Sportska infrastruktura najveća kočnica razvoja sportskog turizma

Značajno povećanje investicija u ponudu, te kvalitetna sportska infrastruktura, preduvjet su razvoju sportskog turizma u Hrvatskoj. Moglo se to čuti od sudionika 15. Rasprave o turizmu na temu „Sportski...

Značajno povećanje investicija u ponudu, te kvalitetna sportska infrastruktura, preduvjet su razvoju sportskog turizma u Hrvatskoj. Moglo se to čuti od sudionika 15. Rasprave o turizmu na temu „Sportski turizam u Hrvatskoj – možemo li više i kako?“. Na njoj su sudjelovali Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma, Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), Goran Šprem iz Unilinea, Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistre, i Sanda Čorak, znanstvena suradnica na Institutu za turizam.

Panelisti su naglasili kako industrija sporta donosi 300 milijardi eura, odnosno čini 2% BDP u Europskoj uniji, dok prema procjenama u Hrvatskoj sudjeluje s 1,4%. Zaključeno je kako sportski turizam može osigurati više prihode i produžiti sezonu, no preduvjet je privući ulaganja u sportsku infrastrukturu.

U tom kontekstu sudionici su istaknuli Istru kao jedan od pozitivnih primjera regije u kojoj postojeća infrastruktura omogućava i podržava razvoj ovog specifičnog oblika turizma. Četiri ključna područja u kojima se može napraviti pomak, moglo se čuti, su: rekreacija, pripreme sportaša i razni kampovi, organizacija velikih sportskih događaja, kao i promidžba koja uključuje naše uspješne sportaše.

Kao konkretan projekt razvoja sportskog turizma u Hrvatskoj, Šprem je istaknuo projekt „Hrvatska zemlja sporta“, čiji je cilj privlačenje sportaša iz cijelog svijeta na pripreme u Hrvatsku te bolja pozicija Hrvatske na karti sportskih destinacija. Na raspravi se moglo čuti i kako veliki potencijal leži u korištenju sredstava Europskih fondova za izgradnju sportske infrastrukture koje Hrvatska još nije počela koristiti, a istaknut je primjer susjedne Slovenije koja je do sada za razvoj ovog segmenta iz fondova povukla 100 milijuna eura.

Povezane vijesti: