Raspad sistema. U Dubrovniku zbog preopterećenja električne mreže nestalo struje. Toliko o strateškom i održivom razvoju

Jučer je u večernjim satima na Pilama u Dubrovniku i u dijelu povijesne jezgre nestalo struje, a koja nije došla niti danas, što je prouzročilo blagi kaos i raspad...

Jučer je u večernjim satima na Pilama u Dubrovniku i u dijelu povijesne jezgre nestalo struje, a koja nije došla niti danas, što je prouzročilo blagi kaos i raspad sistema u našoj glavnoj turističkoj destinaciji – Dubrovniku.

Struja je došal tek u poslije podnevnim satima. Razlog nestanka struje je pregorijevanja transformatora na Pilama zbog preopterećenosti cijelog sustava.

I to ne bi bilo ništa čudno, da se dogodio neki izolirani slučaj, no u 21. stoljeću i to u Dubrovniku usred turističke sezone, a od turizma živimo, da se zbog prevelike opterećenosti sruši cijela mreža je u najmanju ruku skandal i nažalost samo još jedan dokaz u nizu kako nam se turizam razvija slučajno. Jer kako drugačije objasniti kada da se kroz zadnjih 10-20 godina razvoja grada i turizma, a od kojeg se u gradsku blagajnu slijevaju milijuni kuna, nije ulagalo u osnovnu i bazični infrastrukturu.

Gdje i u što je potrošena silna zarada od turizma u Dubrovniku u nazad 10-20 godina, ako ne u primarnu stvar kao jačanje električne mreže sukladno turističkom rastu?

Zanimljivo, za gradonačelnika Dubrovnika, nije kriv Grad niti HEP, nego ugostitelji i vlasnici apartmana.

“Sustav je preopterećen najvećim dijelom zbog brojnih klimatizacijskih uređaja, ali i drugim stvarima koje su tu za pružanje usluga u ugostiteljstvu. Očito to sve skupa nije moglo izdržati pa je došlo do ovoga. HEP inače radi na poboljšanju sustava, prije smo imali značajnih problema kojih sad nema u tolikoj mjeri i struje manje nestaje, a ovo je izdvojeni slučaj” rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković za Večernji list te dodao kako ne vidi tu ništa dramatično.

Pročitao sam negdje kako su ugostitelji i vlasnici apartmana ljutiti, ali mislim da oni nisu išli pitati u HEP koliko će uređaja ugraditi i prije toga nisu vodili računa o tome hoće li zbog toga netko ostati bez struje. To je sistem spojenih posuda i, evo, vjerujem da je kvar kratkog daha i nadam se da će biti brzo popravljen” zaključio je Franković za Večernji list.

Zašto je nestalo struje?

O kvaru Trafostanice Pile, na upit Dubrovačkog vjesnika, očitovali su se iz Hrvatske elektroprivrede: “Sinoć je zbog iznimnog povećanja potrošnje na niskonaponskoj mreži došlo do pregorijevanja transformatora u predjelu Pile. Zamjena transformatora se odužila zbog niza tehničkih i operativnih poteškoća, a ponajviše zbog nemogućnosti ishođenja dozvole za privremenu obustavu prometa čime bi se jednostavnije pristupilo lokaciji kvara. Radnici Elektrojuga Dubrovnik poduzimaju sve potrebno kako bi se opskrba električnom energijom uspostavila u najkraćem mogućem roku – izvijestili su iz HEP-a za Dubrovački vjesnik.

Kako gostima u 21.stoljeću objasniti da je nestalo struje?

Strateški i održivi razvoj turističke destinacije. Ponavljam stalno, te ispadam već sam sebi smiješan jer se stalno ponavljam. Dubrovačka republika se u svoje vrijeme svrstavala u najnaprednije zemlje svijeta. A danas?

Ovaj probem nije od jučer, bilo je samo pitanje vremena, kada će eskalirati. I to nije problem samo Dubrovnika, nego svih naših turističkih destinacija, u koje se u ljetnim mjesecima “naseli” deset puta više stanovnika, a infrastruktura i gradovi pucaju po šavovima.

Ako je netko kriv zbog ovog nevjerojatnog propusta kriv je prvenstveno grad Dubrovnik, a onda HEP koji je godinama morao znati za ovaj problem. Gdje ide sav novac u HEP-u ako ne u osnovno održavanje električne mreže? Zašto se nije odavno riješio problem za koji se znalo? Zar je stvarno trebalo doći do pucanja cijele električne mreže da se reagira? Pitanje je hoće li se uopće reagirati na pravi način i riješiti dugoročno problem ili samo trenutno.

Kriv je grad Dubrovnik jer se gradom nije razvilo strateški, planski i održivo. Od prevelikog opterećenja kanalizacijske mreže, slabog pritiska vode, divljeg širenja grada bez definiranog GUP-a, do jačanje električne mreže. Ako imamo “jednu” glavnu odvodnu kanalizacijsku cijev, a na nju se nadoda stotine novih korisnika, logika govori da će doći do preopterećenja i pucanja sustava. Tako i s električnom mrežom. O parkingu da ne pričam.

To je osnovna infrastruktura. Voda, struja, kanalizacija…

Ovo je za današnje vrijeme u turističkim destinacijama jednostavno nedopustivo i neshvatljivo. Ista stvar s preopterećenosti električne mreže događa se svake godine u Dalmaciji gdje je nažalost samo pitanje vremena kada će dogoditi isti slučaj. Svake godine ista priča – ne palite klime da ne pukne električna mreža. I to sve u 21. stoljeću.

Mi smo stvarno smiješni, nakon toliko godina bavljenja turizmom, padamo na osnovnim infrastrukturnim problemima. Ako grad raste i razvija, mora se istim tempom razvijati i cijela infrastruktura, jer u protivnom dolazi do pucanja sistema. Probleme guramo ispod tepiha dok se ne dogodi ovakav slučaj i onda nitko nije kriv ili svi su iznenađeni.

Je’l moguće da
Da neko me sabotira
(cili život moj)
I protiv mene lobira
(cili život moj)
Neko me sabotira
Možda je Vlada
Možda su Srbi
Možda masoni
Neko me sabotira

– Vojko V – Kako to?

Prema sustavu za prijavu i odjavu turista eVisitor, ne uključujući podatke za nautiku, Dubrovnik je ostvario ovogodišnji prvi milijun noćenja 1.lipnja, odnosno pet dana ranije nego prošle godine. Rast, rast, rast…za koga rast i kako dalje rasti?

Tko je tu lud? Kako to može biti normalno u 21. stoljeću? Gdje je tu strateški i održivi razvoj? Nije kriv turizam sam po sebi, krivi su ljudi koji ne upravljaju svim procesima, pa tako i razvojem turističkih destinacija i turizmom.

Cijeli turistički razvoj je neodrživ skoro u svim turističkim destinacijama. Kako svake godine raste broj dolazaka i noćenja, tako sve više i više pucamo po šavovima. Kroz turizam potičemo uvoz, živimo od klasične rente, dižemo cijene iz godine u godinu, bez razmišljanja o vrijednosti za novac, a bez toliko važnog strateškog, planskog i održivog razvoja. Ide dok ide je mantra, a nitko ne gleda što će biti sutra. Ovaj primjer iz Dubrovnika je mrak našeg turizma, koliko god netko mislio kako je ovo izoliran slučaj. Nije nažalost, kao i slučaj s nedostatkom radne snage, no svi su zatvorili oči i gurali cijeli sistem do pucanja dok nije pukao.

Gradonačelnik Dubrovnika ističe kako ne vidim tu nešto dramatično i kako nikoga to ne bi trebalo posebno zabrinjavati. I tu je najveći problem i najveće tragedija, što prvi čovjek grada ne vidi u tome problem.

Kako da idemo naprijed? Ništa, idemo dalje po starom, rast, rast i samo rast…


Povezane vijesti: