Sedam najvećih proizvođača vina u Moslavini predstavilo zajednično vino – Škrlet

Sedam najvećih proizvođača vina u Moslavini: Ilovčak, Jaram, Florijanović, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić, okupljeni u Udrugu proizvođačke organizacije “Škrlet”, premijerno su predstavili jedinstven projekt u Hrvatkoj – zajedničko...

Sedam najvećih proizvođača vina u Moslavini: Ilovčak, Jaram, Florijanović, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić, okupljeni u Udrugu proizvođačke organizacije “Škrlet”, premijerno su predstavili jedinstven projekt u Hrvatkoj – zajedničko vino Škrlet.

Naime, zajedničko vino od istoimene autohtone sorte grožđa, kupažu dobivenu od odabranog grožđa s najboljih položaja koji proizvode predstavili su pod zajedničkom etiketom u limitiranom izdanju od 5000 boca.

Ovo je prvi takav vinski projekt u Hrvatskoj, koji je dokaz zajedništva moslavačkih vinara te je projekcija budućnosti hrvatskog vinogradarstva i vinarstva. 

Kako ističe predsjednik P.O. ” Škrlet” Tomislav Trdenić, kupce uče određenom standardu, jer predstavljeni Škrlet je u svakoj boci isti i pod istom etiketom i logotipom ( žuti ovnek ) ” Logotip tj. žuti ovnek je sinonim za škrlet, a upravo logo i predstavlja grozd škrleta, odnosno jedan veliki grozd u sredini i dva mala, po jedan sa svake strane. Škrlet s novim ruhom koje nam je dizajnirao Marin Šubašić, pod zajedničkom robnom markom, a plasirat ćemo na tržište u limitiranom izdanju od 5000 boca. Prvi smo na ovaj način osnovali vinsku proizvođačku organizaciju u Hrvatskoj i nadamo se da ćemo polučiti uspjeh jer u protivnom u budućnosti nismo konkurentni na tržištu. Imamo veliki adut za postizanje uspjeha, a to je autohtona sorta grožđa i vina “Škrlet” istaknuo je Trdenić te dodao kako već 20 godina rade na brendiranju istoimene sorte, ali i na prepoznavanju na širem području Lijepe naše.

Fotografija: Marko Čolić / Udruga P.O. „Škrlet“

Marko Miklaužić, moslavački vinar te predsjednik novoosnovane Udruge vinara Bregovita Hrvatska, istaknuo je kako je najvažnija  stvar u organizaciji Bregovite Hrvatske zajednički pristup marketingu, plasmanu i sufinanciranju vina od strane države. “Svaka od županija ima po jednog predstavnika, a on treba preko gospodarskih i obrtničkih komora djelovati na lokalne udruge, koje potom prenose informacije svojim članovima. Npr. organizacija manifestacija više neće ići preko udruga koje su organizatori, već će se financirati putem proračuna Udruge vinara Bregovita Hrvatska. Time će se smanjiti i broj organizacijskih odbora i komisija, a uvest će se red u sustav organizacije, proizvodnje i plasmana, te spriječiti tzv. sivo tržište. Članovi trebaju shvatiti da bez organiziranja u takve udruge nema budućnosti“ rekao je Miklaužić.

Od ukupno 227 ha vinograda u Sisačko – moslavačkoj županiji, 76 ha je pod sortom škrlet, a od toga se 68 ha nalazi se u Moslavini.

Da škrlet, jedna od preko 120 autohtonih hrvatskih sorti vina, nezaustavljivo nalazi svoju zasluženu poziciju na vinskoj karti Hrvatske i svijeta, dokazuje čak pet ovogodišnjih medalja s najprestižnijeg svjetskog ocjenjivanja vina Decanter, kao i brojne druge osvojene nagrade. 

PREMIJERNO KUŠANJE MLADIH ŠKRLETA NA ADVENTU U ZAGREBU 

Najbolji moslavački proizvođači škrleta okupljeni u Udrugu škrlet Moslavina premijerno će predstaviti i svoje škrlete berbe tj. mladi škrlet 2019., a promocija će se održati 06.12.2019. u Zagrebu ( Galeriji Forum, Teslina 16 ) s početkom u 17.00 sati.

Posjetitelji će imati priliku kušati 8 mladih škrleta i naravno gore spomenuto zajedničko vino Škrlet, kupažu dobivenu od odabranog grožđa s najboljih položaja proizvedenu u ograničenom izdanju od 5000 butelja.

Povezane vijesti: