradova, spomenika i lokaliteta, a pogotovo onih koji su uvršteni na Popis svjetske baštine UNESCO-a. Konferencija će ugostiti priznate domaće i svjetske stručnjake iz znanstvenih područja.

Yonca Erkan, Michael Turner, Ludwig Thorsten, Antonio Miguel Nogués-Pedregal, Yoel Mansfeld, Benno Albrecht, Juan Manuel Corso Sarmiento, Cristina Jover Fontanals, Mar Santamaria i Dimitri Ioannides samo su neki od govornika koji će na konferenciji podijeliti svoje znanje i iskustvo.

Glavni cilj konferencije je okupiti istraživače i stručnjake kako bi zajedničkim znanjem i iskustvom pronašli rješenja za održiv turistički rast svjetskih prijestolnica turizma. Uzvanicima će se predstaviti i najnovija akademska i znanstvena istraživanja, kao i istraživanja na terenu.

„Proceed with Care“ će obuhvatiti dvije glavne tematske cjeline. Prva će se baviti strategijama i tehnikama projektiranja i planiranja turističkih lokacija infrastruktura za održivo upravljanje baštinom i turizmom u područjima vrijedne kulturne i prirodne baštine, a pogotovo one pod zaštitom UNESCO-a. Druga cjelina odnosi se na komunikacijske strategije i tehnike implementacije održivih planerskih i dizajnerskih rješenja, a u kojoj će se raspravljati o strategijama pozicioniranja baštinske turističke destinacije, ali i definiranje njene brand arhitekture. Kao jedan od primarnih ciljeva konferencije je i informiranje predstavnika institucija koje donose izvršne odluke o očuvanju prostornih i kulturnih resursa, ali i o razvoju i implementaciji održivog turizma, od državne do lokalne administracije te od lokalnih zajednica do poduzetnika u kulturi i turizmu.

Organizatori su se odlučili za Šibenik kao domaćina konferencije jer je grad koji ima dva spomenika na UNESCO-voj listi – katedralu Sv. Jakova i tvrđavu Sv. Nikole. Uz to, ima i jedinstvenu povijesnu jezgru i okolinu bogatu prirodnom i kulturnom baštinom, materijalnom i nematerijalnom. On je, također, i turistički grad koji uspijeva održati uravnoteženi odnos između rastućeg turizma i očuvanja identiteta grada i baštinjenih kulturnih i prirodnih vrijednosti.

Hrvatska ima čak 10 prepoznatljivih svjetskih baština pod UNESCO-m.

No, ujedno ovisi i o turističkom gospodarstvu i upravo zato treba na vrijeme poduzeti korake da pretjerani turizam trajno ne uništi ljepotu i jedinstvenost prirodne raznolikosti i baštinjenog kulturnog identiteta.

Mnogim mjestima s UNESCO-ve liste, poput Dubrovnika, Plitvičkih jezera, Venecije ili Barcelone, prijete naizgled nepremostivi izazovi koji bi uskoro mogli zahvatiti i druge obalne gradove Hrvatske. Ulažu se veliki napori da se mogući problemi prepoznaju na vrijeme i spriječe, a za ove postojeće da se nađe odgovarajuće upravljanje posjetiteljima i samim destinacijama. Upravo zbog toga je cilj konferencije „Proceed with Care – Nastavimo s pažnjom“ postati trajno godišnje okupljanje svjetskih autoriteta, relevantnih autora i istraživača, ali i pozicionirati Hrvatsku kao inicijatora u području očuvanja materijalne i nematerijalne baštine.

Više informacija o ulaznicama i samoj konferenciji možete pronaći OVDJE.

Povezane vijesti: