'Štorije Dioklecijana' pružaju priliku osjetiti duh rimskog doba na autentičan način

Od 31. kolovoza do 2. rujna u Splitu se održava manifestacija 'Štorije Dioklecijana'.

Autor:  Blanka Kufner

24. kolovoza 2023.

Od 31. kolovoza do 2. rujna 2023. u Splitu se održava manifestacija 'Štorije Dioklecijana'. Unutar tih nekoliko dana bit će predstavljen izuzetno bogat program događanja temeljen na povijesti, kulturi i nasljeđu cara Dioklecijana te njegove palače. Kroz niz interaktivnih i edukativnih programa, posjetitelji će imati priliku uroniti u svijet antičkog Rima i doživjeti ga na autentičan način.

Priča o Splitu traje 17 stoljeća, otkako je rimski car Dioklecijan odlučio izgraditi palaču - blizu tada velikog rimskog grada Salone - u kojoj je u miru provodio posljednje godine svoga života. Od kada je podignuta, Palača je polako postajala i postala grad koji danas mami bogatom tradicijom, veličanstvenom poviješću, te ljepotom kulturne i prirodne baštine.

'Štorije Dioklecijana' predstavljaju izvrstan način da lokalno stanovništvo i posjetitelji Splita istraže antičku povijest, dožive duh rimskog doba i bolje razumiju nasljeđe koje je ostavio Dioklecijan, pridonoseći time obogaćivanju kulturnog iskustva nazočnih. Upravo je educiranje građana i turista - o povijesti i kulturi grada te važnosti zaštite njegove kulturne baštine - primarna svrha ove manifestacije.

Interaktivni programi

Koncept manifestacije temelji se na povezivanju prošlosti i sadašnjosti prikazom važnih trenutaka iz života i vladavine cara. Svečano otvaranje u rekonstruiranom Peristilu posjetiteljima će pružiti uvid u kulturu toga doba, a neke dame možda će poželjeti na jedan dan postati Dioklecijanovom suprugom - i to će biti moguće! Interaktivne ture s carom ili mogućnost odabira novog vladara, još su neke od zanimljivosti koje će se nuditi.

Program manifestacije obuhvaća različite aspekte Dioklecijanove vladavine, poput vojnog života, povijesne podjele vlasti te važnosti očuvanja kulturne baštine. Povezivanje s posjetiteljima kroz interaktivne edukativne programe poput 'Sapere aude', omogućuje dublje razumijevanje uloga Dioklecijanove palače u razvoju Splita.

Manifestacija će započeti u 20:30 sati 31. kolovoza pod otvorenim nebom, kada će Peristilom odjeknuti govor cara Dioklecijana. Rimski legionari oživjet će povijest, a iskustvo boravka u Splitu posjetiteljima će obogatiti intrigantna predstava o kojoj za sada ne želimo otkriti sve detalje.

Foto: TZ Split

 

Foto: TZ Split

 

Program događanja

Točno u 12 sati 1. rujna, iz Palače će izaći car sa svojom suprugom Priskom koja će se, kao gošća iznenađenja, prisutnima obratiti na svom materinjem jeziku. Potom slijedi putovanje kroz carsku slavu uz mogućnost cjelodnevnog fotografiranja posjetitelja na  veličanstvenom prijestolju postavljenom usred Peristila.

Slijedećeg dana u podne grad će birati novog cara, a možda će ulogu Dioklecijana preuzeti neki od slučajnih prolaznika ili posjetitelja ovog povijesnog grada. Slijedi ekskluzivna tura s carem koji će, uz nezaboravne priče iz svoje vladavine, osobno voditi nazočne posjetitelje kroz prošlost. 

Istoga dana, od 17 do 19 sati, u najužoj uličici grada nazvanoj 'Pusti me proći', odvijat će se zanimljiv edukativno-interaktivni program upoznavanja posjetitelja s poviješću i značajem očuvanja kulturne baštine grada Splita. 

U 20 sati - u povorci sastavljenoj od Dioklecijana, Maksimilijana, Galerija i Konstancija Klora, a koja će krenuti s Peristila - građanima biti otkriveni tajanstveni svjetovi tetrarhije, povijesne razdiobe vlasti. Program završava razotkrivanjem života rimskih vojnika i s ciljem dubljeg razumijevanja njihove svakodnevice u doba rimskih vladara. 

Foto: TZ Split

Palača

Dioklecijanova palača jedan je od najbolje sačuvanih spomenika rimskog graditeljstva na svijetu. Careva je palača bila sagrađena kao spoj luksuzne vile (ljetnikovca) i rimskog vojničkog logora podijeljenog na četiri dijela dvjema glavnim ulicama. Južni dio Palače bio je predviđen za cara, njegov stan te odgovarajući državni i vjerski ceremonijal, dok je sjeverni bio za carsku stražu - vojsku, poslugu, za spremišta i ostalo. 

Palača je pravokutna građevina s četiri velike kule, vratima na svakoj od strana i s četiri manje kule na zidovima. Donji dio zidina bez ikakvih je otvora, dok je gornji kat rastvoren monumentalnim trijemom na jugu i hodnicima s velikim lučnim prozorima na ostalim trima stranama. 

Tijekom stoljeća su njeni stanovnici, a potom i građani Splita, prilagodili ovaj prostor sukladno potrebama datog vremena. Stoga je zgradama u unutrašnjosti i vanjskim zidovima s kulama uvelike promijenjen prvobitni izgled, no obrisi carske palače i dalje su očiti.

Foto: TZ Split

Putovanje kroz vrijeme

Dioklecijanova palača i cijela povijesna jezgra Splita od 1979. godine na spisku su svjetske baštine UNESCO. Građevina je vrlo očuvana iako grad oko nje nastavlja život 'punim plućima'. U strukturi su još uvijek vidljivi svi povijesni slojevi - od starog Rima, preko srednjeg vijeka do danas. 

Šetnja kroz drevni grad putovanje je kroz vrijeme koje omogućava uživanje u pogledu na bogatu antičku arhitekturu, poput Peristila, srednjovjekovne romaničke crkvice i gotičke palače, renesansne portale plemićkih kuća i barokne fasade, pa sve do moderne arhitekture izvanredno uklopljene u bogatu baštinu.

Takva slojevitost odražava se i u svakodnevnom životu Splita - stanovništvo i posjetitelji tako sjede u istim kafićima i restoranima kao nekadašnji mještani. Gosti na taj način imaju dojam kako su dolaskom u grad postali sastavnim dijelom Splita i njegovog ritma.

Foto: Turistička zajednica grada Splita

Autor:  Blanka Kufner

24. kolovoza 2023.