Regulirano pitanje zdravstvenog osiguranja digitalnih nomada u Hrvatskoj

CNN i Lonely Planet su među zadnjim globalnim medijskim kućama koje su pisali i naveli Hrvatsku kao idealnu destinaciju za digitalne nomade, te nam time osigurali ogroman besplatni medijski prostor...

CNN i Lonely Planet su među zadnjim globalnim medijskim kućama koje su pisali i naveli Hrvatsku kao idealnu destinaciju za digitalne nomade, te nam time osigurali ogroman besplatni medijski prostor i veliki globalni medijski doseg.

Upravo na temu digitalnih nomada, jučer je u saborsku proceduru Vlada uputila izmjene i dopune Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti stranaca u Republici Hrvatskoj kojima se provodi usklađivanje sa Zakonom o strancima u dijelu reguliranja načina ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu digitalnih nomada.

/ / / Lonely Planet: Hrvatska je destinacija za digitalne nomade

Izmjenama se tako omogućuje ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu digitalnom nomadu – državljaninu treće zemlje koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za tvrtku ili vlastitu tvrtku koja nije registrirana u Hrvatskoj i ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na području Hrvatske, a kojem je odobren privremeni boravak u Hrvatskoj.

Digitalni nomad nije obvezan podnijeti prijavu na obvezno zdravstveno osiguranje, no tada je obvezan sam snositi troškove korištenja zdravstvene zaštite u zdravstvenoj ustanovi, odnosno kod zdravstvenog radnika privatne prakse ili drugog provoditelja zdravstvene zaštite u Hrvatskoj, objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Prema službenoj definiciji, digitalni nomad je državljanin treće zemlje koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za tvrtku ili vlastitu tvrtku koja nije registrirana u Republici Hrvatskoj i ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na području Republike Hrvatske.

Upravo zbog činjenice digitalni nomadi imaju povlašteni porezni status. Naime, izmjenama Zakona o strancima, Hrvatska je uvela pojam digitalnih nomada koji sada imaju i povlašten porezni tretman. Zakonske izmjene reguliraju porezno oslobođenje za primitke digitalnih nomada odnosno stranaca koji iz Hrvatske, korištenjem telekomunikacijskih tehnologija, obavljaju poslove za poslodavce iz drugih zemalja. Novim Zakonom o strancima za digitalne nomade se propisuje porezno oslobođenje za primitke koje će ostvarivati po osnovi tako stečenog statusa, a kako bi se time olakšala i njihova odluka da odaberu Hrvatsku kao mjesto boravišta i rada.

Ovakav način reguliranja njihovog boravka u Hrvatskoj pretpostavlja da će, dok žive u našoj zemlji, digitalni nomadi svoju zaradu trošiti ovdje te tako pozitivno utjecati na domaće gospodarstvo.

Privremeni boravak odobrava se do  godine dana (moguće i kraće) međutim privremeni boravak nije moguće produžiti. Nakon isteka roka od 6 mjeseci od isteka važenja privremenog boravka digitalnog nomada, može se podnijeti zahtjev za ponovno reguliranje boravka digitalnog nomada.

Kako je više puta istaknuo Jan de Jong, pokretač inicijative za uvođenje viza za digitalne nomade, kada bi digitalni nomad mjesečno trošio najmanje 10.000 kuna na život u Hrvatskoj, što je više nego realno, na oko potencijalnih 50.000 digitalnih nomada ( koliko ih inače je na Baliju ), to bi značilo injekciju od oko 500 milijuna kuna mjesečno u hrvatsko gospodarstvo. 

Trenutno se od još čeka objava online sustava za elektroničku predaju zahtjeva za digitalne nomade, a koji će biti uskoro, no prije toga MUP je objavio postupak za dobivanje viza za digitalne nomade. Više saznajte u prilogu.

/ / / Kako do vize za digitalne nomade u Hrvatskoj? Donosimo cijeli postupak

Foto: Daria Shevtsova, Pexels.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN