Saudijska Arabija po prvi puta stranim turistima nudi vize

Saudijska Arabija od danas strancima nudi turističke vize za posjet kraljevini, a odluka je donesena nekoliko dana nakon što je zemlja kritizirana od strane Ujedinjenih naroda zbog kršenja ljudskih...

Saudijska Arabija od danas strancima nudi turističke vize za posjet kraljevini, a odluka je donesena nekoliko dana nakon što je zemlja kritizirana od strane Ujedinjenih naroda zbog kršenja ljudskih prava, prenosi The Guardian.

Kraljevina, koja je poznata po mučenju aktivista za ženska prava i javnim pogubljenjima, priopćila je da otvara svoja vrata turistima kako bi se smanjila ovisnost ekonomije o nafti.

Službenici turističkog sektora Saudijske Arabije najavili su novi program viza za građane 49 zemalja, uključujući i Hrvatsku, nakon čega je uslijedila Twitter kampanja pod nazivom „VisitSaudiNow“.

Kao dio ponude viznog režima, koji obećava izdavanje vize unutar sedam minuta, najavilo se kako će turistkinje biti izuzete od nošenja tradicionalnog ogrtača abaje, no ipak će se morati pristojno odijevati.

Mnogi smatraju kako će kraljevina imati velikih problema s privlačenjem turista ponajviše zbog oštrih pravila poput strogog društvenog kodeksa i zabrane alkohola.

Iako Saudijska Arabija ima relativno dobro uspostavljenu mrežu hotela i zračnog prometa, koja opslužuje milijune muslimanskih hodočasnika koji putuju u zemlju radi hadža i umre, njihova nova turistička strategija označava velike promjene.

Poticanje turizma jedno je od središnjih dijelova programa reforme princa Mohammeda kako bi se pripremila arapska ekonomija za budućnost nakon nafte.

Primanje međunarodnih turista u zemlju povijesni je trenutak za Saudijsku Arabiju“, izjavio je saudijski šef turizma Ahmed al-Khateeb. „Posjetitelji će se iznenaditi blagodatima koje nudimo, kao što su lokaliteti pod zaštitom UNESCO-ve Svjetske baštine, živahne lokalne kulture i prirodne ljepote koje oduzimaju dah.

Vize za pustinjsku kraljevinu, bogatu beduinskim nasljeđem i arheološkim nalazištima, trenutno su ograničene samo za radnike i muslimanske hodočasnike koji putuju u Meku i Medinu.

Neke od znamenitih atrakcija u Saudijskoj Arabiji su nabatejske ruševine u lokalitetu Madâin Sâlih, poznatijem kao „Put začina“, kompleks palača u Diraju, glavnome gradu prve saudijske dinastije, te obala Crvenog mora.

Prošle je godine Saudijska Arabija počela izdavati privremene vize posjetiteljima sportskih i kulturnih događanja kako bi potaknuli turistički rast.

Vlada kraljevine se, zbog pada cijena nafte, nada kako će turizam do 2030. godine doprinijeti do 10 posto bruto domaćem proizvodu, u usporedbi s trenutnih 3 posto. Očekuju kako će do 2030. privući do 100 milijuna turističkih posjeta godišnje, što domaćih, što stranih.

U 2017. godini Saudijska Arabija najavila je projekt vrijedan više milijardi dolara u sklopu kojeg bi se 50 crvenomorskih otoka pretvorilo u luksuzne resorte.

Prošle smo godine pisali kako je hrvatska turistička agencija Obzor putovanja postala ovlaštena agencija za procesiranje viza pri posjeti Saudijskoj Arabiji. Do sada su te vize samo obuhvaćale poslovne, obiteljske ili državne posjete, no ostaje vidjeti hoće li u budućnosti agencija Obzor putovanja preuzeti i turističke vize.

Izvor / foto: The Guardian; Pixabay

Povezane vijesti: