Rijeka započela s predstavljanjem bogatog kulturnog programa za 2020.

Rijeka je započela s predstavljanjem bogatog kulturnog programa koji priprema za godinu nošenja titule Europske prijestolnice kulture 2020. Program će se medijima i javnosti predstavljati sukcesivno, tijekom rujna i listopada,...

Rijeka je započela s predstavljanjem bogatog kulturnog programa koji priprema za godinu nošenja titule Europske prijestolnice kulture 2020.

Program će se medijima i javnosti predstavljati sukcesivno, tijekom rujna i listopada, po tematskim programskim cjelinama kojih ima sedam i koje donose niz pojedinačnih programa i projekata.

Jučer su predstavljena događanja koja će se u Rijeci i na području Primorsko goranske županije tijekom 2020. godine događati u okviru programske cjeline 27 susjedstava, a ona nosi posebno naglašenu regionalnu i europsku dimenziju.

Okupljanjem 27 susjedstava diljem Primorsko-goranske županije te njihovim povezivanjem sa susjedstvima iz 27 zemalja članica Europske unije spajaju se u suradnjama i razmjenama iskustava, običaja i svakodnevice stanovnici otoka, obale, zaleđa, gorja, grada Rijeke i Europe. Povezivanja i neformalne mreže suradnji zalog su budućih aktivnosti u području kulture koje će se nastaviti i nakon 2020.

Direktorica društva Rijeka 2020, osnovanog za provedbu projekta Europske prijestolnice kulture, Emina Višnić naglasila je da projekt Europske prijestolnice kulture donosi i visoku kulturu, velika umjetnička imena, izložbe, predstave i koncerte koji predstavljaju vrhunsku kulturnu ponudu, no pojasnila da se u predstavljanje programa za 2020. namjerno krenulo s ovim programskim pravcem jer on donosi trajnu vrijednost Rijeci i Primorsko goranskoj županiji – motivirane i aktivirane stanovnike, svjesne da kultura može biti pokretač razvoja njihovih malih sredina i činiti ih prepoznatljivima i velikima. “Pokrenute europske suradnje i komunikacija sa europskim susjedima, stanovnicima Rijeke i županije daju europsku kulturnu putovnicu. Jer osjećati se Europljaninom ili osjećati pripadnost europskom kulturnom i povijesnom nasljeđu, nije stvar administrativnih državnih ugovora i granica ili brisanja granica. Upravo suprotno – taj osjećaj počiva na dubinskom razumijevanju da sa stanovnicima drugih europskih država dijelimo i možemo podijeliti čitav niz zajedničkih pitanja, izazova, problema, ali i pronaći načine njihova rješavanja” pojasnila je Višnić. 

U znaku borbe protiv apartmanizacije, protiv depopulacije, za čakavštinu i za čistu okolinu  

Crikvenica se u svom programu fokusira na staro selo na vrhu brda Kotor, koje je jedno od rijetkih lokaliteta koje nije zahvatio val apartmanizacije. Takvim ga žele I očuvati. Fužine se kroz svoj se program bave temom depopulacije Gorskog kotara, pri čemu pričaju priču o zatvaranju škola zbog nedovoljnog broja učenika, dok se susjedstvo Kastav bavi pitanjima ugroženih jezika i jezičnih prava manjina, s obzirom da kastavskom čakavštinom danas govori manje od 1000 ljudi.  Program Granična četvrt susjedstva Drenova, kao riječkog kvarta, pokreće ideja iskorištavanja onih potencijala u naselju koja mogu postati zamašnjak razvoja raznih sadržaja, usmjerenih  kvalitetnom provođenju slobodnog vremena. Opatija pak u programskoj cjelini 27 susjedstava postavlja pitanje ekološke budućnosti  bez otpada u turizmu.

Mobilizacija kulturom stanovnika i mještana diljem Primorsko goranske županije

Sam naziv programskog pravca – 27 susjedstava – simbolički se referira na 27 zemalja Europske unije koje čine europsko susjedstvo Hrvatske.  U riječki program Europske prijestolnice kulture uključili su se tanovnici i mještani 27 gradova, općina i sela na području Primorsko goranske županije, a projekt prijestolnice kulture povezao ih je s isto toliko lokalnih sredina i organizacija na području Europske unije.

Riječ je o mobilizaciji kulturom kakva još nije viđena. No, valja odmah napomenuti da u osnovi projekta prijestolnice kulture leži upravo povezivanje europskih građana predstavljanjem i upoznavanjem kulturnih različitosti zemalja koje čine ukupno bogatstvo Europe, ističu organizatori.

Festivali susjedstava u gorju i na moru – od spektakularnih zvončara do nano tehnologije

Festivali susjedstava donose niz kulturnih i umjetničkih programa, u kojima male sredine na izuzetno zanimljiv i atraktivan način progovaraju o svojoj svakodnevici, ali i o problemima koji su sastavni dio urbanih i ruralnih područja Gorskog kotare, otoka, obale, gradova i sela.

O tajnama Lujzijane i svjedočanstvima pomoraca, na arheološkim biciklističkim stazama do mrkopaljskog muzeja zime 

Delnice će u travnju pričati zanimljivu priču je o cesti koja je izgubila svrhu. Predstavom Luizijana Magic Tour umjetnički kolektiv Trafik donijet će svjetsku premijeru inspiriranu filmovima ceste.

Prenosimo samo jedan dio događanja, a cijeli program i više detalja oko programa 27 susjedstava saznajte OVDJE

Foto: Rijeka 2020

Povezane vijesti: