Splitsko-dalmatinska županija danas je postala službeni kandidat za titulu Europske regije gastronomije 2027., priznanje koje dodjeljuje Međunarodni institut za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam (IGCAT).
Komisija sastavljena od pet uglednih stručnjaka, među kojima su Ramon Sentmartí iz agro-prehrambenog sektora, José Luís Marques, ravnatelj Škole za ugostiteljstvo i turizam u Coimbri, Emanuela Panke, predsjednica Iter Vitisa - Vinskih putova Europe (Kulturna ruta Vijeća Europe), Jens Storli, stručnjak za kulturu i prehrambeni sektor, Wendy Barrie, voditeljica gastronomskog vodiča Scottish Food Guide, zajedno s predsjednicom IGCAT-a Diane Dodd, boravio je tijekom ovog tjedna u Splitsko - dalmatinskoj županiji radi procjene prijave za titulu Europske regije gastronomije 2027.
Tijekom posjeta članovi komisije obišli su ključne projekte i inicijative u Županiji, uključujući Regionalni centar kompetentnosti u Turističko-ugostiteljskoj školi u Splitu, etno-agro park Stella Croatica, Muzej uja u Škripu, vinariju Stina u Bolu, tvornicu Sardina u Postirama, studentski restoran u sklopu Kampusa na Sveučilištu u Splitu te niz restorana i poljoprivrednih gospodarstava, gdje su kroz radionice i degustacije kušali tradicionalna dalmatinska jela i proizvode.