Sinergija turističkih zajednica na djelu, a ne samo na papiru. Bravo za turističke zajednice otoka Paga

Turističke zajednice otoka Paga nastavljaju udruženo sa zajedničkim projektima tijekom ovogodišnje turističke sezone. Ovaj put riječ je o projektu Pag Outdoor Summer Weekend tj. konceptu aktivnih tjedana koji će...

Turističke zajednice otoka Paga nastavljaju udruženo sa zajedničkim projektima tijekom ovogodišnje turističke sezone.

Ovaj put riječ je o projektu Pag Outdoor Summer Weekend tj. konceptu aktivnih tjedana koji će se održavati s licenciranim i iskusnim trenerima u različitim oblicima aktivnog turizma.

COVID19 zatvorio je festivale, stoga uobičajenu ljetnu party destinaciju trebalo je brzo i spretno preorijentirati u sportsko rekreativnu ili destinaciju za aktivni odmor.

Kristina Alaburić iz Udruge Kissa i Berislav Sokač iz Run Croatia osmislili su koncept aktivnih vikenda na otoku Pagu koji uključuju 6 sportova ( trčanje, biciklizam, nordijsko hodanje, SUP, kajak, alpinizam ).

Treninzi su prilagođeni dobnim skupinama uz pomno odabrane koncepte koje će ponuditi treneri te su prilagođeni trenutnim uvjetima s obzirom na trenutnu situaciju. Svi sudionici plaćaju kotizaciju kako bi se imala potpunu kontrolu i sigurnost na treninzima i evidenciju članova.

Prije pet godina u Hrvatskoj su mu se smijali kad je predložio da se utrka trčanja napravi na Zrću, a danas je otok Pag prvi otok u Hrvatskoj koji ima sportske aktivnosti tijekom cijelog ljeta.”U jednom danu samo se jedna sportska disciplina može održavati u jednom mjestu na otoku. Na taj način se potiče aktivne turiste da istražuju otok, potiče ih se na dinamičan odmor. To znači da u nedjelje Mandre imaju trčanje, a Pag kajak, Metajna SUP…. Run Croatia osigurala je registracijsku platformu na kojoj se turisti za 70kn prijavljuju na trening. Za taj novac dobiju okrjepu nakon treninga u lokalnim gastronomskim centrima, kao npr. Boškinac ili Na Tale. Na taj način se potiče i gastro istraživanje otoka s autohtonim kvalitetnim okrjepama. Također vodi se evidencija tko i gdje je trenirao, kako bi se na vrijeme u slučaju pojave COVID-a moglo reagirati” ističe Berislav Sokač iz Run Croatia. Inače, Run Croatia platforma je jedna od, ako ne i najbolja, trkačka platforma na Svijetu. Svjetsko, a naše.

Tako će se vikendima tijekom srpnja i kolovoza organizirati pregršt sportskih događanja na cijelom otoku kao što što su biciklizam, nordijsko hodanje, trail, kajakarenje na moru,  SUP (veslanje na dasci), jedrenje na dasci, trčanje, hodanje, vožnja quadovima… 

Sinergija turističkih zajednica na djelu, ne samo na papiru

Naime, prošli mjesec je na otoku Pagu potpisan Sporazum o projektnom udruživanju lokalnih turističkih zajednica na otoku Pagu. Riječ je, može se slobodno reći, o povijesnom trenutku u kojem su sve otočke turističke zajednice po prvi puta potpisale takav višegodišnji zajednički projekt koji je od značaja za turizam i kvalitetnu ponudu cijelog otoka Paga. 

A da sinergija nije samo na papiru, dokaz je upravo Pag Outdoor Summer Weekend!.

U paškim otočnim turističkim zajednicama zadovoljni su zajedničkim projektima, posebno ove godine kada su otkazane gotovo sve manifestacije, ali su zato otvorene mogućnosti za idealan aktivni odmor za koje otok Pag posjeduje fenomenalne preduvjete. 

Pag Outdoor Summer Weekend logičan je nastavak suradnje svih Zajednica otoka i stiže u pravom trenutku, kada je sigurnost i faktor prirodnog okruženja prvi na listi prioriteta gosta današnjice, ističe Marina Rizner, direktorica TZ Grada Novalje te dodaje kako uzimajući u obzir rastući trend bavljenja outdoor aktivnostima, smanjeni broj ovogodišnjih utrka, a i želja za istima, specifičan mjesečev prirodni ambijent Paga u kombinaciji sa suncem i morem te odlična prometna povezanost, vode upravo na otok Pag.

Prije pet godina započeli smo sa utrkom „Life on Mars“, Pag Island Trail, u međuvremenu razvili kilometre novih trail staza duž otoka, educirali vodiče, organizirali niz utrka, stekli dugoročne sportske partnere poput Run Croatie, udruge Kissa, Treking Lige, produžili pred i posezonu te zajednički uključili ostale turističke dionike destinacije. Vrijeme je da otkrijete sva lica i naličja mjesečevog otoka Paga ovog ljeta i odaberete aktivni boravak u prirodi.“, istaknula je Rizner.

Istog je mišljenja i Sara Čemeljić, direktorica TZO Kolan koja naglašava kako je ovo početak prepoznavanja otoka Paga kao sportskog otoka. „Obzirom da je otok Pag poznat po svojim brojnim gastronomskim manifestacijama, ovo je jedinstveni projekt koji otkriva sve raznolikosti otoka, s naglaskom na sportske aktivnosti. Vjerujemo kako je ovo početak prepoznavanja otoka Paga kao sportskog otoka, na kojem svaki gost željan rekreacije može nešto pronaći, radilo se o sportu na kopnu ili u moru i upoznavanje gostiju s brojnim neotkrivenim ljepotama“ izjavila Čemeljić.

Otok Pag ima specifičan oblik sa puno uvala, poljima, kršem, slatkovodnim jezerima, drevnim maslinicima..Povljana je okružena kamenim kršem, uz plodno polje, u blizini jezera i odvojena od glavne  otočke prometnice i posjeduje idealna područja za sportske aktivnosti poput nordijskog hodanja, trčanja, biciklizma, a zbog zapadnih vjetrova izvanredno je pogodna za surfing, jedrenje“, rekao je Neven Tičić, direktor TZO Povljana i zaključio:“  To je razlog zbog kojeg smo se uključili u projekt, nadajući se da će u što skorijem vremenu sportska komponenta dobivati na važnosti na našem prekrasnom i kontrastnom otoku“

Irena Trcol, direktorica TZM Stara Novalja je istaknula kako je projekt Pag Outdoor Summer Weekend kao stvoren za njihov otok koji je toliko različit, a opet jedinstven da svakom gostu mogu ponuditi bogat izbor outdoor aktivnosti. Iz samog programa može se vidjeti koliko se organiziranih aktivnosti nudi uz licencirane vodiče tako da će svatko izabrati nešto za sebe i provesti, vjerujemo, nezaboravno ljetovanje na našem otoku

Ovakvi zajednički projekti nam daju vjetar u leđa jer više nas ima više ideja, a divno je što nam je cilj isti: promovirati naš čudesni otok Pag, naš mjesečev otok  kao idealnu destinaciju za aktivan odmor ističe direktorica TZ Grada Paga Vesna Karavanić te dodaje: „ Zagrljaj kamena i vjetra“, trasirana je vrlo atraktivna staza od paških vrata do vrha Kiršina, tu su i staze za nordijsko hodanje. U svakom mjestu imamo različitu ponudu i kada sve spojimo , imamo odličan i atraktivan turistički proizvod. Ovaj projekt Pag Outdoor Summer Weekend je početak ostvarenja potpisivanja Ugovora o dugoročnom razvoju Outdoor turizma na otoku Pagu što je odobrilo i Ministarstvo turizma te smo svi zajedno sretni zbog toga“. 

Bravo, bravo i bravo za turističke zajednice otoka Paga na sinergiji i zajedničkom programu koji je svakako motiv dolaska, te odlično pozicionira cijeli otok Pag kao destinaciju za aktivni odmor.

Ono što je najvažnije jest da su direktori paških otočkih turističkih zajednica složni i da su kvalitetan primjer projektnih udruživanja koji svima mogu donijeti samo dobro – zadovoljnog gosta koji ne poznaje niti ga zanimaju neke imaginarne granice, nego cijela destinacija kao otok Pag.

Sijedeći korak bi trebao biti jedna promocijska platforma cijelog otoka Paga. Trenutno svakako turistika zajednica ima svoju web stranicu kao i društvene mreže, što nije efikasno i u domeni brendiranje jedne destinacije – otoka Paga. Pogotovo je to izraženo u ovom slučaju jer se radi o otoku. Isto tako to a priori ne znači da se trebaju gasiti turističke zajednice, to je stvar tržišne odluke i druga rasprava, no prema van bi trebali djelovati kao jedan brend.

To olakšava komunikaciju, pozicioniranje te brendiranje cijelog otoka Paga kao jedne turističke destinacije. To što Pag prirodno i je. Pričamo o otoku. Turizam ne poznajte granice, pogotovo naše gradske, općinske ili županijske. Zato je važno brendiranje turističkih regija.

Program aktivnog ljeta na otoku Pagu – Pag Outdoor Summer Weekend!

Autor fotografija: Agencija Posada

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN