Smanjenje PDV-a za ugostitelje glavna je tema ovogodišnjeg Nacionalnog Kongresa Ugostitelja

U ponedjeljak, 21. listopada u Centru za kulturu u Čakovcu održava se Nacionalni Kongres Ugostitelja. Riječ je o prvom kongresu koji organizira Koordinacija ugostitelja Hrvatske, koja se nada okupiti...

U ponedjeljak, 21. listopada u Centru za kulturu u Čakovcu održava se Nacionalni Kongres Ugostitelja. Riječ je o prvom kongresu koji organizira Koordinacija ugostitelja Hrvatske, koja se nada okupiti stotine ugostitelja i poziva sve ugostitelje da se odazovu u što većem broju. Na kongresu će se raspravljati, među ostalim – o novom Zakonu o smanjenju PDV-a za ugostitelje, o visokim poreznim opterećenjima i nizu administrativnih prepreka u svakodnevnom poslovanju ugostitelja te što se nastoji postići po tom pitanju u budućnosti.

Izuzev panela u sklopu Nacionalnog Kongresa Ugostitelja, svi prisutni moći će sudjelovati i na radionicama o podizanju kvalitete usluge u ugostiteljstvu, zaposleničkoj kulturi ponašanja i ophođenja do stola i za stolom, miksologiji, craft pivu te neiskorištenom potencijalu franšiziranja u sektoru hrane i pića.

Zašto bi bilo dobro da se pojam ugostiteljskog objekta zamijeni s pojmom ugostiteljska djelatnost? Time bi se pokrio puno širi spektar objekata, a koji su svi jednako važni za razvoj ugostiteljstva u Hrvatskoj. Konkretno, to znači da bi se stopa PDV-a trebala smanjiti na 13 posto za pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljskoj djelatnosti u cjelini, a koja je regulirana Pravilnikom o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata“, objašnjavaju iz organizacije Nacionalnog Kongresa Ugostitelja.

Naime, u sklopu prijedloga zakona o porezu na dodanu vrijednost, koji je trenutno u javnoj raspravi, predloženo je smanjenje stope PDV-a za pripremu i usluživanje jela u ugostiteljskim objektima na 13 posto. Još se ne znaju svi detalji, niti na što će se točno odnositi predloženo smanjenje PDV-, no svakako će manji PDV u ugostiteljstvu otvoriti jednu novu perspektivu.

Hrvatska ima jednu od najvećih stopa PDV-a za usluge pripreme i usluživanja hrane u ugostiteljstvu u odnosu na zemlje u Europskoj uniji. No, čak 95 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da se smanjenjem poreza može povećati njihova plaća, a više od polovice ispitanika smatra da dobit ugostiteljskih objekata u najvećoj mjeri odlazi državi. Posebno je zanimljiva činjenica da 80 posto ispitanika zbog visokih poreznih davanja u ugostiteljstvu u Republici Hrvatskoj smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo od opcije ostanka u Hrvatskoj. Međutim, ohrabruje činjenica da bi čak 90 posto ispitanika promijenilo mišljenje o selidbi u inozemstvu ukoliko bi im se primanja povećala za 20 posto. Rezultati su to ankete koju je provodila Koordinacija ugostitelja Hrvatske od lipnja do srpnja ove godine.

Kako bi ugostitelji opstali na tržištu moraju poboljšati uvjete svojim zaposlenicima. Sniženjem stope PDV-a na pripremu i usluživanje hrane, ugostitelji će imati veća primanja te će samim time biti u boljem položaju poboljšati uvjete svojim zaposlenicima.

Izvor; foto: Nacionalni Kongres Ugostitelja; „Savjetovanje o Obrascu prethodne procjene za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost“

Povezane vijesti: