Stotine turističkih djelatnika potpisalo peticiju za povratak stajališta za turističke autobuse u Zagrebu

Provedba odluke o ukidanju stajališta i parkinga dovest će do niza organizacijskih i logističkih problema, te negativno utjecati na broj turističkih grupa u metropoli

4. veljače 2023.

Odlukom Sektora za promet zagrebačkog Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet  trajno je ukinuto stajalište za turističke autobuse u Palmotićevoj te parkiralište u Vončininoj ulici.

Sektor za promet turističkim je autobusima dao na raspolaganje tri lokacije: Glavni kolodvor, Mažuranićev trg i parkiralište istok na zagrebačkom Velesajmu.

Odluka o ukidanju stajališta i parkirališta donesena je prije početka zagrebačkog Adventa, kao mjera koja će biti na snazi tijekom Adventa, no bilo je naglašeno da postoji velika mogućnost kako će ostati na snazi i nakon toga.

Sabina Fučić, turistička vodičica i članica Udruge turističkih vodiča Grada Zagreba, te Društva turističkih vodiča Zagreba i Srednjohrvatske makroregije pokrenula je krajem siječnja online peticiju za ponovno uspostavljanje stajališta za turističke autobuse na Palmotićevoj i parkirališta na Vončininoj ulici u Zagrebu, navodeći kako je izvjesno da bi provedba odluke mogla dovesti do niza organizacijskih i logističkih problema, što bi u vrlo kratkom roku moglo negativno utjecati na broj turističkih grupa u Zagrebu.

"Nakon što su naše udruge nadležnima uputile dopis kao odgovor na informaciju o ovoj odluci koja je donesena vrlo naglo, te nakon što je postalo razvidno da mjera iz odluke ostaje trajna, zaključila sam da bi bilo najbolje stvoriti platformu putem koje će turistički djelatnici moći izraziti svoje mišljenje o ovoj odluci, o kojoj se nitko nije posavjetovao s njima“, pojasnila je Sabina Fučić.

Uznemireni navedenom odlukom, nekoliko stotina turističkih vodiča, voditelja putovanja, vozača autobusa i turističkih agencija u međuvremenu je potpisalo peticiju i komentiralo spornu odluku.

Peticija centar online

S obzirom na detaljno isplanirane planove kružnih putovanja, grupni razgledi Zagreba vremenski su izrazito ograničeni i ne toleriraju veće promjene. Uz nove odredbe, razglede bi trebalo produljiti za sat vremena i neminovno je da bi to izazvalo negativne reakcije kod mnogih klijenata, te dovelo do otkazivanja razgleda i isključivanja Zagreba iz programa putovanja.

"Zbog ovakve odredbe Zagreb bi mogao biti izbačen kao destinacija s turističkih ruta grupnih putovanja po Hrvatskoj. Nakon potresa niti jedan sakralni objekt u centru grada nije otvoren za posjetitelje, velik je broj zgrada koje su prekrivene skelama, a jedan od najpitoresknijih trgova, trg Sv.Marka, gledate s ceste iza ograde. Sve navedeno i još puno toga čine Zagreb sve manje atraktivnim i zamijećeno je kako se u nekim itinererima izostavlja kao destinacija“, komentirala je Petra Cukrov Ćurčija, predsjednica Udruge vodiča Grada Zagreba.

Znatno smanjenje broja grupa utjecalo bi ne samo na poslovanje turističkih agencija i vodiča, već i ugostitelja te vlasnika suvenirnica i drugih trgovaca u centru grada.  

Potpisnici peticije smatraju da je za status Zagreba kao turističke destinacije od izrazite važnosti da turistički autobusi ponovno dobiju mogućnost zaustavljati se u Palmotićevoj ulici radi ukrcaja i iskrcaja turista, te parkirati u Vončininoj ulici.

Strane i domaće agencije imaju pomno isplaniran vremenski plan kružnih putovanja u kojem nema mjesta za veće promjene, a između ostaloga u vidu valja imati i radno vrijeme i obvezni odmor vozača.

"Nužno je da iskrcaj/ukrcaj putnika bude u Palmotićevoj i parkiralište na Vončininoj jer se u protivnom ne mogu ispoštovati zakonske odredbe o radnom vremenu vozača i trajanju obveznog odmora. Naime, vozač nakon određenog vremena vožnje mora napraviti zakonsku pauzu, no ako parking bude udaljen od samoga centra grada zbog gužve, vozaču mogu isteći sati vožnje te je prisiljen u zadnjoj minuti koja je ispisana na tahografu parkirati vozilo. Drugim riječima, ako vozač mora napraviti stanku, mora ju napraviti bilo gdje na prometnici jer inspekcijski nadzor ne vidi lokaciju kada provjerava tahograf kartice. Zakon je takav da ih ne zanima gdje se vozač tada nalazio, a kazne su izuzetno rigorozne. Radi vozača od iznimne je važnosti da se mjesto za ukrcaj i iskrcaj te parkiralište vrate na stare lokacije", komentirala je Andrea Sesar iz agencije Four travel. 

326248129 3361233057449785 544049644818261919 n

Kao sljedeći korak u nastojanju vraćanja stajališta i parkirališta u funkciju, Fučić je najavila kako će u ime svih udruga i turističkih djelatnika u sljedećih nekoliko dana biti poslan dopis na više relevantnih adresa.

Rješenje problema možda leži u načinu na koji druga odredišta pristupaju pitanju ukrcaja i iskrcaja gostiju u organiziranim obilascima  

"Nekoliko je potpisnika u komentarima napisalo na koji je način to riješeno u drugim destinacijama. Stajališta su uglavnom locirana u blizini povijesnih znamenitosti, i kod nas i u svijetu, a parkirališta za autobus su u blizini, kako bi se vozači mogli odmoriti. U Dubrovniku, Splitu i Zadru, ali i Beču, Pragu, Barceloni i Münchenu, stajališta su udaljena na 3 do 5 minuta hoda od glavnih znamenitosti“, napomenula je Fučić.

"Svaki grad koji u strategiji razvoja ima turizam kao jednu od ključnih zelenih gospodarstvenih grana i izvora prihoda, mora imati i adekvatna logistička rješenja za ukrcaj/iskrcaj putnika. Nemoguće je očekivati prilagodbu dionika u turizmu gdje gosti moraju prvo pješačiti 30 minuta kako bi došli do povijesne jezgre“, naglasio je Mario Magdić u komentaru peticije. 

Upravo zato nemali broj turističkih djelatnika Zagreba ponovo apelira na Sektor za promet Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet da nanovo uspostavi stajalište za turističke autobuse u Palmotićevoj te parkiralište u Vončininoj ulici u Zagrebu kako bi se izbjegli organizacijski, logistički i prometni kaos, te doprinijelo očuvanju dostignute razine turističkog prometa u Zagrebu.

Za ponovno uspostavljanje stajališta za turističke autobuse na Palmotićevoj i parkirališta na Vončininoj ulici u Zagrebu online peticiju možete potpisati OVDJE

 

4. veljače 2023.