Svečano otvorena vodeća hotelsko-investicijska konferencija u Europi – Adria Hotel Forum 2017

Danas je svečano otvoren peti  po redu ADRIA HOTEL FORUM: “Investicije u hotelskoj industriji”, jedna od vodećih hotelsko-investicijskih konferencija u Europi koja iz godine u godinu prati i propituje...

Danas je svečano otvoren peti  po redu ADRIA HOTEL FORUM: “Investicije u hotelskoj industriji”, jedna od vodećih hotelsko-investicijskih konferencija u Europi koja iz godine u godinu prati i propituje relevantne pojave u hotelskoj industriji, a ove se godine bavi pitanjem razvoja u središnjoj temi „DEVELOPMENT AND BEYOND“

U pozdravnom govoru direktorica AHF-a Marina Franolić istaknula je kako se promjene u svijetu uzrokovane terorističkim napadima odražavaju i na tržište hotelske industrije, no ujedno se tim procesima otvaraju  i prilike da se naša regija pokaže u najboljem svjetlu.

Ministar turizma Gari Capelli istaknuo je da će se ove godine u Hrvatskoj uložiti više od 800 milijuna eura u turizam čime će se na obali otvoriti i obnoviti 50-ak hotela, te da u budućnosti turističke zajednice moraju postati most između investitora i turizma, ali i da je, pored sezonalnosti, ostao problem konkurentnosti jer Hrvatska prema indeksu konkurentnosti zauzima tek 12. mjesto među zemljama  južne i jugositočnoj Europi.Turizam, osim za cjelokupno gospodarstvo Hrvatske, posebno veliko značenje ima i kao element hrvatskog nacionalnog identiteta na koji smo izuzetno ponosni. Jedan od najvećih izazova je turistima pružiti proizvode koji se temelje na novim doživljajima i jedinstvenim iskustvima. Jedino tako možemo privući turiste u pojedinu destinaciju tijekom cijele godine i upravo u tom segmentu hotelski smještaj, posebice hoteli visoke kategorije imaju najveći doprinos. Naime, nešto više od polovice turističkog prometa ostvaruje se upravo u hotelima, a posebno raduje podatak da je prošle godine broj dolazaka i noćenja u hotelima rastao 8,5 posto. Ulaganja u hotelijerstvo i podizanje kvalitete smještajnih objekata jedan su od bitnih ciljeva ove Vlade. Kako bismo to postigli, nužno je aktivirati i neiskorištenu državnu imovinu te prije svega potaknuti „brownfiled“ investicije, koje ne podrazumijevaju nove intervencije u prostor. To je u skladu i sa održivim razvojem turizma u Hrvatskoj što je jedna od glavnih strateških razvojnih odrednica“, istaknuo je ministar Cappelli te dodao kako su jedan od temelja gospodarskog razvoja Hrvatske, pa tako i turizma, investicije.

ahf cappelli

 

Prvu prezentaciju „Pogled u budućnost“ održala je dr.sc. Sanja Čižmar, iz Hotelskog i destinacijskog savjetovanja. „Suočeni smo s velikom brzinom promjena koje utječu ne samo na hotelsku  industriju i možemo govoriti o digitalnom darvinizmu, evoluciji u digitalnoj sferi kojoj se treba prilagoditi i anticipirati ju“, naglasila je Čižmar. Hotelske kompanije moraju postati otvorenije, inovativnije, kao što su to učinile one iz „ekonomije dijeljenja“ i čija je budućnost u transformaciji u industriju „na zahtjev“ koja je u direktnom kontaktu s potrošačem –  milenijalcem kojem je više nego ikad u fokusu doživljaj i iskustvo, uz kvalitetan proizvod. Svijet se mijenja, a i mi s njime, zaključila je Čižmar.

U 2015.godini hotelske transakcije u Europi su bile rekordno visoke, iznosile su preko 38,4 milijarde Eura u odnosu na 16,5 milijardi Eura u 2014.godini. Istovremeno, transakcije u srednjoj i istočnoj Europi iznosile su samo 6% od ukupnih europskih transakcija dok je u regiji jugoistočne Europe taj postotak bio neznatan; samo 0,9%.

 

 

 

 

Istraživanja pokazuju da je 2016. na europskom tržištu zabilježen pad transakcija kupoprodaje hotela, geopolitička nestabilnost, deflacija, usporavanje ekonomskog rasta te povećani troškovi rada. Predviđa se isplativost ulaganja u budget hotele, a postoji i potencijal – 1 trilijun USD neiskorištenih zajmova europskih banaka od kojeg se 50% odnosi na područje Mediterana. Ono što me posebno veseli je činjenica da se unatoč odličnim rezultatima u turizmu, kontinuirano radi na inovacijama i poticanju daljnjih investicija. U posljednjih 10 godina u Hrvatskoj je otvoreno 120 novih hotela s 20 tisuća novih kreveta. Hotelski smještaj kao takav i dalje je glavni nositelj investicijskog ciklusa u turizmu, te se nadam da će tako biti i u budućnosti.“, zaključio je ministar te dodao kako se u turizmu može napraviti puno više, između ostaloga, kroz stvaranje boljih uvjeta za poslovanje čime bi hotelijerstvo u Hrvatskoj postalo još efikasnije i postizalo bolje poslovne rezultate.

 

2016ahf1290x150

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN