Putničkim agencijama slijedi propast ako im se konkretno ne pomogne. Ovo su njihovi zahtjevi

Udruga Glas poduzetnika poslala je danas dopis Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu financija i Ministarstvu turizma i sporta u kojoj upozoravaju na nepovoljnu situaciju u kojoj su se našle putničke...

Udruga Glas poduzetnika poslala je danas dopis Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu financija i Ministarstvu turizma i sporta u kojoj upozoravaju na nepovoljnu situaciju u kojoj su se našle putničke agencije.

Naime, radi se o djelatnosti turističkog sektora koji bilježi pad prometa u prosjeku 80%, ali nema pravo na nadoknadu fiksnih troškova jer nikad nisu bile formalno zatvorene. Sasvim je jasno kako je pad njihova poslovanja nastao upravo zbog pandemije virusa COVID-19 i epidemioloških mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Budući da se radi o djelatnosti iz turističkog sektora, koji je izuzetno važan za hrvatsko gospodarstvo, iz UGP-a smatraju da se nadležni moraju puno ozbiljnije baviti njihovim problemima te je UGP zatražio od Vlade Republike Hrvatske i od Ministarstva financija da se svim putničkim agencijama koje imaju pad prometa veći od 60% isplati naknada za fiksne troškove.

Također, putničkim agencijama su krediti za likvidnost kod komercijalnih banaka u potpunosti nedostupni, a isto vrijedi i za COVID-19 kredite. Zato su u UGP-u tražili i ubrzavanje procesa za dobivanje kredita koji bi omogućili opstanak putničkih agencija. 

Također, ponovno su predložili i smanjenje PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu. Naime, sve konkurentske države, smanjile su PDV u turizmu i time će biti jeftinije turistima sljedeće sezone. Stav UGP-a je da bi PDV u turizmu i ugostiteljstvu morao biti smanjen na 13%, što bi trebalo vrijediti i za putničke agencije. 

Vlada Republike Hrvatske pod hitno mora smanjiti PDV putničkim agencijama na 13%. Isto se treba učiniti i za ostale djelatnosti u turizmu te ugostiteljstvu, baš kao što su to učinile sve ostale konkurentske zemlje. Tražimo konkretne poteze, a ne obećanja!“, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika. 

Putničke agencije traže produženje vrijednosti izdanih vouchera najmanje do kraja 2021

U dopisu iz UGP-a ističu i da putničke agencije nisu dobile tražene povrate sredstava od partnera kao što su hoteli, prijevoznici i avioprijevoznici, a svojim kupcima, naravno, moraju vratiti sav novac. Upravo iz tog razloga vlasnici putničkih agencija traže produženje vrijednosti izdanih vouchera najmanje do kraja 2021. godine.

Jamčevno osiguranje u slučaju proglašenja više sile, kao što je COVID-19, ne pokriva izdane vouchere jer je viša sila nastupila nakon ugovaranja police jamčevnog osiguranja. U slučaju stečaja pojedinih putničkih agencija putnici će izgubiti novac, što je najgori scenario za sve. Naime, produženje roka do 31. prosinca 2021. omogućilo bi stabiliziranje poslovanja, izvršenje traženih povrata novca ili ostvarenje putovanja.

“Mi želimo pod hitno početi raditi! Spremni smo na to i to pokazujemo objavom svih putovanja koje smo već najavili za iduću godinu. Prema informacijama s kojima raspolažemo, naši putnici spremni su ući u kompromis za produženje svojih vouchera putovanja. Naime, putnici već gotovo godinu dana nisu putovali i vidimo njihovu veliku želju za putovanjima te odmorom. Potrebna nam je samo mala pomoć od Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva turizma i sporta kako bismo stali na noge te preživjeli ove negativne finacijske troškove. Također, na taj način dali bismo našim poslovnim partnerima mogućnost da uplaćene usluge iskoristimo s idućim putovanjima”, rekla je Gabrijela Koščica, koordinatorica Pododbora za putničke agencije UGP-a.

Glavni cilj je da ne dođe do najgore opcije, a to je stečaj stotina putničkih agencija. 

Foto: Kookay, Pixabay.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN