STIPENDIJE: Objavljen javni poziv poticanja obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu

Ministarstvo turizma i sporta u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade u školskoj 2023./24. objavilo je javni poziv poticanja o...

Autor:  HrTurizam.hr

16. listopada 2023.

Ministarstvo turizma i sporta u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade u školskoj 2023./24. objavilo je javni poziv poticanja obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu - „Stipendije“ u suradnji s poslodavcima. 

Ministarstvo turizma i sporta s ciljem motiviranja mladih za ugostiteljsko-turistička zanimanja, podizanja standarda obrazovanja i kvalitete kadrova, pokrenulo je program stipendiranja učenika i studenata koji provodi od 2008. godine i do sada je sufinancirano gotovo 2600 stipendista za koje je isplaćeno više od 4,3 milijuna €.

Kroz navedeni poziv, Ministarstvo turizma i sporta će u školskoj godini 2023./2024. sufinancirati učenike i studente koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja. 

Riječ je o stipendijama koje Ministarstvo dodjeljuje u suradnji s tvrtkama u turizmu, odnosno hotelima, kampovima, restoranima, turističkim agencijama na način da svaki dionik participira u ukupnom iznosu stipendije i to poslodavac 80 €, Ministarstvo 186 € ukupne stipendije.

Temeljem navedenog programa učenicima i studentima koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja odobrava se u školskoj/akademskoj godini 266 € mjesečne stipendije u razdoblju od 1. rujna 2023. do 30. lipnja 2024. godine. Ukupno je osigurano 497.700 €, od čega za područje Sisačko-moslavačke županije 99.540 eura.

Odmah po završetku redovnog školovanja, odnosno studiranja, tvrtka ima obavezu osigurati rad stipendista u trajanju najmanje tri mjeseca u kontinuitetu u jednoj sezoni.

Stipendist tijekom primanja stipendije ima obavezu redovito obavljati stručnu praksu, upisivati razrede/godinu u redovnom roku te raditi u tvrtki po završetku obrazovanja u trajanju najmanje tri mjeseca u kontinuitetu.

Više informacija o javnom pozivu saznajte na:  Javni poziv poticanja obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu u školskoj godini 2023./24. "STIPENDIJE" 

Foto: davit85 - istock.com

Autor:  HrTurizam.hr

16. listopada 2023.