Slovenija putem turističkih bonova generirala 20 milijuna eura turističke potrošnje

U prvom mjesecu korištenja turističkih bonova, od 19. lipnja do 19. srpnja, iskorišteno je nešto manje od 150.000 vaučera u ukupnoj vrijednosti od 20,5 milijuna eura, javljaju iz slovenske...

U prvom mjesecu korištenja turističkih bonova, od 19. lipnja do 19. srpnja, iskorišteno je nešto manje od 150.000 vaučera u ukupnoj vrijednosti od 20,5 milijuna eura, javljaju iz slovenske vlade.

Naime, kako bi potaknula lokalnu ekonomiju i potrošnju, Slovenija je odlučila uvesti vaučere za domaće turiste. Takozvani turistički bonovi dio su novog paketa pomoći Vlade kao reakcija na ekonomsku krizu izazvanu epidemijom koronavirusa.

Svi punoljetni građani Slovenije dobili su turističke bonove u iznosu od 200 eura, djeca u visini od 50 eura, a koji se mogu iskoristiti najkasnije do kraja godine. Što znači da jedna četveročlana obitelj raspolaže s turističkim bonovima u protuvrijednosti od 500 eura. Bonovi se mogu iskoristiti za noćenje ili noćenje s doručkom, a država u roku od osam dana na račun smještajnog obejkta uplati novac.

Generirana turistička potrošnja od čak 20 milijuna eura

U prvom mjesecu korištenja iskorišteno je 150.000 vaučera, a dodatnih 25.000 vaučera je rezervirano. Ovaj potez slovenske vlade direktno je generirao 20 milijuna eura turističke potrošnje, i to u domaćem turizmu. U spomenuti iznos nije uračunata dodatna turistička potrošnja, jer se bonovi mogu iskoristiti samo za noćenje. Prema analizama očekuje se kako će uz taj oblik domaće turističke potrošnje, uz 345 milijuna bonova koje poklanja država, građani potrošiti dodatnih 172 milijuna eura za ugostiteljske i druge usluge te tako imati pozitivan učinak na šire gospodarstvo. Znamo kako turizam horizontal i vertikalno veže razne druge industrije. Osobno smatram kako će dodatna potrošnja građana biti puno veća.

Upotreba vaučera povećava se iz dana u dan, a u prosjeku se dnevni iznos kreće od 5 do 11 tisuća otkupljenih vaučera – ističu iz slovenske vlade te dodaju kako se vaučeri najviše koristi nedjeljom.

Najviše iskorištenih i rezerviranih bonova je u Portorožu, Izoli, Moravskim toplicama, Kranjskoj Gori i Podčetrtku, a najpopularniji smještajni hoteli su hoteli Histrion u Bernardinu, Sotelia u Podčetrtku i Delfin u Izoli.

Do sada je 44 posto vaučera korišteno za smještaj u hotelima, 20 posto za apartmane i 10 posto za kampove. Većina bonova koristi se za smještaj do sedam dana, a najveći broj koristi se za dva do četiri noćenja.
Također, ove godine je pojačan interes za turistički manje poznate destinacije u Sloveniji, što iz slovenske vlade smatraju kako najveću i neprocjenjivu dodanu vrijednost turističkih bonova.

Vaučeri su svakako odlična potez, jer se direktno stvara domaća potrošnja te time i pokreće ekonomija. Ono što je za kraj važno istaknuti, kako su turističke bonove pratila odlična i intezivna kampanja “Zdaj je čas. Moja Slovenija“. Više o kampanji saznajte u prilogu.

“ZDAJ JE ČAS. MOJA SLOVENIJA” ILI KAKO SLOVENIJA RADI NA AKTIVACIJI DOMAĆEG GOSTA

Povezane vijesti: