Splitsko-dalmatinska županija pridružuje se inicijativi plaža bez opušaka. Pokrenuta kamapanja “Obala bez opušaka”

Splitsko-dalmatinska županija kao koncesionar na pomorskom dobru, pokrenula je kampanju “Obala bez opušaka” s ciljem održavanja plaža čistim. Tako je u svojem dopisu koji je poslan svim dodijeljenim koncesionarima...

Splitsko-dalmatinska županija kao koncesionar na pomorskom dobru, pokrenula je kampanju “Obala bez opušaka” s ciljem održavanja plaža čistim.

Tako je u svojem dopisu koji je poslan svim dodijeljenim koncesionarima pozivaju ih da se priključe ovoj kamanji tako da kupače i korisnike usluga upoznaju i informiraju o potrebi održanja okoliša čistim. Za tu potrebu SD županija izradila je informativni plakat koji će biti dostavljen svim dodijeljenim koncesionarima.

Također, iz Splitsko-dalmatinske županije pozivaju da se postave papirnate pepeljare ili limenke ( zdjelica, kantice i sl… ) koje mogu poslužiti za pepeljare, dok postavljanje plastičnih čaša i zdjelica za skupljanje opušaka nije dozvoljeno.

Kako se navodi u dopisu, Splitsko – dalmatinska županija, osigurat će sredstva kako bi se kampanja što uspješnija provela kroz brošure, papirnate pepeljare, plakate te medijsku vidljivost. Kako se radi u dopisu radi iskazivanja interesa koncesionira, za sada se još ne zna tko se je sve uključio u ovu kampanju, osim za sada grada Kaštele koji su javno objavili kako podržavaju i priključuju se kampanji.

Foto: Udruga “Volim Vlašići”

Obveza koncesionira ukoliko iskažu interes, bila bi piće za svaku dostavljenu popunjenu limenku ili papirnatu pepeljaru kao nagradu, ako je koncesija dodijeljena za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, ističe se u dopisu. Doduše, ne znam kako bi se to moglo regulirati sukladno fiskalizaciji te nije dobro kako se nešto nameće jer se radi o trošku koncesionara, bez obzira na hvalevrijednu akciju.

Dovoljno je da Županija osigura plakate, brošure kao i papirnate pepeljare svakom koncesionaru, kao i da uvjetuje neke ekološke standarde prilikom dodjeljivanja koncesija, tipa odrađeni broj koševa za smeće, izbacivanje plastike iz upotrebe itd…

Inače, po uzoru na priču iz mjesta na jugu Španjolske u kojem u zamjenu za čašu punu opušaka dobijete piće, ta se ideja i praksa počela širiti i Hrvatskom. Tako su među prvima Beach bar Mocca na otoku Krku postavili limenke za opuške za sve kupače, a Kamp Slanica s otoka Murtera za svaku donesenu puno pepeljaru daju besplatno piće.

Također, TZ Murter – Kornati početkom ljeta je postavila pepeljare na sve plaže u Murteru, a sada ovoj odličnoj priči i inicijativi pridružuje i Splitsko-dalmatinska županija kao koncesionar plaža.

Osim što ovom akcijom svi skupa doprinosimo čišćem okolišu, ujedno sudjelujemo i u prevenciji požara, s obzirom na to da je neugašeni opušak jedan od glavnih uzročnika požar. Dakle, svatko se može priključiti ovoj akciji, dapače, bilo bi poželjno, kako bi očuvali naš okoliš, kako zbog nas samih tako i zbog razvoja turizma.

Papirnate pepeljare prvi u Hrvatskoj uveli su Udruga Volim Vlašići, s otoka Paga, a ove godine se projekt proširio i na grad Hvar.

/ / / TAKO JEDNOSTAVNO, FUNKCIONALNO I GENIJALNO – U VLAŠIĆIMA POSTAVLJENE BESPLATNE PAPIRNATE PEPELJARE ZA PLAŽU

/ / / PAPIRNATE PEPELJARE OD SADA I NA HVARSKIM PLAŽAMA

Ako i vi želite papirnate pepeljare u vašoj destinaciji i plažama, kontaktirajte Udrugu Volim Vlašić i priključite se projektu.

Povezane vijesti: