Team Tree – ljubav prema drvetu oblikovana u vrhunske proizvode za ugostiteljstvo

Obiteljska tvrtka Team Tree jedna je sasvim posebna tvrtka koja od 2015. posluje u Vinkovcima. Naslonjena na tvrtku Efektiv koja u drvno-prerađivačkoj industriji posluje već više od 25 godina,...

Obiteljska tvrtka Team Tree jedna je sasvim posebna tvrtka koja od 2015. posluje u Vinkovcima. Naslonjena na tvrtku Efektiv koja u drvno-prerađivačkoj industriji posluje već više od 25 godina, Team Tree je otvorena radi proizvodnje i maloprodaje drvne galanterije koju proizvodi od sirovinskih viškova starije tvrtke.

Efektiv se bavi kompletnom preradom drva – kupuju trupce od Hrvatskih šuma, pile ih i suše, a već dugi niz godina rade proizvode za izvoz, ponajviše u Italiju. Dragan Zakšek, vlasnik Efektiva i duh pokretač obje tvrtke, pojašnjava: „Strani kupci imaju svoje zahtjeve i kupuju određeni dio naše robe, no jedan manji dio neće kupiti jer nemaju potrebe za njim. Nama se u Efektivu godinama skupljao nekakav drveni materijal koji je nije bio prva klasa, ali nije bio ni otpad i šteta ga je bilo baciti. Pokušali smo osmisliti neke programe kroz koje bi to iskoristili. U međuvremenu se dogodilo da je u Hrvatskim šumama došlo do nedostatka sirovine, pa smo tražili načina da riješimo i taj problem. Od tud je krenula ideja.

Prije 4-5 godina, ugostiteljima zbog nekakvog zakona ili propisa nije bilo dopušteno koristiti ništa drvenoga u programu za posluživanje hrane. No, ta se regulativa promijenila, a istovremeno se javio trend posluživanja hrane na drvenim pladnjevima. Tada se i kod nas pojavila potražnja za tim tipom proizvoda. Sretna je okolnost da su se te dvije stvari poklopile. ”

Team Tree se tako upustio u proizvodnju drvenih daščica za rezanje i posluživanje, pladnjeva i posudica za posluživanje hrane. Najtraženiji su im proizvodi za posluživanje hrane u restoranima, personalizirani i izrađeni prema željama kupaca.

Dizajn uglavnom radi Dragan, koji je u novu tvrtku unio svoje dugogodišnje iskustvo i stručnost. Kaže: „Što se tiče drvene galanterije, nje na tržištu ima puno i uglavnom je kineske proizvodnje, a proizvodi se strojno, na CNC strojevima. To su izuzetno jeftini proizvodi; cijena njihovog gotovog proizvoda nama ne pokriva ni cijenu sirovine. Zato smo se mi odlučili za drugačiji tip proizvoda, onaj koji je rađen ručno i koji je dizajniran u duhu drveta. Tako dobivamo prirodne komade koji imaju neku veću vrijednost u odnosu na ove koji su proizvedeni industrijski. Uzmemo dasku – a svaka ima neke svoje posebnosti i karakteristike, kao i neka pravila – pa pogledamo što bi se od nje moglo napraviti. Bude tu svega. Naša kći Elena tada proizvod predstavi na webu i putem društvenih mreža, pa na taj način dobijemo povratnu informaciju o tome što se ljudima sviđa i u kom smjeru treba ići. Onda to pokušavamo usavršiti.

Dužina izrade pojedinog predmeta ovisi o kojem se proizvodu radi. Sad radimo jedan tip daske za posluživanje skoro serijski; u tom procesu radi nas 6 ili 7, i u jednoj smjeni možemo napraviti 100 komada. S druge strane, nekog drugog proizvoda ne možemo napraviti više od 3 komada u jednoj smjeni. Sve ovisi o tome kakav se komad radi.”

Team Tree svoje proizvode izrađuje isključivo od domaćeg drveta – hrasta, jasena, trešnje, oraha i bagrema, a za pojedine proizvode koriste i stoljećima staro ili reciklirano drvo. Za većinu dasaka koriste orahovo drvo – koje, baš kao i maslinovo drvo – ima antibakterijsko svojstvo, pa je prihvatljivo za posluživanje hrane. Uz to, daske se premazuju prirodnim uljem, što ove proizvode čini u potpunosti ekološkima. Zakšek pojašnjava: „Imamo ugovor o nabavi sirovine s Hrvatskim šumama, ali našoj u proizvodnji dosta koristimo i domaći, pitomi orah kojeg oni nemaju u ponudi. Taj materijal onda nabavljamo putem privatnog otkupa. Takva je procedura malo komplicirana, ali uspijevamo to riješiti i pokriti svoje potrebe.

Namjera nam je nastaviti raditi isključivo s domaćim, autohtonim vrstama drveta. Na moru postoji ponuda malo drugačijih proizvoda, primjerice daščica izrađenih od drva masline. Ti su proizvodi izvrsno prezentirani na tržištu i imaju jako dobre cijene. Na isti način i mi želimo promovirati naše, slavonske vrste drveta – u prvom redu orah, no mi radimo i u drvu trešnje koje je prekrasno, pa imamo drvo bagrema… To su vrste drva koje su prekrasne, no treba ih prezentirati na kvalitetan način.”

Govoreći o dosadašnjem poslovanju tvrtke, Zakšek kaže: „Relativno smo zadovoljni plasmanom naših proizvoda. Iskreno, nisam mislio da ćemo se uz pomoć društvenih mreža uspjeti tako dobro predstaviti i pozicionirati. Ja sam malo starija generacija i bio sam dosta skeptičan po tom pitanju, no taj vid promocije nam zapravo donosi dosta posla, jer su nas ugostitelji s obale primijetili i prepoznali. Ugostiteljstvo je krenulo u jednom sasvim novom smjeru – pojavljuju se i predstavljaju novi tipovi hrane, meniji, a cilj ugostitelja je svaki novi proizvod poslužiti na efektan način. Javljaju se sa željom da proizvod bude personaliziran, određenog oblika ili veličine, da ima neke dodatke… sve ovisi o tome što nude svojim gostima i kako su zamislili zaokružiti prezentaciju određenog jela.”

„Naše su daske dostupne u zagrebačkim specijaliziranim ugostiteljskim trgovinama, a zastupljeni smo u velikom broju hotela, restorana i konoba duž jadranske obale, ponajviše u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ugostitelji prepoznaju naš dizajn i kvalitetu, a posebice ih privlači što smo u mogućnosti izraditi oblik prema njihovim željama i personalizirati laserskom gravurom.

Promocija naših proizvoda putem društvenih mreža – Facebooka i Instagrama – pokazala se izvanrednom. Tvrtka ima i web-shop, ali doseg putem društvenih mreža je daleko, daleko širi.”, nadodaje kći Elena Artuković, koja vodi marketing tvrtke.

Ove dvije obiteljske tvrtke zapošljavaju 10 djelatnika, a na temelju zahtjeva tržišta, trebali bi ih imati i više. „Izrađujemo i asortiman namještaja, i to je smjer kojim se planiramo širiti. No, problem je što za proizvod kakav mi radimo moramo imati ljude koji su to voljni raditi i proći obuku za to. Međutim, takve ljude ne možemo naći. Ako bi to uspjeli riješiti… Imamo milijun ideja i mogli bi jako puno toga napraviti, ali s manjkom ljudi trenutno je to jednostavno neizvedivo. Iz tog razloga svakodnevno odbijamo upite.

Mi za sada veliki dio posla iznosimo sami i tako osiguravamo opstanak naše tvrtke”, rezimira Zakšek.

Foto: Team Tree

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN