Rasprave o turizmu @ EFZG: Privatni smještaj: Dobar, loš, zao?

Privatni smještaj u Hrvatskoj je oduvijek imao širi društveni značaj koji nadilazi uobičajena ekonomska shvaćanja. Danas on čini najznačajniji segment smještajne ponude u hrvatskom turizmu s udjelom od preko...

Privatni smještaj u Hrvatskoj je oduvijek imao širi društveni značaj koji nadilazi uobičajena ekonomska shvaćanja. Danas on čini najznačajniji segment smještajne ponude u hrvatskom turizmu s udjelom od preko 60 posto u ukupnom broju postelja.

Znanost i struka često znaju apostrofirati kako je privatni smještaj jedna od konkurentskih prednosti hrvatskog turizma. Privatni smještaj je bitno razlikovno obilježje hrvatskog turizma koje većina mediteranskih konkurenata nema te ujedno osigurava i egzistenciju značajnom dijelu stanovništva. Međutim, znanost i struka isto tako znaju naglašavati da nekontrolirani rast privatnog smještaja može rezultirati degradacijom prostora kao najvažnijeg turističkog resursa, ali i cijelim nizom drugih problema, dovodeći tako u pitanje održivost postojećeg modela turističkog, ali i općeg ekonomskog razvoja zemlje.

Uvažavajući različita shvaćanja, ali i potrebu za distinkcijom različitih pojavnih oblika privatnog smještaja u suvremenoj turističkoj praksi, cilj ovih rasprava je sagledati privatni smještaj iz nekoliko važnih perspektiva poput odnosa privatnog smještaja i tržišta nekretnina u Hrvatskoj, načina na koji privatni smještaj utječe na prostor i granicama njegovog rasta, kvalitete postojećeg poreznog tretmana i smislenosti tretiranja svih vrsta privatnog smještaja na jednak način te važnosti privatnog smještaja za hrvatsku ekonomiju i društvo u cjelini.

Rasprave zajednički organiziraju Katedra za turizam Ekonomskog fakulteta – Zagreb i Institut za turizam, povodom obilježavanja 99. rođendana Fakulteta. Panel rasprava će se održati na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dvorana 3, u četvrtak 28. studenog, u trajanju od 12:00 do 14:00 sati.

Panelisti koji će sudjelovati u raspravi su dr. sc. Vjekoslav Bratić, ravnatelj Instituta za javne financije, Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK, dr. sc. Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam, Sanja Šaban, pomoćnica ministra graditeljstva i prostornog uređenja, te dr. sc. Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta.

Raspravu će moderirati Đuro Tomljenović, a namijenjena je općoj i stručnoj javnosti, medijima te svima koji žele saznati više o problematici privatnog smještaja.

Ulaz je besplatan, a dolazak se mora najaviti na e-mail: rasprave-turizam@net.efzg.hr.  

Povezane vijesti: