Punktovi za testiranje će biti na Braču, Hvaru, Visu, Makarskoj, Imotskom, Trogiru, Sinju i Splitu

Jučer je održan 6. Forum obiteljskog smještaja Splitsko-dalmatinske županije koji je okupio predstavnike Splitsko-dalmatinske županije, županijske Turističke zajednice, splitske Porezne uprave, Zračne luke Split te županijskog Nastavnog zavoda za...

Jučer je održan 6. Forum obiteljskog smještaja Splitsko-dalmatinske županije koji je okupio predstavnike Splitsko-dalmatinske županije, županijske Turističke zajednice, splitske Porezne uprave, Zračne luke Split te županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Cilj Foruma je bio ponuditi iznajmljivačima odgovore na brojna pitanja vezano za sezonu pred nama, a glava tema razgovora je bila sigurnost tj. fokus na činjenicu kako će pridržavanje epidemioloških mjera biti glavni preduvjet sezone.

Već šest godina HGK – Županijska komora Split organizira regionalne Forume obiteljskog smještaja kako bismo okupili i potpomogli ovaj bitan i rastući segment naše turističke ponude. Naime, mikro poduzetnici u obiteljskom turizmu daju veliki obol u ostvarivanju značajnih rezultata hrvatskog turizma, pa je tako u 2019. godini privatni smještaj na području Splitsko-dalmatinske županije sudjelovao s gotovo 60 posto u ostvarenim noćenjima, a pokazao se iznimno fleksibilnim i u protekloj, izazovnoj godini’‘, rekao je predsjednik ŽK Split Joze Tomaš. 

Uslijed pandemije koronavirusa broj privatnih iznajmljivača u proteklom je periodu u Splitsko-dalmatinskoj županiji smanjen za 11 posto, a u gradu Splitu za gotovo 15 posto

Zbog toga nam je priprema za još jednu specifičnu sezonu itekako važna, i zato smo i organizirali Forum kako bi iznajmljivači, koji su u direktom kontaktu s gostima, dobili jasne i aktualne informacije”, rekla je Gordana Piteša, voditeljica Sekcije Zajednice obiteljskog turizma HGK – Županijske komore Split. 

Predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK Martina Nimac Kalcina je naglasila koliko su ovakva događanja, kao i rad Zajednice i strukovnih udruženja važni da se postignu zajednička rješenja i zajedničke mjere koje će biti u cilju svih nas. ”Ove godine ne govorimo o promociji naših ljepota već o promociji sigurnosti, jednostavnosti procedura i putovanja, dobroj organizaciji. Do sredine svibnja, kada bi trebala krenuti putovanja, imamo vremena da se što bolje pripremimo, ali moramo ubaciti u petu brzinu”, rekla je Nimac Kalcina. 

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije prim. dr. sc. Željka Karin je, kao i epidemiologinja mr. sc. Diana Nonković, još jednom apelirala na poštivanje i pridržavanje svih epidemioloških mjera. ”Punktovi za testiranje će biti na Braču, Hvaru, Visu, u Makarskoj, Imotskom, Trogiru, Sinju i Splitu. U Splitu je uvijek otvoren punkt Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, za mjesec dana ćemo morati izmjestiti punkt koji je sada u trajektnoj luci zbog kruzera, a razgovaramo i o punktu u Zračnoj luci Split’‘, rekla je Karin. 

Direktor županijske Turističke zajednice Joško Stella je rekao da su i ove, kao i prošle godine, spremni sufinancirati punktove za testiranje turista, kojih će ove godine biti i više. ”Međutim, osnovno je da budemo zelena zona, odnosno da imamo što manje zaraženih a potom da odradimo jaki marketing. Problem je dijelom i u tome što su naša emitivna tržišta, prvenstveno Češka, Poljska pa i Njemačka u teškoj epidemiološkoj situaciji, ali nadam se da će se to promijeniti na bolje tijekom naredna dva mjeseca”, poručio je Stella te najavio edukacije i projekte u pripremi Turističke zajednice SDŽ. 

Pero Bilas iz Zračne luke Split je potvrdio da je Zračna luka spremna za sezonu, da su u kontinuiranom kontaktu sa svim prijevoznicima te da su sve kompanije zainteresirane za letenje. ”Za travanj imamo najave brojnih kompanija, ali vidjet ćemo što će se od toga i realizirati. U svakom slučaju cijela industrija je spremna za sezonu i čeka u niskom startu”, rekao je Bilas. 

Koliko god im područja djelovanja bila različita, svi su sudionici bili složni u mišljenju da još ima vremena do početka sezone da se brojke poprave i situacija primiri, a da bi do toga došlo osnovne su suradnja i osobna odgovornost svakog od nas, odnosno pridržavanje epidemioloških mjera koje će nas kao destinaciju obojiti zelenom. 

Foto: TZG Split

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN