Riješen spor između Grada Dubrovnika i tvrtke Excelsa nekretnina: Dubrovačka žičara počinje s radom

Napokon je riješen spor između Grada Dubrovnika i tvrtke Excelsa nekretnina,koji su vlasnici poznate Dubrovačke žičare. Na jučer održanoj 23. sjednici Gradskog vijeća, donesena je izvansudska nagodba između Grada...

Napokon je riješen spor između Grada Dubrovnika i tvrtke Excelsa nekretnina,koji su vlasnici poznate Dubrovačke žičare.

Na jučer održanoj 23. sjednici Gradskog vijeća, donesena je izvansudska nagodba između Grada Dubrovnika i tvrtke Excelsa nekretnina d.o.o. kao i Odluka o dodjeli koncesije, te su time stvoreni svi uvjeti da nastavak rada popularne dubrovačke žičare, koja je zbog neriješenog spora i definiranog odnosa s gradom Dubrovnikom ove godine bila zatvorena.

Tako će se podmiriti dug iz prošlosti uz što će Gradu Dubrovniku biti isplaćeno 26 milijuna kuna, a od sada na dalje varijabilni dio koncesijske naknade određuje se u visini 15 % ostvarenih prihoda od prodaje karata za vožnju žičarom, dok se koncesija daje na rok od 50 godina.

To su značajna sredstva za Grad Dubrovnik koja ćemo utrošiti u poboljšanje infrastrukture, počevši od one sportske pa dalje“, kazao je gradonačelnik Grada Dubrovnika, Mato Franković dodavši kako će Grad Dubrovnik od koncesijske naknade na godišnjoj razini uprihodovati oko 10 milijuna kuna.

Svakako kako je Dubrovačka žičara bila jedna od TOP atrakcija svih posjetitelja Dubrovnika, te kako je zatvaranje iste, nanijelo najviše štete upravo Dubrovniku kao destinaciji. Tako da je rješavanje ovog spora, svakako odlična vijest za Dubrovnik.

Foto: Pexels.com

Bankomati odlaze iz starog grada

Dubrovački vijećnici također su usvojili su izmjene i dopune Odluke o komunalnom redu, a s kojom bi trebalo odzvoniti bankomatima u povijesnoj jezgri ukoliko vlasnici ne ishode odobrenje konzervatora.

U odluci je doneseno kako je zabranjeno postavljanje bankomata kao i drugih uređaja te reklamnih ormarića, te kako se postojeći bankomati morati ukloniti kroz 30 dana, ukoliko vlasnik ne dobije odobrenje Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.

” Kazna iznosi 10 tisuća kuna po pravnoj osobi i dvije tisuće kuna odgovornoj osobi. Kazne će se pisati svaki dan jer to zakon dozvoljava pa ćemo vidjeti je li odgovara bilo kome da dobije 300 tisuća kuna kazne” istaknuo je gradonačelnik Grada Dubrovnika, Mato Franković, piše Dubrovački dnevnik.

Iako se bankomati nalaze u privatnim prostorima, činjenica je kako narušavaju vizure povijesne jezgre i UNESCO-ovog zaštićenog lokaliteta, te tako narušavaju vizuru istog.

Do ove odluke došlo je zbog pritiska i prosvjeda građana Dubrovnika, koji su zbog “bankomatofobije” u staroj jezgri, izrazili svoje nezadovoljstvo. U znaku prosvjeda ispred bankomata su postavljali cvijeće.

Svakako potez za pohvaliti i napokon uvođenje reda u Dubrovniku.

Kada pričamo o održivom razvoju tu svakako govorimo i o prostoru i identitetu koji moramo očuvati, a koji je naš najvrjedniji resurs. Nažalost, kasnimo puno desetljeće, ako ne i više, za takvim mindsetom, no primjer iz Dubrovnika je dokaz kako i dalje nije kasno i da još možemo spasiti što se spasiti može.

Naslovna fotografija: Dubrovnik Cable Car

Povezane vijesti: