Šibenik postaje dio projekta integralnog upravljanja kvalitetom u destinaciji

Kvaliteta turističke ponude postaje ključan čimbenik odabira destinacije, a gosti sve više traže visoku razinu kvalitete cjelokupne destinacije, svih...

OPEN

Autor:  HrTurizam.hr

16. veljače 2022.

Kvaliteta turističke ponude postaje ključan čimbenik odabira destinacije, a gosti sve više traže visoku razinu kvalitete cjelokupne destinacije, svih dionika i atrakcija. Upravo radi podizanja ljestvice kvalitete  destinacije, Turistička zajednica grada Šibenika započinje s  projektom IQM Destination.

IQM Destination (eng. integrated quality management) projekt je upravljanja kvalitetom destinacija autorica Đurđice Šimičić i Anamarije Cicarelli koji je unaprijedio djelovanje turističkog sektora u Hrvatskoj kroz niz edukacija turističkih djelatnika, mjerenja kvalitete, postavljanja standarada usluge i ponude te osnaživanja brenda destinacija.

Jedan od naših glavnih ciljeva je odgovorni, održivi i kvalitetni turizam kojim se promiču temeljne vrijednosti Šibenika kao destinacije. Da bi to postigli uveliko će nam pomoći suradnja sa, na tom području etabliranom tvrtkom Feel IQM s kojom započinjemo ovaj projekt integralnog upravljanja kvalitetom u destinaciji sa stvaranjem standarda kvalitete i sinergijskog povezivanja svih bitnih dionika u našoj turističkoj ponudi“ izjavio je Dino Karađole, direktor ureda TZ grada Šibenika.

Aktivnosti koje tim projekta IQM Destination donosi u Šibenik kreirane su s ciljem gospodarskog jačanja cijele zajednice, osnaživanja suradnje, sinergije u destinaciji i poticanja izvrsnosti. Neke od tih aktivnosti su prezentacija projekta stanovnicima, javni poziv za uključenje u projekt IQM Destination Šibenik, mjerenje početnog stanja kvalitete u destinaciji, mjerenje indikatora destinacijskih standarda prema smjernicama Svjetske turističke organizacije (UNWTO) te mjerenje zadovoljstva stanovnika turizmom u destinaciji. Nakon tih početnih analiza slijedi definiranje standarda IQM Destination Šibenik, provođenje audita i individualnih savjetovanja, edukacije o implementaciji IQM Destination standarada, konzultacije, te godišnje mjerenje učinkovitosti.

Potencijalni partneri u provođenju projekta IQM Destination Turističkoj zajednici Grada Šibenika koja je nositelj projekta, su javne gradske institucije, privatni i javni sektor - hotelijeri, kampovi, privatni smještaj, atrakcije, ugostiteljski objekti, lokalni proizvođači, turističke agencije, suvenirnice i drugi.

TZ grada Šibenika će uskoro objaviti Javni poziv svim zainteresiranim subjektima koji svojim radom doprinose razvoju i kvaliteti turističke ponude, da se prijave na sudjelovanje u projektu. Implementacijom ovog projekta stavlja se naglasak na inovaciji, kreativnosti i povezanosti koja veže privatno i javno partnerstvo u destinaciji i okruženju, sa svim partnerima koji utječu na kvalitetu u turizmu. Koncept IQM Destination projekta prilagođen je potrebama gosta, ali i stanovnika, trendovima u turizmu, te odgovornom i održivom upravljanju destinacijom.

Koncept IQM Destination u listopadu 2020. godine prihvaćen je kao jedan od najboljih primjera u praksi od UNWTO-a, Svjetske turističke organizacije, čime je tvrtka Feel IQM primljena kao pridruženi član UNWTO.

Foto: TZG Šibenik

Autor:  HrTurizam.hr

16. veljače 2022.