Putovanje vlakom i autobusom kroz tri županije sjeverne Hrvatske od iduće godine bit će moguće samo jednom kartom

Suradnjom između Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije te HŽ-a, a u sklopu projekta Saveza za Željeznicu naziva „Integrirani prijevoz putnika (IPP)“, početkom godine potpisan je sporazum za „Master plan...

Suradnjom između Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije te HŽ-a, a u sklopu projekta Saveza za Željeznicu naziva „Integrirani prijevoz putnika (IPP)“, početkom godine potpisan je sporazum za „Master plan o integriranom prijevozu putnika“.

Ovim sporazumom HŽ Putnički prijevoz i tri sjeverne županije započinju aktivnu suradnju provedbe mjera koje će dugoročno rezultirati uspostavom integriranog prijevoza putnika na cijelom području sve tri županije. To znači da ćemo za nekoliko godina imati sustav javnog prijevoza gdje će putnik-korisnik jedinstvenom prijevoznom kartom moći lako kombinirati linije vlaka i autobusa i njima stići na gotovo bilo koje mjesto u tri županije kroz cijeli dan.

Važno je napomenuti kako Integrirani prijevoz putnika primjenjuju sve razvijene regije Europe i svijeta. Stručnjaci su jedinstveni u ocjeni da takav sustav omogućava kvalitetnu dostupnost čitavih urbanih, suburbanih i ruralnih područja u nekoj regiji, on znatno podiže kvalitetu života, ali i konkurentnost gospodarstva budući da radnici lako i povoljno mogu stići do svojih radnih mjesta te ostvariti i brojne druge potrebe, bez korištenja automobila. To znači da je prometnih gužvi manje, da se ne treba tražiti parkirni prostor, da se manje zagađuje okoliš i da je prometni sustav u cjelini višestruko sigurniji.

Proteklih pet godina bilježimo pad broja putnika u javnom prijevozu za 10 posto, dok Europska unija ima stalan porast. Mali broj linija, neefikasni sustav, zastarjeli vozni par veliki su problem željezničkog i autobusnog sustava te je potrebna transformacija cjelokupnog sustava koja će zaživjeti jedino ako krenemo promišljati promet na način kako promišljaju ove tri županije. Ulazimo u razdoblje u kojem će se više nego ikada ulagati u željezničku infrastrukturu i razvoj željezničkog prometa te mi je drago što će upravo Međimurska, Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija biti prve i predvodnice integriranog prijevoza u Hrvatskoj na korist naših građana i gospodarstva“, izjavila je prilikom potpisivanja sporazuma Nikolina Brnjac, državna tajnica za promet u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Na području Međimurske županije prevozimo oko 2 milijuna putnika godišnje te je zbog tih putnika važno poboljšati funkcionalnost prijevoza i pridonijeti njihovoj mobilnosti“, zaključio je predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 5,2 milijuna kuna – svaka od županija odvojila je oko 260 tisuća kuna – a ostatak je pokriven sredstvima iz fonda Europske unije, prenosi Lokalni.hr. U sklopu projekta planira se i gradnja i modernizacija nove pruge visoke učinkovitosti na relaciji Čakovec – Varaždin – Lepoglava – Zabok, a izrada studije izvodljivosti je u tijeku te je plan da se radovi završe do rujna 2020. godine, izjavio je župan Varaždinske županije Radimir Čačić.

Također, u pripremi je i izrada studije nove mreže autobusnih linija za područje navedenih triju županija, a plan je uspostaviti takozvanu „pilot-liniju“ koja će se sastojati od vlaka i autobusa te će se uvesti jedinstvena karta za oba načina prijevoza. Pilot-linija, za koju će biti dovoljna samo jedna karta, trebala bi prolaziti relacijama Varaždin – Lepoglava – Bednja – Trakošćan, uz presjedanje u Lepoglavi, te Varaždin – Ludbreg – Mali Bukovec, uz presjedanje u Ludbregu. „U tri županije presjedanja između vlaka i autobusa bit će usklađena, na glavnim pravcima bit će dvadesetak polazaka u svakom smjeru od jutra do kasno navečer, a sve će to korisnici moći koristiti kupnjom jedinstvene prijevozne karte“, izjavio je Čačić.

Više informacija o samom „Master planu o integriranom prijevozu putnika“ možete pronaći OVDJE.

Izvor / foto: Varaždinska županija; Lokalni.hr; Integrirani prijevoz putnika sjeverozapadne Hrvatske

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN