Svjetski turistički barometar: U 2019. zabilježen čvrst porast međunarodnih dolazaka od 4 posto

U 2019. godini zabilježeno je 1,5 milijardi međunarodnih turističkih dolazaka na globalnoj razini. Porast je to od 4 posto u odnosu na prethodnu godinu, a isti se predviđa i...

U 2019. godini zabilježeno je 1,5 milijardi međunarodnih turističkih dolazaka na globalnoj razini. Porast je to od 4 posto u odnosu na prethodnu godinu, a isti se predviđa i za 2020., što potvrđuje turizam kao vodeći gospodarski sektor, pogotovo s obzirom na trenutne nesigurnosti. Ovim porastom se mora odgovorno upravljati kako bi se najbolje iskoristile mogućnosti koje turizam može stvoriti zajednicama diljem svijeta.

Prema prvom sveobuhvatnom izvještaju o globalnim turističkim brojkama i trendovima novog desetljeća, posljednjem turističkom barometru Svjetske turističke organizacije (UNWTO), prošla godina je deseta godina za redom u kojoj je zabilježen rast.

Sve regije su zabilježile porast međunarodnih dolazaka u 2019. godini. Međutim, neizvjesnost oko Brexita, kolaps kompanije Thomas Cook, geopolitičke i društvene tenzije te usporavanje globalnog gospodarstva doprinijeli su sporijem rastu u 2019. godini u usporedbi s iznimnim stopama iz 2017. i 2018. godine. Navedeno usporavanje je utjecalo uglavnom na naprednija gospodarstva, a posebno na Europu, Aziju i Pacifik.

Predviđanja međunarodnih turističkih dolazaka

Gledajući unaprijed, predviđa se rast od 3 do 4 posto za 2020. godinu. Izgled je to koji se odražava u najaktualnijem indeksu pouzdanja UNWTO-a, koji pokazuje oprezan optimizam: 47 posto sudionika vjeruje kako će turizam ostvariti bolje rezultate, a 43 posto smatra kako će biti na istoj razini kao i u 2019. godini. Očekuje se kako će veliki sportski događaji, uključujući Olimpijadu u Tokiju, te kulturne manifestacije, poput sajma Expo 2020 u Dubaiju, imati pozitivan učinak na sektor.

UNWTO index pouzdanja

Odgovoran rast

Predstavljajući rezultate, glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili, naglasio je kako „u vrijeme nesigurnosti i nestabilnosti turizam ostaje pouzdan ekonomski sektor“. U svjetlu nedavno unazađenih globalnih ekonomskih perspektiva, međunarodnih trgovinskih tenzija, društvenog nemira i geopolitičke nesigurnosti, „naš sektor neprestano nadmašuje svjetsku ekonomiju i poziva nas ne samo da rastemo, nego da i rastemo na bolje“, nadodao je.

S obzirom na poziciju turizma kao vrhunskog izvoznog sektora i stvaratelja radnih mjesta, UNWTO zagovara potrebu odgovornog rasta. Turizam, dakle, ima mjesto u središtu globalnih razvojnih politika te priliku da stekne dodatno političko priznanje i ostvari realan utjecaj.

Bliski istok predvodi

Bliski istok je 2019. godine postao regija koja se najbrže razvija u okvirima međunarodnih turističkih dolazaka, rastući gotovo dvostruko od globalnog prosjeka (+8%). Porast u Aziji i Pacifiku nešto je sporiji, ali je i dalje pokazao natprosječni rast s 5 posto većim brojem međunarodnih dolazaka.

Međunarodni turistički dolasci

Europa, u kojoj je rast također bio sporiji nego prethodnih godina (+4%), i dalje je vodeća u pogledu broja međunarodnih dolazaka, zabilježivši brojku od 743 milijuna međunarodnih turista tijekom prošle godine (51% globalnog tržišta). Amerike (+2%) su pokazale mješovitu sliku s obzirom na to da su mnoge otočke destinacije na Karibima ubrzale svoj oporavak nakon uragana u 2017. godini, dok su dolasci u Južnu Ameriku padali djelomično zbog konstantnih društvenih i političkih previranja. Ograničeni podaci dostupni za Afriku (+4%) ukazuju na čvrst porast u Sjevernoj Africi (+9%), dok su dolasci u subsaharskoj Africi u 2019. godini nešto sporije rasli (+1,5%).

Potrošnja u turizmu i dalje velika

U uvjetima globalnog usporavanja gospodarskog rasta, turistička potrošnja nastavila je rasti, pogotovo između deset najboljih svjetskih potrošača. Francuska je izvijestila o najjačem porastu međunarodnih izdataka za turizam među top deset svjetskih izlaznih tržišta (+11%), dok su Sjedinjene Američke Države (+6%) predvodile u apsolutnom porastu, potpomognutnom snažnim dolarom.

Međutim, neka velika tržišta u nastajanju, poput Brazila i Saudijske Arabije, izvijestila su o smanjenju turističkih troškova. Kina, najveće svjetsko izlazno tržište, u prvoj polovici 2019. bilježi porast izlaznih putovanja od 14 posto, iako su rashodi pali za 4 posto.

Turizam pruža „prijeko potrebne mogućnosti“

Broj odredišta koji od međunarodnog turizma zarađuju milijardu ili više dolara gotovo se udvostručio od 1998. godine“, dodaje Pololikashvili. „Izazov s kojim se susrećemo je osigurati da se koristi dijele što je šire moguće i da nitko ne zaostaje. Ove godine UNWTO slavi Godinu turizma i ruralnog razvoja te se nadamo kako ćemo svjedočiti pozitivnim promjenama u ruralnim zajednicama u našem sektoru, stvaranju radnih mjesta i mogućnosti, predvođenju ekonomskog rasta i očuvanju kulture.

Više o najnovijem svjetskom turističkom barometru možete pronaći OVDJE.

Izvor / foto: Svjetska turistička organizacija

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN