djevojka s galebom

Thallaso Cardio Walk na 110 godina staroj šetnici Lungomare

Šetnica Lungomare u Opatiji ove će godine proslaviti 110 godina postojanja. Nastala je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, u doba procvata turističke Opatije. Lungomare je građen u...

Šetnica Lungomare u Opatiji ove će godine proslaviti 110 godina postojanja. Nastala je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, u doba procvata turističke Opatije. Lungomare je građen u etapama, a dovršen je 1911. godine. Od tada do danas, Lungomare je bio i ostao omiljeno šetalište Opatijaca i njihovih gostiju, motiv bezbrojnih fotografija i umjetničkih slika, te neizostavni dio vizure Opatije gledane s mora.

U doba svog nastanka kao turističkog mjesta, Opatija je prije svega bila zimsko lječilište za elitnu klijentelu – dok je 4. ožujka 1889. u službenom glasniku Austro-ugarske monarhije Opatija proglašena klimatskim lječilištem. tradicija koja se nastavlja i danas kroz ponudu medicinskog turizma i wellness sadržaja.

Upravo u ožujku svake godine Turistička zajednica grada Opatija u suradnji s gospodarskim subjektima organizira manifestaciju “Ožujak – oaza wellnessa”, koja ima za cilj promovirati wellness i zdravstveni turizam kao jedan od osnovnih turističkih proizvoda u svojoj ponudi.

Jedinstvenost i ljepota opatijskog Lungomara, sklad austrougarske arhitekture u spoju sa stjenovitom opatijskom obalom, mnogim povijesnim ličnostima predstavljale su nadahnuće kako u kulturi tako i u arhitekturi, ali i u svakidašnjem životu. Deset kilometarska jedinstvena, šarmantna šetnica danas je “il forte” Opatije, adut po kojem je Opatija i prepoznatljiva u svijetu.

Šetnja ovim putem je uživanje u svježem morskom zraku i prekrasnom obalnom krajoliku i njegovim brojnim uvalama, ali i puno više od toga. Opatija, ali i cijela regija Kvarner krajem 19. stoljeća bili su vrlo cijenjeni. Dokazani su medicinski učinci visoke koncentracije morskog aerosola u opatijskom zraku, a liječnici su istaknuli blagotvornost bogatih šumskih predjela premreženih šetnicama. Opatija je tako postala carsko, ali i europsko lječilište iz kojeg su potekle brojne medicinske inovacije.

Lungomare je također i dio dodatne ponude Klinike za liječenje, rehabilitaciju i prevenciju bolesti srca i krvnih žila Thalassotherapije Opatija. Uz financijsku potporu Turističke zajednice grada Opatije na šetnici su postavljene edukativne ploče koje čine Thalasso Cardio Walk.

Polazišna ploča nalazi se ispred glavne zgrade Thalassotherapije, a od nje do ploče u Voloskom potrebno je prijeći oko 3,7 kilometara, dok do Lovrana udaljenost iznosi 5,5 kilometara. Sve ploče su dvojezične, a nude korisne i edukativne informacije. Inače, Thalassohterapia Opatija njeguje 60 godina dugu tradiciju zdravstvenog turizma u radu s kardiološkim, reumatskim, fizijatrijskim i dermatološkim bolesnicima te se svrstava u sam vrh ustanova za liječenje i rehabilitaciju.

Osim geografskog prikaza šetnica i dionica za šetnju, možete doznati potrebno vrijeme za savladavanje pojedine dionice Thallaso Cardio Walk-a, preporučene brzine hoda, smjernice za prepoznavanje intenziteta aktivnosti i subjektivne percepcije napora pomoću Borgove skale uz mjerenje srčane frekvencije, odnosno pulsa.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN