Riječke gastronomske luke 2025. - dodijeljene titule 71 luke za 42 restorana

Raste broj luka lokalnih namirnica i luka posebnosti.

Foto: Blanka Kufner

Autor:  Blanka Kufner

28. svibnja 2025.

U vrlo opuštenoj atmosferi na Trsatskom kaštelu (Trsatskoj gradini) u Rijeci, odakle se pruža fascinantan pogled na "grad koji teče", proglašene su 27. svibnja Riječke gastronomske luke za 2025. godinu.

Karin Mimica iz tvrtke Abisal - Klub Gastronaut, inicijatorica i voditeljica projekta, naglašava da luke pružaju utočište od loših vremenskih prilika, mjesta su novih susreta, mjesta u kojima možete obnoviti zalihe, osjećati se zaštićeno, izaći iz njih u boljem stanju nego što ste u njih ušli.

Duga je lučka povijest Rijeke, kaže Mimica, a brend grada kao lučkog grada, prenosi se i na druge segmente života.

Dobrobiti "luka" možete doživjeti i ugostiteljskim objektima koji nose titule Riječkih gastronomskih luka, a profilirani su prema ponudi i ambijentu koji nude, navodi.

Projekt je prošle godine osvojio titulu Simply the Best za kreativnost, inovativnost, razvoj i unapređenje turističke ponude destinacije, a pokrenut je 2022. godine s ciljem povezivanja ugostiteljskih objekata u zajedničku priču.

Ta priča ima potencijal izgradnje gastronomskog brenda u sklopu brenda grada Rijeke kao lučkog grada. Također je podrška u profiliranju ugostiteljskih objekata s ciljem dizanja ukupne kvalitete i prepoznatljivosti ponude destinacije.

Provodi ga Turistička zajednica grada Rijeke u suradnji s riječkom tvrtkom Abisal - Klub Gastronaut. Prisutnima su se, osim Mimice, obratili gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa.

Foto: Blanka Kufner
Foto: Blanka Kufner

Propisane kriterije za titulu Riječkih gastronomskih luka u 2025. godini ispunila su 42 restorana (71 luka). Titule su dodijeljene u 11 kategorija:

  • Luke lokalnih namirnica
  • Ribarske luke
  • Dnevne luke
  • Veganske luke
  • Barbeque luke
  • Poslovne luke
  • Romantične luke
  • Obiteljske luke
  • Luke za vinske entuzijaste
  • Luke posebnosti
  • Luke okusa drugih zemalja

"Naši ugostitelji postaju sve snažniji čimbenici atraktivnosti Rijeke jer raznovrsnost njihove ponude omogućuje svakom posjetitelju da pronađe gastronomsko iskustvo po svojoj mjeri i ukusu. Posebno nas veseli razvoj Riječkih kockica - gastronomske interpretacije lokalne povijesti, kulinarske baštine i autentičnih namirnica u obliku simbolične kocke", kazala je Mimica.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke izrazio je zadovoljstvo što su se ugostitelji i partneri po četvrti put okupili na ovom događaju i istaknuo kako je gastronomija nezaobilazan dio svakog turističkog putovanja. Smatra da je projekt snažno pridonio vidljivosti lokalnih proizvođača, od OPG-ova i obiteljskih vinarija, do ribara i malih prerađivača. 

"Njihovi proizvodi prisutni su na jelovnicima restorana te aktivno sudjeluju u manifestacijama. Time gradimo most između potrošača i proizvođača, potičemo lokalno gospodarstvo i podižemo standard gastronomske ponude u Rijeci i okolici", poručuje Škarpa.

Foto: Blanka Kufner
Foto: Blanka Kufner

"Sljedeće godine nosimo prestižnu titulu Kvarner - europska regija gastronomije, a već sada smo napravili značajan iskorak u razvoju riječke gastronomije. Zajedno ćemo razvijati regiju i stvarati još atraktivnije ponude koje će privući brojne nove posjetitelje. Prije četiri godine nismo ni sanjali koliko će se projekt Riječke gastronomske luke uspješno razviti, posebno kroz inovativne Riječke kockice. Svi mi zajedno činimo snažan mehanizam koji pokreće turističku ponudu grada Rijeke", zaključuje direktor riječkog TZ-a.

Titula Europske gastronomske regije 2026. za Rijeku i Kvarner ima iznimno značenje. Ova prestižna titula potvrda je dugogodišnjeg rada i kvalitete koju regija nudi te velik poticaj za daljnji razvoj gastro ponude koji će donijeti pojačan interes turista, ali i domaćih gostiju, uvjeren je.

"Naša Rijeka je lučki grad, a sam pojam luke simbol je utočišta i mira, pa smo to odlučili kao simbol preliti na gastronomiju. Pritom, projekt je napravljen u svrhu zadovoljstva kako gostiju, tako i ugostitelja, a kriteriji su se s godinama pokazali kao jak motiv ugostiteljima da više investiraju u zadovoljstvo gosta", nadovezuje se Mimica.

Riječke gastronomske luke ogledan su koncept koji nastavlja razvijati Rijeku kao urbanu turističku destinaciju koja se može ponositi kvalitetnim, autentičnim i inovativnim te, nadasve prepoznatljivim, gastro pričama što proizlaze iz riječke ugostiteljske ponude.

Mimica pojašnjava da svaka od kategorija ima određene uvjete, koji su ujedno i odrednica ugostiteljima, ali i svojevrsni putokaz gostima ne bi li pronašli idealnu gastronomsku luku za sebe.

"Ove godine dodjeljujemo titule 71 luke za 42 restorana, a silno nas veseli što raste broj luka lokalnih namirnica, kao i luka posebnosti, što su mjesta koja imaju vlastiti identitet i osobne priče koje su pravo osvježenje u ponudi grada", kaže Mimica.

Foto: Blanka Kufner
Foto: Blanka Kufner

Na portalu Turističke zajednice grada Rijeke na posebnoj podstranici objedinjene su informacije o svim restoranima uključenima u ovaj projekt. Naglasak se osobito daje na izvornost, a radi se o jelima pripremljenima isključivo od lokalnih sastojaka.

U planu su dodatne edukacije za ugostitelje, snažnije umrežavanje s proizvođačima i pojačane marketinške aktivnosti koje će Rijeku i Kvarner dodatno istaknuti na europskoj gastro karti.

Projekt Riječke gastronomske luke već sada uključuje nove partnere, a u planu su brojni dodatni gastro događaji te širenje mreže lokalnih proizvođača čiji će se proizvodi plasirati kroz ugostiteljske objekte diljem regije, otkriva Škarpa.

Dodaje kako je cilj da Riječke gastronomske luke postanu referentna točka za sve one koji žele doživjeti kvarnersku kuhinju u njenom najautentičnijem obliku.

"Kroz održivi razvoj gastronomije želimo povezati tradiciju i inovaciju, domaće proizvođače i ugostitelje, lokalnu zajednicu i međunarodne posjetitelje. Uloga projekta bit će ključna u pozicioniranju Kvarnera kao prepoznatljive europske gastronomske destinacije, mjesta gdje se kultura, okusi i ljudi stapaju u jedinstveno iskustvo", poručuje.

Foto: Blanka Kufner
Foto: Blanka Kufner

Klub Gastronaut poziva na "sidrenje u gastronomskim lukama koje najviše odgovaraju vašim trenutačnim potrebama i raspoloženjima, da zaplovite okusima i atmosferama i da iz luka izađete jači i obogaćeni lijepim iskustvima".

A izbor je doista velik:

  • Luke lokalnih namirnica - Tarsa, Nautica, Girica, Mornar, Fiume, Conca d’oro, La Scarpetta,Hidden Wine Bistro,  Bistro Grad, Oštarija Familia. 
  • Ribarske luke - Ugor, Girica, Nautica, Ribica, Borik, La Scarpetta, Feral, Mornar i Fiume
  • Dnevne luke - Blato, Mezanin, Tifan
  • Barbeque luke - Lovorka,  Bodega, Batak, Kooglana,  Paris i Barbacoa - Barbeque luka s pogledom
  • Veganske luke: Tifan, Štorija, Poke n'Roll, Rica i KOYA - ASIAN NOODLES
  • Poslovne luke - Kamov, hotel Bonavia; Continenetal; Maslina na zelenom trgu,  Botel Marina; Lovorka, Ugor, i FERAL
  • Romantične luke - Nautica i Capote y Olé
  • Obiteljske luke - La scarpetta, Tarsa, Botel Marina, Kooglana, The Kitchen, Mornar i Lovorka
  • Luke za vinske entuzijaste - Hidden Wine Bistro, Ribica, Bistro Grad, Botel Marina, Capote y Olé 

Riječke gastronomske luke okusa drugih zemalja:

  • Azijatska i luka sushia - Taiyo
  • Kineska luka - Peking
  • Španjolska luka - Capote y Olé
  • Talijanska luka - Spagho
  • Talijanska luka - Destino
  • Azijska street food luka - Koya  Asian Noodles
Foto: Blanka Kufner
Caption

Riječke gastronomske luke posebnosti:

  • Fine – dining luka - Nebo Restaurant & Lounge 
  • Najstarija gastronomska luka - Conca d’oro
  • Zero waste luka - Hidden Wine Bistro
  • Povijesna luka - Tarsa
  • Dnevna korčulanska luka - Blato 1902
  • Gastronomska pivska luka - King's Caffe Food pub
  • Bowling luka - Kooglana
  • Bezgutenska luka - Rica
  • Luka šurlica sa pogledom - Trsatica
  • Luka ležerno - radne atmosfere: Kancelarija bar
  • Luka tjestenine: 130 Centotrenta
  • Luka gulaša: Pivnica Cont
  • Luka bowl-ova: Poke n'Roll 

Nakon proglašenja ovogodišnjih gastronomskih luka, sa svojim delicijama i proizvodima prezentirali su se: 

  • Jadran hoteli Rijeka, chef Miljenko Kosanović s Riječkom kockicom: Palača okusa;
  • Capote y Ole španjolski restoran i uvoznik španjolskih pršuta i sireva sa svojim proizvodima i Riječkom kockicom: Ole Rijeka
  • Bodega - Barbeque luka čiji je vlasnik Bojan Cvetković ujedno i vlasnik BBQ partner poduzeća, koje sa mesnim proizvodima za barbeque snabdijeva i druge ugostiteljske objekte
  • Proizvodnja slastica Dolce vita - Storia gelato s kolačem Rigojanči
  • Vinarije: Plovanić i Pavlomir 
  • Canella s koktelima

Program je duhovito vodio uvijek zabavni Joso Krmpotić, a ugostiteljima su se pridružili i prigodno odjeveni članovi udruge Knezovi Frankopani Trsata.

Foto: Blanka Kufner
Foto: Blanka Kufner

Više detalja o Riječkim gastronomskim lukama za 2025. godinu potražite na poveznici: Gastronaut.

Foto: Blanka Kufner

Autor:  Blanka Kufner

28. svibnja 2025.