Rješavanjem pitanja turističkog zemljišta otvara se vrata novim investicijama u turizmu

Konačno rješavanje Zakona o turističkom zemljištu poslodavci u turizmu čekaju već godinama, a koje je jedan od glavnih kočnica investicija u turizmu, pogotovo kada pričamo o greenfield investijcama kojih...

Konačno rješavanje Zakona o turističkom zemljištu poslodavci u turizmu čekaju već godinama, a koje je jedan od glavnih kočnica investicija u turizmu, pogotovo kada pričamo o greenfield investijcama kojih kronično nedostaje.

Prijedlog zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu koji je izradilo Ministarstvo državne imovine upravo je u javnom savjetovanju nakon čega slijedi procedura donošenja novog zakona u dva saborska čitanja. 

Iz HUP-a ( Udruga ugostiteljstva i turizma ) ističu zadovoljstvo što je napokon i taj Zakon došao na red te ističu kako će novi Zakon uvesti red u korištenje državne imovine i otkloniti provedbene nejasnoće istog. Pozdravljamo donošenje novih zakonskih rješenja u smjeru rješavanja pitanja upravljanja turističkim zemljištem i otvaranja mogućnosti investiranja na tom zemljištu sukladno važećoj prostorno planskoj dokumentaciji. Naime, uslijed neadekvatnog zakona o turističkom zemljištu iz 2010.g pravno-imovinski odnosi na turističkom zemljištu ostali su nejasni pa se stoga nisu dogodile brojne investicije poželjne za održavanje i povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma; a za državu su izostali prihodi od korištenja zemljišta kao i svi oni posljedični prihodi koji se generiraju iz ulaganja: poput PDV-a, poreza i doprinosa na plaće radnika u građevinskom i ugostiteljskom sektoru, poreza na dobit i drugih.“ izjavio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Stoga je donošenje ovoga zakona i postavljanje kvalitetnog pravnog okvira za korištenje i upravljanje neprocijenjenim građevinskim zemljištem zajednički interes i važna inicijativa Vlade RH od koje se očekuju pozitivni učinci u valorizaciji državne imovine i gospodarskom razvoju RH, zaključuju iz HUP-a.

Uključite se u javnu raspravu oko novog Zakona o turističkom zemljištu.

Prilog: ESAVJETOVANJE: PRIJEDLOG ZAKONA O NEPROCIJENJENOM GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU

POVEZANA VIJEST:

HUT POZDRAVLJA IZMJENE ZAKONA O ”TURISTIČKOM ZEMLJIŠTU”

Foto: Pexels.com

Povezane vijesti: